Dp 07 PM bolagsskattebas

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2005/06:1357 Till p. 1

DOC
Promemoria 2006-05-24 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen

Enheten för företagsbeskattning EU-nämnden inför

Ekofin-mötet den 7 juni 2006

_

Kommissionens meddelande om projeket med en gemensam konsoliderad bolagsskattebas (CCCTB)

Dokument : Kommissionens meddelande "Communication from the Commission to the Council , the European Parliament and the European Economic and Social Committee", COM (2006) 157 (bilagt detta PM)

Bakgrund

Kommissionen arbetar med ett projekt för att undersöka möjligheterna till att införa en gemensam konsoliderad bolagsskattebas på EU-nivå. En sådan skattebas är åtminstone inledningsvis tänkt att fungera parallellt vid sidan av nuvarande nationella bestämmelser. Modellen innebär att en gemensam skattebas räknas fram för alla EU-företag i en koncern. Basen fördelas sedan mellan de stater där företagen är verksamma. Staterna tillämpar sin bolagsskattesats på sin andel av skattebasen. Kommissionen anser att en gemensam konsoliderad bolagsskattebas på EU-nivå är det enda sättet att uppnå en fungerande inre marknad eftersom de 25 olika skattesystemen sätter hinder i vägen för företagens gränsöverskridande verksamhet. Kommissionen anser dock att det är upp till varje medlemsstat att bestämma nivån på sin bolagsskatt.

Efter informella Ekofin-mötet i september 2004 har kommissionen tillsatt en arbetsgrupp som skall behandla frågan om en gemensam konsoliderad bolagsskattebas. Denna arbetsgrupp höll sitt första möte i november 2004. Alla medlemsstater deltar i arbetsgruppen. Denna arbetsgrupp höll sitt första möte i november 2004. Hittills har sex möten hållits. Eftersom frågorna är tekniskt mycket komplicerade har några undergrupper bildats för att diskutera frågorna mer på detaljnivå. Samtliga medlemsstater har inbjudits att delta i undergruppernas arbete men bara ett femtontal har valt att delta. Den första undergruppen (leds av Tyskland) diskuterar frågan om avskrivningar på materiella och immateriella tillgångar, kapitalvinster och -förluster samt finansiella tillgångar. Den andra undergruppen (leds av Italien) diskuterar skattemässiga reserveringar och avsättningar. En tredje undergrupp (leds av Frankrike) diskuterar den mycket vida frågan skattepliktiga inkomster, avdragsgilla kostnader samt periodisering av sådana. En fjärde undergrupp (leds av Spanien) har bildats för att diskutera internationella aspekter. Sverige deltar i alla grupperna. Kommissionen avser att tillsätta ytterligare undergrupper under året.

På informella EKOFIN i Wien den 7 april 2006 diskuterades bl.a. kommissionens CCCTB-projekt.

Kommissionen har i ett meddelande till bl.a. Rådet den 5 april 2006 lämnat en redogörelse för projektets utveckling (COM 2006/ 157). Kommissionen uttalar bl.a. att man avser att lägga ett förslag till en gemensam konsoliderad bolagsskattebas i slutet av 2008.

På EKOFIN den 7 juni avser ordförandeskapet att ta upp meddelandet och möjligen även ha en kort diskussion. Meddelandet är en nulägesrapport om projektets utveckling, men kommissionen önskar även synpunkter från medlemsstaterna på vissa slutsatser/påståenden som kommissionen gör i meddelandet. Kommissionens slutsatser är i huvudsak :

Att den nya skattebasen skall stå självständig från internationella redovisningsnormer.

Att CCCTB-systemet skall vara frivilligt för företagen.

Att skattebasen skall vara konsoliderad (ett skattemässigt resultat för en hel företagsgrupp) och att resultatet skall fördelas mellan medlemsstaterna enligt en särskild fördelningsnyckel.

Svensk ståndpunkt

Sverige är försiktigt positivt till att undersöka möjligheten till en gemensam konsoliderad bolagsskattebas, men har även understrukit vikten av en realistisk tidsplan för projektet. Sverige anser att det i avsaknad av nödvändigt beslutsunderlag är alldeles för tidigt att föra upp frågan på den politiska nivån. De slutsatser som kommissionen nu vill ha synpunkter på avser frågor som ännu inte behandlats i kommissionens arbetsgrupp eller dess undergrupper.

Europarlamentets inställning

Parlamentet har uttalat sig positivt till kommissionens tankar om en gemensam konsoliderad företagsskattebas.