Till innehåll på sidan

dp.7 rådsPM

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2007/08:13742 Till p. 2 (Miljö)Från Miljödepartementet

DOC
Bilaga 5

Rådspromemoria

2008-02-25

Miljödepartementet

Enheten för kretslopp och kemikalier

Rådets möte (miljöministrarna) den 3 mars 2008

Dagordningspunkt 7

Rubrik: Förberedelse av det fjärde mötet i partskonferensen för COP/MOP 4 i dess egenskap av möte mellan parterna i Cartagenaprotokollet om biosäkerhet (Bonn den 12-16 maj 2008)
- Antagande av rådets slutsatser

Dokument: 6346/08.

Tidigare dokument: -

Tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden: Rådslutsatser inför partsmötet har inte tidigare behandlats i EU-nämnden.
Bakgrund
Cartagenaprotokollet reglerar gränsöverskridande förflyttningar av GMO. Protokollet hör till FN:s konvention om biologisk mångfald och det är därför effekter på den biologiska mångfalden av GMO-användningen som står i centrum för dess regler. Artikel 27 öppnar för möjligheten för protokollets parter att besluta om en internationell ansvarsordning för GMO på sitt fjärde partsmöte. Detta fjärde partsmötet äger rum i maj i år i Bonn. EU arbetar för ett beslut i två steg, där det första steget innebär enighet om ett sätt frivilliga regler som i ett andra steg görs bindande.

Rådet väntas fatta beslut om rådsslutsatserna vid rådsmötet 3 mars. Därefter kommer EU att föra fram rådsslutsatserna som grund för ståndpunkter på COP/MOP4.
Rättslig grund och beslutsförfarande
Rådsslutsatser kräver enhällighet.
Svensk ståndpunkt
Regeringen kan stödja förslaget till rådsslutsatser. I förhandlingarna har Sverige argumenterat för att skrivningarna om kapacitetsuppbyggnad ska framhäva långsiktiga satsningar för att främja utbildning och forskning som leder till att länder kan göra en bedömning av sina egna behov och problem. Sverige har fått gehör för detta.
Europaparlamentets inställning
Ej aktuell.
Förslaget
Förslaget till rådsslutsatser slår fast EU:s grundläggande förhandlingspositioner. De uppmanar partsmötet att ta ett beslut om en internationell ansvarsordning för skador från gränsöverskridande förflyttningar av genetiskt modifierade organismer (GMO/LMO). Slutsatserna uppmanar även partsmötet att främja arbetet med riskbedömning och riskhantering, spårbarhet, socioekonomiska aspekter, informationscentrumet för biosäkerhet (BCH), finansiella mekanismer och kapacitetsuppbyggnad.

Rådsslutsatserna rör dels en uppmaning till partsmötet att fatta ett beslut om en internationell ansvarsordning för GMO. I sin nuvarande form innehåller slutsatserna även skrivningar om riskbedömning och ”risk management”, erfarenheter med spårbarhet av GMO, socioekonomiska hänsyn, informationsförmedlingscentrumet för biosäkerhet (Biosafety Clearing House- BCH), budget, finansiella mekanismer och kapacitetsuppbyggnad.

Gällande svenska regler och förslagets effekter på dessa
Sverige är part till Cartagenaprotokollet.

Protokollets regler har genomförts genom EGs förordning om gränsöverskridande förflyttningar av GMO (1946/2003).
Ekonomiska konsekvenser
Inga direkta konsekvenser för budget eller samhällsekonomin i stort kan förutses av rådslutsatserna.
Övrigt
-