Till innehåll på sidan

dp.6 rådspm

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2007/08:13741 Till p. 2 (Miljö)Från Miljödepartementet

DOC
Bilaga 4

Rådspromemoria

2008-02-22

Miljödepartementet

Enheten för naturresurser

Rådets möte (miljö) den 3 mars 2008

Dagordningspunkt 6

Rubrik: Förberedelse av det nionde ordinarie mötet i partskonferensen för konventionen om biologisk mångfald (Bonn den 19-30 maj 2008)

Dokument: 6174/08 ENV 76 AGRI 40 RECH 44 ENER 41 PI 7 FORETS 5 PECHE 33 ONU 6

Tidigare dokument: 10788/07, antagna rådslutsatser vid miljörådet 28 juni 2007.

Tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden: 20 juni 2007

Bakgrund
FN:s konvention om biologisk mångfald (UN Convention on Biological Diversity, CBD) syftar till bevarande och uthålligt nyttjande av den biologiska mångfalden samt att rättvist fördela den nytta som uppstår vid utnyttjandet av genetiska resurser

Miljörådets möte 28 juni 2007 antog rådslutsatser om för EU prioriterade frågeställningar i CBD-arbetet inför CBD:s nionde partsmöte (COP 9) som hålls i maj 2008 i Bonn, Tyskland. Dessa slutsatser föreslås kompletteras och uppdateras vid miljörådet 3 mars 2008. Slutsatserna ska ge vägledning i de fortsatta EU-gemensamma förberedelserna inför COP 9. EU:s ståndpunkter inför mötet förbereds i rådsarbetsgruppen för internationella miljöfrågor (undergrupp: biologisk mångfald).

Rättslig grund och beslutsförfarande
Rådslutsatser kräver enhällighet.

Svensk ståndpunkt
Sverige välkomnar och ställer sig bakom de delar av förslaget till rådslutsatser som överenskommits i rådsarbetsgruppen, under ledning av det slovenska ordförandeskapet. Två utestående frågor återstår dock efter behandlingen i Coreper (se följande stycken). Det handlar om nya metoder för finansiering av CBD:s genomförande, och särskilt Tysklands planer på att vid COP:s högnivåsegment lansera ett initiativ till ökad finansiering av skyddade områden genom tillskapandet av en särskild fond för detta ändamål. Oenigheten rör huruvida EU ska uppmana medlemsländerna att bidra till initiativets genomförande, eller enbart till dess fortsatta utveckling. En liknande motsättning finns i den mer allmänt hållna frågan om nya metoder för finansiering, och utarbetandet av en strategi för resursmobilisering inom CBD.

Vad beträffar nya metoder för finansiering av CBD:s genomförande försvarar Sverige centrala principer i den sk Parisdeklarationen om utvecklingssamarbete, vilken återspeglas i regeringens strategi för det multilaterala utvecklingssamarbetet. Enligt denna ska miljöaspekter integreras i utvecklingssamarbetet, och samarbetsländers egna prioriteringar och behov ska vara styrande. Detta betyder att särskilda finansieringslösningar och toppstyrning bör undvikas. Sverige betonar att den internationella miljöfonden GEF är CBD:s finansiella mekanism. Sverige har särskilt betonat att vi inte i förväg kan åta oss att bidra till finansiering genom en mekanism som ännu inte är beslutad.

Sverige anser att nya finansieringsformer inom länder bör övervägas, men betonar att sådana bör inrättas inom ramen för länders biodiversitetsstrategier och relevanta sektorsvisa strategier, och att de ska vara frivilliga. Sverige stöder ordförandens förslag, i vilket länder uppmanas att överväga att bidra med nya medel eller på nya sätt (eng: “means”) för CBD:s genomförande. Ett antal länder har reserverat sig mot detta och vill istället att EU ska uppmana länder att överväga hur de ska bidra med nya medel eller på nya sätt.

För den specifika frågan om skyddade områden betonar Sverige dessutom att områdesskydd bör bedrivas inom ramen för länders biodiversitetsstrategier och relevanta sektorsvisa strategier. Det råder inför Miljörådet stora oklarheter om den föreslagna fondens inriktning samt kriterier för utdelning av medel. Sverige ser en risk för att Life Web initiative ger givarländerna en större kontroll över mottagarländernas arbete med genomförande av CBD, särskilt om resurser tas från det ordinarie arbetet och istället läggs på LifeWeb. Sverige ser stora svårigheter att ställa sig bakom initiativet på dessa premisser, utan föredrar att initiativet diskuteras närmare med berörda parter. Sverige kan dock godta ordförandens förslag, enligt vilket EU välkomnar initiativet och uppmuntrar länderna att delta i det fortsatta utarbetandet av initiativet.

Europaparlamentets inställning
EU-parlamentet har inte behandlat rådslutsatserna.

Förslaget
Slutsatserna understryker inledningsvis värdet av biologisk mångfald, för sin egen skull och för de ekosystemtjänster den ger upphov till, och påminner om åtagandet att stoppa förlusten av biologisk mångfald till 2010. Inledningstexten påminner också om EU-kommissionens aktionsplan vilken välkomnades av Miljörådet 18 december 2006.

Rådsslutsatserna bekräftar att de ståndpunkter som anges i slutsatserna från Miljörådet 28 juni 2007 fortfarande gäller.

Inledningsvis betonas vikten av att CBD:s olika arbetsprogram genomförs.

Rådsslutsatserna uppmanar COP 9 att arbeta för ett effektivt samarbete mellan Rio-konventionerna och andra besläktade instrument och processer, och att bestämma hur CBD bör bidra till den process som drogs igång vid UNFCCC COP 13 på Bali för att minska utsläpp av växthusgaser från avskogning och skogsförstörelse.

Beträffande CBD:s arbetsprogram för skyddade områden betonas det brådskande behovet av tillräckligt tekniskt och finansiellt stöd för att etablera och sköta skyddade områden. EU välkomnar LifeWeb-initiativet som presenterats av Tyskland inför COP 9, och uppmuntrar medlemsstater och andra länder att delta i det fortsatta utarbetandet av initiativet.

En medlemstat har reserverat sig och föreslår i stället att EU ska uppmuntra länderna att delta i genomförandet av initiativet. Vidare välkomnas resultatet från CBD:s expertmöte om ekologiska kriterier för att identifiera marina områden i behov av skydd och biogeografiska klassificieringssystem (Azorerna, oktober 2007), och COP 9 uppmanas att med grund i detta komma överens om hur marina skyddade områden bör inrättas, bl a i samband med diskussioner under FN:s generalförsamling för bevarande och hållbart nyttjande av marin biologisk mångfald utanför nationell jurisdiktion.

Miljörådet noterar med oro det alarmerande budskapet i Global Environment Outlook 4 och inbjuder med anledning av 2010-målet medlemsländer och EU-kommissionen att vid högnivåsegmentet vid COP 9 presentera specifika åtaganden om åtgärder för att ta itu med förlusten av biologisk mångfald före COP 10 (2010).

Vidare pekar Miljörådet på behovet av att behålla takten i arbetet efter 2010 och förordar därför att processen för att uppdatera CBD:s strategiska plan dras igång vid COP 9.

Miljörådet välkomnar resultatet av det sjätte mötet i arbetsgruppen om genetiska resurser (ABS) och betonar att EU är redo att arbeta för att förhandlingen om en internationell regim för ABS kan slutföras i god tid innan COP 10. EU anser därvidlag att regimen kan innehålla legalt bindande delar, om den också innehåller internationella standarder för nationella regler för tillträde till genetiska resurser, kopplade till åtgärder för att stödja efterlevnad.

Vidare understryks näringslivets roll, inklusive små och medelstora företag, för genomförandet av CBD. Portugals högnivåkonferens Business and Biodiversity (Lissabon, november 2007) välkomnas, liksom EU-kommissionens åtagande att etablera en funktion som underlättar detta initiativ. EU uppmanar till fortsatta ansträngningar för att öka medvetenhet om konkurrensfördelar som kan nås genom skydd av biologisk mångfald, och för att främja marknadsbaserade styrmedel, positiva incitament samt förse näringslivet med nödvändiga verktyg mm.

Miljörådet uppmanar COP 9 att anta en strategi för mobilisering av resurser. Medlemsstaterna samt EU-kommissionen och andra länder och aktörer uppmanas att överväga att bidra med ytterligare finansiella medel för att stödja CBD:s genomförande och stoppa förlusten av biologisk mångfald genom innovativa mekanismer, inklusive idén om betalning för ekosystemtjänster. Baliplanen för att stoppa avskogning etc nämns som en möjlig mekanism som kan nyttjas för detta ändamål. Slutsatsen är inte färdigbehandlad och några länder har velat ha starkare skrivningar med krav på medlemsländer att bidra med nya medel, eller på nya sätt (eng:

”means” till CBD:s genomförande (se ovan).

Miljörådet noterar vidare det ökande hotet från främmande arter och upprepar sitt stöd för CBD:s vägledande riktlinjer rörande sådana arter som hotar biologisk mångfald. Vidare betonas behovet av att ägna sig åt de luckor som finns i det internationella och EU-interna regelverket om främmande arter och behovet av en EU-strategi och ett effektivt varningssystem och responsmekanismer på EU-nivå.

Vidare understryks på nytt behovet av att COP 9 tar upp frågan om produktion, konsumtion och handel med biobränslen och därmed förknippade konsekvenser för biologisk mångfald och ekosystem.

Miljörådet pekar på den utmaning som ligger i att säkra tillräcklig och hållbar produktion av livsmedel givet den ökade efterfrågan på livsmedel och biobränslen etc, och uttalar sin oro över den pågående förlusten av jordbruksrelaterad biologisk mångfald och de tjänster denna tillhandahåller för naturområden. EU är därför beredda att stödja åtgärder som stoppar förlusten och främjar livsmedelssäkerhet, mänsklig näringstillförsel och landsbygdsutveckling. Vidare välkomnas arbetet inom FAO med genetiska resurser inom bl a växt- och husdjursförädlingen samt akvatiska näringar och skogsnäringen, med relevans för Millenniemålen, klimatarbetet och CBD.

Vad beträffar husdjursgenetiska resurser välkomnas antagandet av en global aktionsplan inom FAO, och dess betydelse för genomförandet av CBD:s arbetspgrogram för biologisk mångfald i jordbruket. Miljörådet uppmanar CBD:s parter att bidra till planens genomförande.

Avslutningsvis uppmanas COP 9 att inbjuda CBD:s parter till att ta hänsyn till FN:s deklaration om urfolkens rättigheter, i de delar den är relevant för CBD:s regler om framför allt traditionell kunskap och genetiska resurser.

Gällande svenska regler och förslagets effekter på dessa
Förslaget är i huvudsak i överensstämmelse med gällande svenska regler. Då man från SE och EU är öppen för att inkludera rättsligt bindande delar i en internationell regim om genetiska resurser (ABS) kan förslaget i ett senare skede få lagstiftningsmässiga konsekvenser för SE. Exempelvis kan en ABS-regim komma att medföra krav på användarländer, däribland SE, att i vissa situationer beivra användandet av genetiska resurser som erhållits i strid med ursprungslandets tillträdesbestämmelser. Förslaget om att åtgärda luckor i regelverket rörande främmande arter kan även det, i ett senare skede, få konsekvenser för bl a regler rörande viss import/export. EU-internt arbete med främmander arter sker i separat expertgrupp under EU-kommissionen med syfte att presentera ett meddelande under hösten 2008.

Ekonomiska konsekvenser
Förslaget bedöms inte ha några direkta budgetära konsekvenser.

Om Sverige åtar sig ytterligare finansiering i samband med CBD:s arbetsprogram om skyddade områden ska detta finansieras inom utgiftområde 20. Deltagande i eventuella framtida innovativa finansieringsmekanismer bör vid behov beredas på ett senare stadium, tillsammans med berörda sektorer. Utgångspunkten är dock att eventuella framtida innovativa finansieringsmekanismer ska finansieras inom befintliga anslagramar.

Övrigt