Återrapport

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2008/09:234FF8

Postadress
Telefon
E-post
Square de Meeûs 30
+32 2 289 56 11
representationen.bryssel@foreign.ministry.se
B - 1000 BRYSSEL

Belgien

Telegram:
Telefax
Telex:

+32 2 289 56 00

()

Rapport

15 juli 2009
Jo 2009/450

Jordbruksdepartementet

EU-nämnden
Miljö- och jordbruksutskottet
Kopia: SB/EU-enheten
Riksdagens Kammarkansli

Rapport från möte i Jordbruks/fiskerådet den 13 juli 2009

Sammanfattning:

* Rådet fattade beslut om fem aktiva substanser som används i bekämpningsmedel. Beslutet innebär att tre av substanserna (diphenylamine, triazoxide och bifenthrin) förbjuds. Ämnet tetraconazole tillåts för användning, dock med stora restriktioner. Ämnet metam får en förlängd utfasningsperiod med begränsad användning.

* Rådet diskuterade, utifrån KOM:s arbetsdokument ”Anpassning till klimatförändring: utmaningen för EU:s jordbruk och klimat”, hur jordbruket och landsbygden kan anpassas till klimatförändringarna. Många MS välkomnade diskussionen och poängterade klimatförändringarnas allvarliga effekter. MS betonade särskilt vatten- och markfrågor, nya förhållanden för djur och växter samt pekade på vikten av forskning.

* KOM presenterade ett förslag om att förlänga interventionsperioden för smör och skummjölkspulver, vilket stöddes av en majoritet av MS. KOM presenterade också ett meddelande om en enhetlig strategi för en Europeisk jordbruksforskningsagenda.

* De två övriga frågorna handlade om ökat exportstöd till ost samt om skydd av utrotningshotade bin.

* Nästa rådsmöte äger rum den 7 september 2009.

* * *

Den svenska delegationen leddes av jordbruksminister Eskil Erlandsson.
1) Godkännande av den preliminära dagordningen

Förslaget till dagordning (11804/1/09 Rev. 1) godkändes.

2) Godkännande av A-punktslistan
- dok. 11894/09

A-punktslistan antogs. Rådet fattade beslut om fem aktiva substanser som används i bekämpningsmedel. Beslutet innebär att tre av substanserna (diphenylamine, triazoxide och bifenthrin) förbjuds. Ämnet tetraconazole tillåts för användning, dock med stora restriktioner. Ämnet metam får en förlängd utfasningsperiod med begränsad användning.

Bland övriga punkter berörde följande jordbruksområdet: förordning om öppnande av en autonom tullkvot för import av nötkött samt ändring av bilaga i förordningen om djurhälsovillkor vid icke-kommersiella förflyttningar av sällskapsdjur.

3) Ordförandeskapets arbetsprogram
- Presentation
- dok. 11798/09

ORDF (Erlandsson) presenterade det svenska ordförandeskapets arbetsprogram och de tre prioriteringarna på jordbruks- och fiskeområdet. Prioriteringarna är: ett långsiktigt hållbart fiske, mat och klimat- de globala utmaningarna, samt sund djurhållning och friska djur.

4) Förslag till rådets förordning om undantag från förordning (EG) nr 1234/2007 (förordningen om en samlad marknadsordning) vad gäller 2009 och 2010 års interventionsperioder för smör och skummjölkspulver
- Föredragning av kommissionen
- dok.

11905/09

KOM (Fischer Boel) presenterade förslaget till en tillfällig förlängning av interventionsperioden för smör och skummjölkspulver. Flera instrument har redan aktiverats och detta är ännu en åtgärd för att återfå balansen på marknaden. De åtgärder som redan har vidtagits har stabiliserat marknaden men inte helt stoppat prisfallet. Redan vidtagna åtgärder är stöd för privat lagring av smör samt fortsatt intervention över taket på 30 000 ton för smör och 109 000 ton för skummjölkspulver. KOM kommer inte att tillåta att priserna på EU-nivå sjunker under säkerhetsnivåerna. På lång sikt förväntas priserna öka och situationen normaliseras. Om det finns behov av en förlängning in på våren 2011 kan detta ske. Förslaget kan inte antas förrän tidigast i slutet av augusti då EP måste yttra sig om förslaget.

Dessutom informerade KOM om att meddelandet som har beställts av europeiska rådet troligen kommer att antas under nästa vecka, den 22 juli. KOM ställde sig också positiva till att septemberrådet har flyttats fram till den 7 september.

En stor majoritet av MS uttalade sitt stöd för KOM:s förslag. Enbart två MS uttalade tveksamheter till förslaget.

Ett MS menade att det krävs åtgärder då någon ljusning inte finns på marknaden och VM-priserna har sjunkit drastiskt. Om situationen vidmakthålls kommer många producenter att få avveckla sin verksamhet. Ett annat MS ansåg att det var av stor vikt att situationen analyseras noggrant och samma MS tillsammans med ytterligare två MS ansåg att det var viktigt att studera andra lösningar såsom att stödja en avveckling av mjölkföretag. Ett MS var också inne på att minska antalet djur. samt behovet av stöd till mindre producenter. Ett annat MS meddelade att mjölken säljs till underpris (28 cent/liter jämfört med interventionspriset på 35-40 cent/liter) och produktion av SMP kommer inte att lösa problemet i landet då ingen SMP produceras där. Ytterligare ett MS ansåg också att förslaget inte kommer att vara till någon hjälp för deras producenter. Ett MS framhöll att mjölkpriserna i landet är mycket låga (18-20 cent/liter) och ett annat MS informerade om att priserna i landet också var låga (16,7 cent/liter). Fyra MS såg fram emot KOM:s kommande rapport över marknadssituationen och diskussionerna vid september rådet.

Ett MS ansåg att den bästa lösningen är att öka exportbidragen för mejeriprodukter. Ett annat MS framhöll vikten av att analysera möjligheterna till exportbidrag.

Ett MS ansåg att försiktighet måste gälla eftersom stor mängd redan har köpts in och lagren måste säljas ut vid senare tillfällen. Ytterligare ett MS ansåg att intervention är en säkerhetsåtgärd men att nivån är alldeles för låg. De menade att KOM:s analys bör ta hänsyn till marknadsförvaltningsinstrumentens effektivitet och hoppades på diskussioner där kreativa lösningar kan komma fram för att stödja mjölkmarknaden. Tre MS framhöll att förutom att analysera producentmarknaden krävs en närmare analys av konsumtionstrender och marginalerna i livsmedelskedjan. Konsumentpriserna har stigit samtidigt som intäkterna har sjunkit för mjölkproducenterna. Två MS framhöll mjölksektorns stora betydelse och menade att intervention inte löser alla problem. Ett av dessa MS ansåg också att den fria prissättningen på ost måste tas bort. Ett annat MS framhöll att problemet är särskilt stora i de mindre gynnade områdena och ansåg att artikel 68 i hälsokontrollen måste aktiveras. Ett MS ansåg att ytterligare åtgärder behövs och betonade särskilt möjligheterna inom landbygdsprogrammen.

Ett MS framförde att stor återhållsamhet krävs när det gäller att utnyttja exportbidrag. Dessutom underströk de tillsammans med två MS att överenskommelsen i hälsokontrollen måste respekteras. För ev. nationella åtgärder betonade detta MS vidare vikten av en rättvis marknadssituation i EU. Konkurrensreglerna är väldigt viktiga för en rättvis marknadssituation. Ett MS framförde att deras mjölkproducenterna är förtvivlade och rapporterade om demonstrationer. De ansåg att det finns behov av nödåtgärder men är emot en höjning av mjölkkvoterna. Ett annat MS framförde att det krävdes långsiktiga lösningar och att det nu framlagda förslaget är att se som kortsiktigt. Ett MS framhöll att de inte drabbats hårt av den nuvarande krisen på grund av sitt geografiska läge. Ytterligare ett MS menade att olika lösningar måste beaktas och var inte främmande för stöd för att ta tillbaka produkter från marknaden.

Ett MS erkänner att mjölksektorn har problem men är dock tveksam till interventionsåtgärder och vill invänta KOMs kommande analys. Detta MS framförde liksom ett till att intervention är en kortsiktig åtgärd och är inte till för långsiktiga strukturella problem. Intervention bör inte vara en åtgärd som permanentas. Detta MS framförde att när väl interventionslagren säljs ut kommer det att ge obalanser på marknaden och stora lager ger stora problem för framtiden. Samma MS efterfrågade även konsekvenserna för EUs budget på lång sikt. Ett MS kunde ställa sig bakom förslaget om det gäller en kortare period än 2 år.

Ytterligare ett MS pekade på behovet på att utveckla jordbruket mot en mer konkurrensutsatt marknad.

KOM började med att peka på de möjligheter som finns inom ramen för landsbygdsförordningen, att stödja mjölksektorn och särskilt stödet till förtidspension lyftes fram. KOM framförde också att intervention måste ses som en övergångsåtgärd och att det inte finns någon automatik i att förlänga perioden då den löper ut 2010. Det måste finnas ett tydligt behov. KOM var också mycket medvetna om att kvantiteterna måste säljas ut och framhöll att det är försiktighetsprincipen som måste råda och en balans på marknaden måste upprätthållas. KOM uppmanade också länderna att låta sina respektive konkurrensverk analysera prisutvecklingen i livsmedelskedjans olika led. Slutligen framförde de att högnivågruppens möte i september var en god idé.

ORDF noterade att KOM.s förslag hade ett starkt stöd i rådet, vilket föranleder att hanteringen för antagande sker skyndsamt.

5) Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: Mot en enhetlig strategi för EU:s jordbruksforsningsagenda
- Föredragning av kommissionen
- dok. 17489/08

KOM (Potocnic) presenterade meddelandet om en strategi för en Europeisk jordbruksagenda som antogs i december 2008. I meddelandet redogörs för hur jordbruksforskningen har förändrats de senaste 30 åren, hur den ser ut idag samt framtida initiativ. Meddelandet handlar bland annat om biologisk mångfald, växtskydd, livsmedelssäkerhet och miljöteknik.

KOM ansåg att sk Joint programming, det vill säga ett samarbete mellan MS nationella program, ska användas där det behövs. KOM berättade också att MS och SCAR (Ständiga kommittén för jordbruksforskning) har arbetat nära KOM de senaste åren.

Dryga tio MS gjorde inlägg. Sju MS ansåg alla att klimatförändringarna var ett av de viktigaste forskningsområdena. tre MS lade även till energi och två MS tyckte att bioekonomi var särskilt viktigt.

Åtta MS betonade vikten av att samarbeta mer på EU-nivå. framförallt genom att utbyta och samordna forskningsresultat samt dela med sig av kunskaper, erfarenheter och utvärderingar av forskningsprojekt.

Fem MS var särskilt positiva till SCAR och det arbete som kommittén lagt ned och ett MS var förespråkare av den gemensamma programmeringen.

Tre MS ansåg att man måste se till de regionala särdragen samt att även mindre projekt måste få utrymme.

KOM drog slutsatsen att det fanns en stor samsyn vad gäller forskning, att SCAR gjort ett bra arbete samt att de flesta var för ytterligare samarbete på forskningsområdet.

KOM menade att även i svåra ekonomiska tider finns såväl klimatförändringar som krav på säkra livsmedel.

Det är därför viktigt att stärka EU:s roll globalt vad gäller forskning. KOM lyfte fram SCAR och hur kommittén exempelvis arbetat med att definiera områden som är särskilt viktiga. Arbetet bör fortsätta i denna riktning även i framtiden.

KOM ansåg också att utvärderingarna av forskningsprojekt ofta görs bättre på EU-nivå än nationellt, men ville inte uttala sig om ett gemensamt utvärderingssystem. KOM betonade också att det är viktigt att se den lokala aspekten av forskning samt att forskningen inom EU måste bedrivas mer integrerat.

ORDF konstaterade att rådet noterat KOM:s meddelande samt informerade om att frågan kommer att fortsätta behandlas i rådet för konkurrenskraft.

6) Vitboken Anpassning till klimatförändring: en europeisk handlingsram, Arbetsdokument från kommissionens avdelningar som åtföljer vitboken Anpassning till klimatförändring: utmaningen för EU:s jordbruk och landsbygd

- Föredragning av kommissionen och diskussion
- dok. 8526/09 + Add. 5 och 11666/09

KOM (Fischer Boel) inledde med att presentera arbetsdokumentet. KOM framhöll behovet av att öka livsmedelsproduktionen, anpassa jordbruket till ett förändrat klimat och samtidigt minska utsläppen av växthusgaser som en viktig utmaning. Det finns ett stort forskningsbehov samtidigt som det finns behov av konkreta lösningar för jordbrukarna. Viktiga forskningsområden är bättre väderleksprognoser, nya grödor, nya växtodlings- och djurhållningsmetoder. KOM pekade också på de finansiella effekter som kan uppstå med anledning av ett förändrat klimat. De nya utmaningarna inom hälsokontrollen kommer att underlätta för jordbrukarna att anpassa sig och att utveckla de produktionsstrategier som behövs. KOM menade att det viktiga är att bygga upp motståndskraften genom att på ett hållbart sätt använda naturtillgångarna. Slutligen meddelade KOM att den på ordförandeskapets begäran förbereder ett arbetsdokument som beskriver EUs roll för att mildra utsläppen av växthusgaser från jordbrukssektorn.

Flera MS inledde sina anföranden med övergripande kommentarer.

Ett MS lyfte fram att de hot som föreligger visar på behovet av en grundläggande reform av GJP. Ett MS ansåg att det krävs anpassning på gårdsnivå såväl som på sektorsnivå och menade att GJP har en avgörande roll. Två MS ansåg att klimatfrågan måste integreras i GJP. Ett MS underströk möjligheterna att använda befintliga landsbygdsprogram. Fem MS pekade på behovet av en bättre riskförvaltning och ett försäkringssystem. Ett av dessa MS menade också att det finns ett behov av att reglera produktionen.

Tre MS tryckte på behovet av att klara livsmedelsförsörjningen och ett MS menade att anpassningsstrategier ska tas fram på alla nivåer. Samma MS ansåg att anpassning till klimatförändringar är en lokal och nationell fråga men att stöd från EU behövs.

Ett MS ansåg att EU bör ta fram en strategi för en hållbar livsmedelsproduktion till 2050.

Flera MS meddelade att de redan idag har en nationell anpassningsstrategi. Ett MS ansåg det vara bra att fokusera både på anpassning och utsläppsminskningar då det finns tydliga synergier. Ett annat MS lyfte fram slutdokumentet från CSD 17 som visar på jordbrukets centrala roll för att bekämpa klimatförändringar. Ett MS meddelade att de kommer att återkomma till ordförandeskapet med sina synpunkter på frågorna skriftligen i ett senare skede.

Delegationernas kommenterar på ordförandeskapets första fråga angående den viktigaste aspekten i ett förändrat klimat handlade främst om vatten (nio MS). Flera av dessa nämnde också risken för erosion och behovet av nya produktionsförhållanden för djur och växter som viktiga områden. Fem MS betonade problem med skadegörare, torka och jorderosion som försämrar produktiviteten. Sex delegationer lyfte även frågan med anknytning till biologisk mångfald. En av dessa framförde också hänsyn också bör tas till ökade risker för skogsbränder. Extrema väderhändelser lyftes fram av fyra MS. Två MS såg sitt respektive land som ett av de mest drabbade av klimatförändringar. Ett annat MS betonade behovet av kontroller medan ett MS tryckte på att de negativa konsekvenserna kan mildras genom produktion av förnybar energi. Tre MS betonade betydelsen av landsbygdspolitiken för att motverka de negativa effekterna. Ett MS betonade särskild de regionala variationerna.

På den andra frågan om strategiska forskningsområden tryckte samtliga MS på behovet av forskning för att ta fram mer kunskap. Många MS framhöll även behovet av bättre informationsutbyte mellan MS. Ett MS såg behovet av en forskningsplan och menade att kunskap och information var viktigt för att underlätta arbetet. Ett annat MS framhöll att forskning om jordbrukets roll för att bidra med ekosystemtjänster bör stärkas och lyfte särskilt fram att 7:e ramprogrammet – forskning och innovation bör vara kärnan.

Tre MS underströk behovet av forskning om vatten. De stöddes av tolv MS som också framhöll forskning om djurhållning och nya växter samt om djur- och växtsjukdomar. Två MS menade att frågor om bevarandet och utnyttjande av betesmarker på längre sikt var viktig frågor. Tre MS påpekade möjligheten att lagra kol i mark. Två MS såg forskning om biomassa och biomasseteknik samt om de icke-GMO hybrider (endast ett MS) som väsentliga områden.

Ett MS efterfrågade en effektiv forskning som ska vara öppen och resultatinriktad. Två MS betonade vikten av att koppla ihop forskning och praktik för att få bästa effekt.

Ett av dessa MS såg även behov att ett övergripande kontrollsystem där meteorologiska uppgifter samlas in. Bland annat ett MS betonade behovet av innovativ forskning. Ett annat MS såg behov av forskning om odlingsmetoder och grödor för flera skiftande regioner och decentraliserad energiförsörjning. Ett MS lyfte fram behovet av utveckling och användning av sårbarhetsindikatorer.

KOM noterade med intresse att alla delegationer uttalade sig och att detta visar på frågans betydelse. Vad gäller försäkringssystem så framhölls överenskommelsen i hälsokontrollen. KOM avslutade med att betona behovet av nya grödor.

ORDF avslutade diskussionen och noterade delegationernas synpunkter samt kommissionens kommentarer. Slutligen refererade ORDF till kommande diskussioner vid det informella jordbruksministermötet i Växjö, september 2009.

7) Övriga frågor

a) Ökning av exportbidragen för ost

- Begäran från den litauiska delegationen
- dok. 11814/09

LT presenterade en begäran om att exportstödet för ost ska öka. Detta främst eftersom exportstödet för denna produktgrupp inte har ökat i motsats till andra produkter. En ökning skulle ge konkret stöd till producenterna i denna svåra situation och göra dem mer konkurrenskraftiga globalt. LT fick stöd av 15 MS.

Ett MS ansåg dock att det inte bör betalas ut något exportstöd vid export till tredje land då detta kan påverka dessa länders inhemska produktion negativt. Ett annat MS ville ha exportstöd för fler varugrupper.

KOM (Fischer Boel) menade att den hade varit tydlig med att ha ett försiktigt tillvägagångssätt vad gällde exportstöd och lovade att fortsätta övervaka situationen samt kunde tänka sig en ökning om det var nödvändigt.

b) Skydd av hotade bin i Europeiska unionen

- Begäran från den slovenska delegationen
- dok. 11829/09

SI presenterade en begäran om skydd av utrotningshotade bisorter. I vissa MS har kolonier med honungsbin minskat med upp till 50 procent. SI hänvisade till ett yttrande från EP i november 2008 som handlade om situationen inom biodlingssektorn. SI ville även att EU skulle arbeta mer strategiskt med denna fråga. SI fick stöd av 18 MS.

KOM (Fischer Boel) menade att bin spelar en viktig roll men att KOM inte kan vidta ytterligare åtgärder. Istället rekommenderade KOM MS att använda de nuvarande finansieringsprogrammen som exempelvis landsbygdsprogrammet.

KOM informerade att den redan vidtagit åtgärder genom en inter service group samt att EFSA inom kort kommer med slutsatser om en studie om den ökad bidödligheten som pågått sedan i februari 2008.

Ett MS anmälde att man kommer att ta upp en övrig fråga om djurskydd vid transporter på rådet den 7 september.

ORDF avslutade mötet genom att påminna om det kommande rådsmötet den 7 september och det informella ministermötet i Växjö den 13-15 september.

Nästa rådsmöte äger rum den 7 september 2009.

REPRESENTATIONEN

Danielsson