Dp 05 a PM Biomassa

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2005/06:1362 Till p. 2-3

DOC
Rådspromemoria 2006-05-29 Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet Enheten för energifrågor Rådets möte (transport, telekom, energi ) den 8 juni 2006

Dagordningspunkt 5a

Rubrik: Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och Rådet om en handlingsplan för biomassa

Dokument: KOM (2005) 628

Tidigare dokument: Faktapromemoria 2005/06:FPM59

Tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden: den 23 januari och 20 februari 2006.

Bakgrund

Handlingsplanen för biomassa syftar till att fördubbla användningen av bioenergi till 2010 eller några år därefter. Detta skulle innebära att fossila bränslen skulle kunna ersättas så att deras andel reduceras från 80 till 75 % av den samlade energianvändningen. I handlingsplanen anges ett stort antal åtgärder relaterade till produktion från jordbruk, skogsbruk och avfallshantering, samt energianvändning inom transportsektorn el och för el- och värmeproduktion. Den innehåller också åtgärder som påverkar tillgången på biomassa. Dessutom redovisas flera satsningar på forskning och utveckling inom det 7:e ramprogrammet. Sverige välkomnar handlingsplanen för biomassa som ett viktigt första steg för omställningen av energisystemet och för att minska beroendet av fossila bränslen.

Rådsslutsatserna svarar upp till Europeiska rådets uppmaning att genomföra Biomassehandlingsplanen samt utveckla en mer långsiktig strategi bortom 2010. Rådsslutsatserna slår fast principer som bör vara vägledande när man formulerar en politik, liksom åtgärder som bör vidtas med prioritet såväl på medlemsstatsnivå som på kommissionsnivå.

Medlemsstaterna är överens om innehållet i slutsatserna, varför det inte väntas bli någon diskussion vid rådsmötet.

Rättslig grund och beslutsförfarande

Slutsatserna antas med enhällighet.

Svensk ståndpunkt

Sverige drev ökad användning av bioenergi som en av sina främsta prioriteringar inför vårtoppmötet och välkomnar därför att energiministrarna antar slutsatser i detta ämne. På nästan samtliga punkter har SE:s synpunkter också beaktats. SE kan ställa sig bakom innehållet i rådsslutsatserna.

De aspekter som har diskuterats mest i förhandlingarna har rört balansen mellan öppenhet för import respektive behovet av inhemsk produktion av främst biodrivmedel, jordbruksrelaterade frågor såsom nya medlemsstaters tillträde till energigrödestödssystemet samt potentiella problem i form av konkurrens med biomassans andra användningsområden.

Europaparlamentets inställning

I nuläget inte känd.

Förslaget

Den 7 december 2005 presenterade kommissionen en handlingsplan för biomassa. Handlingsplanen innehåller åtgärder för att främja användningen av biomassa för uppvärmning, elproduktion och transporter samt åtgärder som påverkar tillgången på biomassa. Dessutom redovisas flera satsningar på forskning och utveckling inom det sjunde ramprogrammet. Handlingsplanen kompletteras av en konsekvensanalys.

I EU täcks 4 % av energibehoven av biomassa.

Handlingsplanen syftar till att på kort sikt fördubbla denna andel vilket kan innebära att EU:s beroende av fossila bränslen reduceras från 80 till 75 % av den totala energianvändningen.

I handlingsplanen konstateras att tekniken för att använda bioenergi för uppvärmning är enkel och billig. Inom detta område aviserar kommissionen därför främst åtgärder som är ägnade att öka förtroendet på marknaden och användarnas inställning snarare än kostnaderna. Kommissionen betonar särskilt fjärrvärmens betydelse för att öka användningen av biobränslen inom värmesektorn. När det gäller biodrivmedel och användningen av biobränslen inom transportområdet konstaterar kommissionen att det referensvärde för 2005 som anges i direktivet 2003/30/EG av den 8 maj 2003 om främjande av användningen av biodrivmedel eller andra förnybara drivmedel inte kommer att nås.

I handlingsplanen konstateras även att det varken är möjligt eller önskvärt att EU är självförsörjande för att klara sina behov på området. Kommissionen förespråkar därför ett balanserat tillvägagångssätt, där såväl import som inhemsk produktion bejakas.

För närvarande genomförs även en översyn av direktivet om bränslekvalitet vilket kan innebära att gränserna för inblandning av oxygenater i bensin och biodiesel i diesel kan komma att revideras.

Kommissionen anger forskning och utveckling, bl.a. kring andra generationens biodrivmedel, som viktiga för den framtida användningen av bioenergi.

Bedömningen är att det åtminstone fram till 2010 inte kommer att finnas någon större konkurrens om råvaror: biodrivmedel kommer huvudsakligen från jordbruksgrödor, medan råvarorna för el och uppvärmning i huvudsak hämtas från trä och avfall.

Det finns även andra åtgärder i handlingsplanen som kan komma att öka användningen av förnybar energi. Dessa åtgärder kan få indirekt effekt på jordbruket genom en ökad efterfrågan på exempelvis biomassa från jordbruket. Exempel är en översyn av direktivet om främjande av användningen av biodrivmedel, direktivet om bränslekvalitet samt regelverket för avfallshantering.

Gällande svenska regler och förslagets effekter på dessa

De av riksdagen beslutade svenska vägledande målen för introduktion av biodrivmedel är att biodrivmedel från och med 2005 skall utgöra minst 3 procent av den totala användningen av bensin och diesel för transportändamål beräknat på energiinnehåll. För år 2010 är målet satt till 5,75 procent. Sveriges insatser för främjande av biodrivmedel kan komma att påverkas av kommissionens rapport och eventuella förslag till åtgärder. Bestämmelserna i direktiv 98/70/EG av den 13 oktober 1998 om kvaliteten på bensin och dieselbränslen är införda i svensk lag genom lag (SFS2001:1080) om motorfordons avgasrening och motorbränslen. En revidering kan bli aktuell.

Ekonomiska konsekvenser

Okänd för närvarande.

Övrigt