Dp 14 aPM sjötrafikövervakning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2005/06:1365 Till p. 2-3

DOC
Rådspromemoria 2006-05-18 Näringsdepartementet TTE-rådets möte den 8-9 juni 2006

Dagordningspunkt 14 (a)

Rubrik: Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2002/59/EG om inrättande av ett övervaknings- och informationssystem för sjötrafik i gemenskapen

Dokument: 9207/06 LIMITE MAR 42 ENV 273 CODEC 64 PECHE 147

Tidigare dokument: KOM(2005)589 slutlig, Fakta-PM Näringsdepartementet X/2006

Tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden: Ej behandlad.

Bakgrund

Som ett led i det tredje sjösäkerhetspaketet föreslår kommissionen skärpningar av EG-lagstiftningen om övervaknings- och informationssystem för sjötrafik. Syftet är att anpassa direktiv 2002/59/EG till den tekniska utveckling som skett inom sjösäkerhetsområdet.

Kommissionen föreslår att fiskefartyg över 15 meter skall förses med automatiskt identifieringssystem (AIS), att medlemsstaternas genomförande av skyddade platser för fartyg i nöd harmoniseras i större utsträckning och att direktivet kompletteras med dels åtgärder vid isförhållanden, dels principer om utbyte av sjösäkerhetsinformation. Vidare vill kommissionen skapa förutsättningar för att utvidga sjötrafikövervakningen längre ut till havs.

Rådsarbetsgruppen har under våren 2006 behandlat förslaget. Några frågor kvarstår att lösa, främst i fråga om AIS-krav på fiskefartyg och skyddade platser för fartyg i behov av hjälp.

Ordförandeskapets avser lägga fram sitt förslag till TTE-rådet den 8---9 juni 2006 för en allmän inriktning.

Rättslig grund och beslutsförfarande

Rättslig grund utgörs av EG-fördragets artikel 80.2. Beslut fattas med kvalificerad majoritet efter beslutsförfarande i enlighet med artikel 251.

Svensk ståndpunkt

Sverige stöder till fullo ordförandeskapets förslag, som är en väl avvägd kompromiss mellan medlemsstaternas och kommissionens intressen.

AIS-krav för fiskefartyg:

Sverige vill värna om sjösäkerheten för fiskefartyg och stöder ordförandeskapets förslag om krav på AIS-transpondrar för samtliga fiskefartyg över 15 meter.

Befälhavarens skyldigheter:

Sverige stöder förslaget att fartyg, som inte har anmält innehav av intyg eller som saknar intyg om försäkring eller finansiell säkerhet, skall betraktas som en potentiell risk för sjöfarten.

Åtgärder vid risker orsakade av isförhållanden:

Sverige ställer sig mycket positivt till att det ursprungligen svenska förslaget om att inkludera isklassregler i EG-lagstiftningen beaktas i såväl kommissionens ursprungliga förslag som ordförandeskapets förslag.

Skyddade platser för fartyg i behov av hjälp:

Sverige stöder ordförandeskapets förslag. Det bör vara upp till den nationella myndigheten att, i enlighet med internationella regler, ta ställning till när ett fartyg är i så stort behov av hjälp att det bör anvisas till en skyddad plats.

Kuststatens nationella myndighet är också den som har också störst kunskap om den egna kustens förhållanden. Sverige stöder vidare ordförandeskapets förslag om att medlemsstaterna skall inkludera en beskrivning av sin kustlinje i sina planer för att inrätta skyddade platser.

Europaparlamentets inställning

Europaparlamentet har ännu inte tagit ställning till förslaget.

Förslaget

AIS-krav på fiskefartyg:

Ordförandeskapet föreslår att fiskefartyg över 15 meter omfattas av krav på AIS-transpondrar. Förslaget, som bygger på kommissionens ursprungsförslag, motsätts dock av flera medlemsstater som enbart vill införa krav för nybyggda fiskefartyg och i stället ha en 24-metersgräns för äldre fiskfartyg. En rad medlemsstater är också bekymrade över vilka kostnader förslaget för med sig och några av dessa stater motsätter sig artikel 6a i sin helhet.

Ordförandeskapet föreslår vidare att man, i stället för att fastställa särskilda datum för genomförande av AIS-krav, inför tidsgränser för genomförande tre, fyra respektive fem år efter att direktivet trätt i kraft. Tidsgränserna beror på fiskefartygets storlek: tre år för fartyg på 24-45 meter, fyra år för fartyg på 18-24 meter och fem år för fartyg på 15-18 meter. Kommissionen vill dock att tidsgränserna tidigareläggs till två, tre respektive fyra år efter ikraftträdandet.

Befälhavarens skyldigheter:

Ordförandeskapet stöder kommissionens förslag om att betrakta fartyg, som inte anmält innehav av intyg eller som saknar intyg om försäkring eller finansiell säkerhet, som en potentiell risk för sjöfarten. En rad medlemsstater vill dock utelämna förslaget.

Åtgärder vid isförhållanden:

Kommissionens förslag om en ny artikel 18a om åtgärder vid isförhållanden har inte mött något motstånd i rådsarbetsgruppen. Den behöriga myndigheten skall enligt förslaget informera befälhavarna på de fartyg, som antingen befinner sig inom medlemsstatens behörighetsområde eller som vill anlöpa eller lämna någon av dess hamnar, om isförhållanden, rekommenderade rutter och isbrytarverksamhet. Myndigheterna föreslås också kunna begära att fartygen i nämnda fall uppfyller de krav på kapacitet och maskinstyrka som är nödvändiga för isläget i området i fråga.

Skyddade platser för fartyg i behov av hjälp:

Kommissionen föredrar definitionen fartyg i nöd medan ordförandeskapet med stöd av medlemsstaterna föreslår att man i stället använder IMO:s definition, det vill säga fartyg i behov av hjälp.

Ordförandeskapet utgår vidare från ett spanskt förslag i vilket man frångår kommissionens krav på att medlemsstaterna skall anvisa fartyg till en skyddad plats.

Spanien menar med stöd av de flesta medlemsstater att IMO:s regler inte kräver att kuststaten tar in ett fartyg i behov av hjälp till kusten utan att varje enskilt fall måste bedömas för sig av den berörda kuststatens behöriga myndighet. Kommissionen står å sin sida fast vid sitt ursprungliga förslag.

Ordförandeskapet har lagt fram ett kompromissförslag i fråga om kartläggning. I stället för att, som kommissionen tidigare föreslagit, peka ut särskilda platser för mottagande av fartyg i behov av hjälp skall medlemsstaten i sina planer för skyddade platser beskriva de miljömässiga, ekonomiska och sociala förhållandena för dess kustlinje. Medlemsstaterna stöder ordförandeskapets förslag medan kommissionen motsätter sig det.

Ordförandeskapet föreslår också med stöd av medlemsstaterna att kommissionens förslag om en ny artikel 20b utgår. Det ursprungliga förslaget innebar att innan ett fartyg anvisas till en skyddad plats, skall medlemsstaten kunna begära att fartygsoperatören, ombudet eller befälhavaren presenterar en försäkring eller ekonomisk garanti för att täcka eventuella skador. Även i de fall då det inte finns någon försäkring eller finansiell säkerhet skall medlemsstaten dock göra en lägesbedömning och fatta beslut om mottagande till skyddad plats. Innehållet i förslaget är motsägelsefullt enligt medlemsstaterna. Kommissionen motsätter sig dock denna strykning.

Genomförande:

Flertalet medlemsstater vill att direktivet skall genomföras inom 18 månader efter dess ikraftträdande. Några medlemsstater vill dock ha 24 månader som tidsgräns, medan kommissionen vill se en tidsgräns på 12 månader.

Gällande svenska regler och förslagets effekter på dessa

Enligt regeringens förordning (1995:589) med instruktion för Sjöfartsverket, skall Sjöfartsverket fullgöra de uppgifter som Sverige har ålagts enligt gällande direktiv 2002/59/EG i den mån dessa uppgifter inte på annat sätt fullgörs genom lag eller förordning, och även ansvara för att de uppgifter som enligt direktivet ankommer på en behörig myndighet, hamnmyndighet eller landcentral fullgörs.

Genomförandet av direktivet kan komma att innebära ändringar i dels fartygssäkerhetslagen (2003:364), dels lagen (1980:424) om åtgärder mot förorening från fartyg.

Ekonomiska konsekvenser

Förslaget om AIS-krav på fiskefartyg kommer att innebära vissa ekonomiska konsekvenser för fiskenäringen.

Övrigt

AIS: ett automatiskt identifieringssystem för övervakning av handelssjöfart.

IMO: International Maritime Organization, FN:s sjöfartsorgan.

Skyddad plats: hamn, del av hamn eller annan skyddande kaj eller ankarplats eller skyddat område som kan ta emot fartyg i en nödsituation.