Till innehåll på sidan

Information om bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp vid marknadsföring av nya personbilar

Betänkande 2023/24:CU19

  1. 1, Förslag, Genomförd
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
10 april 2024

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden. 

Hela betänkandet

Beslut

Bilförsäljare måste informera om bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp (CU19)

Enligt en ny lag måste bilförsäljare informera konsumenter om bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp för de nya personbilar de har till försäljning eller långtidsuthyrning. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

Informationen om bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp ska finnas på försäljningsstället och i reklam för nya personbilar.

Den nya lagen införs för att förtydliga genomförandet av ett EU-direktiv som sedan tidigare är genomfört genom Konsumentverkets allmänna råd. Lagen börjar gälla den 1 juli 2024.

Utskottets förslag till beslut
Bifall till propositionen och avslag på motionsyrkandet.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.

Ärendets gång

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2024-03-07
Justering: 2024-03-21
Trycklov: 2024-03-27
Reservationer: 1
Betänkande 2023/24:CU19

Alla beredningar i utskottet

2024-02-15, 2024-03-07

Bilförsäljare måste informera om bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp (CU19)

Enligt en ny lag måste bilförsäljare informera konsumenter om bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp för de nya personbilar de har till försäljning eller långtidsuthyrning. Civilutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag.

Informationen om bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp ska finnas på försäljningsstället och i reklam för nya personbilar.

Den nya lagen föreslås för att förtydliga genomförandet av ett EU-direktiv som sedan tidigare är genomfört genom Konsumentverkets allmänna råd. Lagen föreslås börja gälla den 1 juli 2024.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Bordläggning: 2024-04-03
Debatt i kammaren: 2024-04-04

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 114 Lars Beckman (M)

Fru talman! Detta betänkande handlar om information om bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp vid marknadsföring av nya personbilar.

Fru talman! När vi köper en bil gör vi det av många olika anledningar. Det kan till exempel vara så att jag behöver en minibuss för att jag har rullstol, jag kanske vill ha en sportbil för att jag tycker att det är roligt eller jag kanske vill ha en mini-suv eller en stor suv för att jag bor på landet och vill komma fram.

Det här ärendet handlar om att vi ska göra det ännu lättare för konsumenter när de väljer fordon. Den nya lagen syftar till att förtydliga genomförandet av EU:s bränsleinformationsdirektiv, som är ett gammalt EU-direktiv, i svensk rätt. Den innehåller regler om krav på information om bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp när en näringsidkare bjuder ut nya personbilar till försäljning eller långtidsuthyrning till konsumenter.

Det här är ett jättebra förslag, för när jag går in i en bilhall och ska köpa min bil och har gjort mina val och det står och väger mellan två olika bilar kanske jag vill välja den bil som har lägst bränsleförbrukning eller lägst koldioxidutsläpp. Glädjande nog är det så att varje gång det kommer en ny bilmodell blir utsläppen lite lägre, och det blir alltid lite lägre bränsleförbrukning. Den här lagen betyder helt enkelt att när du går in i bilhallen ska det vara bra skyltat. Det ska vara lätt att göra rätt.

Precis som en kollega från Centerpartiet sa här ska vi inte förlänga kvällens debatt, men jag vill ändå passa på att önska Brynäs lycka till i SHL-kvalet. Brynässpelarna, som kommer att vara lyckliga SHL-spelare efter kvalet, kan naturligtvis gå in i bilhallen och köpa en bra bil och få en bra skyltning.


Anf. 115 Alireza Akhondi (C)

Fru talman! Vi skrev en fantastisk motion enbart för att få debattera den här frågan mot Lars Beckman!

Skämt åsido - detta är en viktig fråga på många plan. Delvis handlar det om klimatkrisen i stort. Vi vet ju att vi har en regering som faktiskt är ganska duktig på att skjuta över problemen till kommande regeringar och till kommande generationer. När regeringen då motvilligt inför bränsledirektivet vill vi kunna dra vårt strå till stacken genom att hjälpa regeringen att förtydliga vissa saker i direktivet så att konsumenterna lättare ska kunna göra miljöriktiga val.

Vi har tidigare i betänkandet ställt oss helt bakom regeringens förslag till en ny lag om informationen, men det vi vill lyfta fram är att vi gärna ser en likadan utveckling på fordonsmarknaden som till exempel när det gäller energideklarationen på kylskåp, som ju har blivit en jättesuccé och drivit på omställningen mot energieffektivare vitvaror.

Utsläppen kanske inte är den enda parameter som man tittar på vid köp av fordon, men jag tror att vi är många miljömedvetna konsumenter som gärna hade fått lite tydligare information när vi står och väljer mellan två likvärdiga alternativ. Det är beklagligt att regeringen inte tar in detta och förtydligar utan hoppas på att Konsumentverket ska göra det jobbet åt dem.

Jag yrkar bifall till vår reservation i betänkandet.


Anf. 116 Lars Beckman (M)

Fru talman! Bränsleinformationsdirektivet trädde i kraft den 18 januari 2000, och nu blir det ett förtydligande.

Det är glädjande att regeringen och Centerpartiet är helt överens i sakfrågan - att vi ska underlätta för konsumenter att göra rätt och att det ska vara enkelt när man går in i bilhallen. Jag tror i och för sig inte att någon konsument i första hand väljer bil efter hur stora koldioxidutsläppen är, men om man har två likvärdiga bilar kanske man gör det.

Det jag skulle vilja fråga Centerpartiet om, eftersom vi nu diskuterar bilar, fordon och bränslen, är att det finns krav från Miljöpartiet, som jag har förstått att Centerpartiet vill bilda regering med. Jag tror även att Centern vill höja reduktionsplikten. Jag skulle därför vilja fråga: Hur högt drivmedelspris skulle Centerpartiet vilja ha? Det vore rimligt att få reda på det.

Jag skulle också vilja få reda på något annat. Det finns ett krav från Miljöpartiet att det ska införas en kilometerskatt på personbilar, och jag skulle vilja veta om Centerpartiet står bakom detta krav och hur hög denna kilometerskatt i så fall skulle vara.


Anf. 117 Alireza Akhondi (C)

Herr talman! Det verkar som att kollegan Lars Beckman är riktigt på hugget och pratar om frågor som egentligen inte har något med betänkandet att göra.

I de handlingar som regeringen har i klimathandlingsplanen pratas om bränslepriser kring 40 kronor per liter därför att de problem som uppstår i och med att man slopar reduktionsplikten, som i dag ligger på EU:s miniminivå, ska hanteras senare.

Jag ser gärna att vi har en reduktionsplikt. Jag tror ärligt talat att det är ett sätt att ta ansvar för vår del av utsläppen och för klimatkrisen, men det är inte jag eller Centerpartiet som sitter vid makten. Nu har frågan avgjorts, och vi ser med glädje fram emot regeringens förslag om hur man ska minska transportsektorns klimatavtryck. Om reduktionsplikten så att säga visar sig vara fel, enligt Tidöpartierna, hur kommer man då att lösa denna fråga så att vi får en effekt och minskar koldioxidutsläppen?

När det gäller kilometerskatten är det inget som vi är för. Vi har också ställt frågor om regeringens bristande aktivitet när det kommer till infrastruktursatsningar, precis som på bostadspolitikens område.


Anf. 118 Lars Beckman (M)

Herr talman! Som jag sa i mitt anförande är det glädjande nog så att varje gång det kommer en ny modell av bilar - en ny årsmodell - släpper den ut mindre och förbrukar mindre. Det är oerhört positivt.

När jag besökte Volvo Lastvagnar i Göteborg hade de en vägg som visade hur mycket som släpptes ut förut och hur lite en Euro 6-motor släpper ut i dag - det var en liten kvadratcentimeter i ena hörnet. Det är till och med så att en Euro 6-motor, enligt en undersökning i Oslo, renar luften. När en lastbil åkte genom Oslo var det alltså renare luft bakom.

Vi fick ett tydligt besked: Centerpartiet är inte för en kilometerskatt. Vi får väl höra sedan hur man ska komma överens med Miljöpartiet. Vi vet ju att det blev som Miljöpartiet bestämde under de åtta åren med en socialdemokratisk regering.

Reduktionsplikten uppfattar jag att Centerpartiet vill höja, men det är oklart med hur mycket. Centerpartiet pratar om 40 kronor per liter för dieseln. Det låter lite högt för en bonde i Ljusdal. Det är väldigt beklagligt.

Här finns skillnaden. Tidöpartierna och regeringen levererar. Vi har en gemensam politik, vi jobbar tillsammans, vi tar fram bra förslag och vi utvecklar och förbättrar Sverige dag för dag. Mot detta står en splittrad opposition. Vi kan i frågan om reduktionsplikt och kilometerskatt konstatera att man tyvärr inte är överens där heller.


Anf. 119 Alireza Akhondi (C)

Herr talman! Jag tror att Lars Beckman hade lämnat rummet när jag i mitt förra anförande påpekade att det är regeringen och Tidöpartierna själva som skriver att vi, om det inte kommer något i stället för reduktionsplikten, kommer att få drivmedelspriser på 40 kronor per liter.

Det är alltså inte Centerpartiet som vill höja priserna till 40 kronor, utan det blir så med regeringens politik, alltså med Lars Beckmans parti. Nu är jag övertydlig, herr talman, för det verkar uppstå missförstånd när man pratar fort. Det är de som driver på en sådan utveckling, och det är djupt beklagligt.

Nu är frågan avgjord, som sagt, och vi ser med glädje fram emot regeringens förslag om hur man ska minska klimatavtrycket från transportsektorn, som står för en tredjedel av utsläppen i Sverige i dag.

Vi hade hoppats mycket på klimathandlingsplanen och att den skulle visa färdriktningen, men tyvärr visade den sig vara ett luftslott där det fanns mycket "låt oss hoppas" och "låt oss se". Man tillsätter en ny utredning som får titta på något, och så diskar man av det från dagordningen här och nu.

Jag minns inte om Lars Beckman hade fler frågor som inte hade med debatten att göra, men jag kan säga så här: Lars Beckman tog upp Volvos skylt, som de visade med stolthet. Då undrar jag, Lars Beckman, om man kanske borde titta på det förslag vi har i betänkandet. Skyltar kanske faktiskt kan vara bra?

(FÖRSTE VICE TALMANNEN: Det var en slutreplik.)


Anf. 120 Elin Söderberg (MP)

Herr talman! Miljöpartiet har länge arbetat för att vi ska få bättre konsumentupplysning så att alla vi som ska fatta olika beslut inför val och köp och som möts av reklam ska kunna se vilken klimatpåverkan det som vi konsumerar har. Vi har velat se detta på såväl fordon som drivmedel. Vi är därför positiva till propositionen, men vi anser att regeringen bör följa upp den nya lagstiftningen och vid behov återkomma med förtydliganden. Därför yrkar jag bifall till vår reservation.

Det ska vara lätt att göra rätt, sa Lars Beckman tidigare här i talarstolen. Detta är något som har sagts av många partier många gånger, men det är viktigt att det sedan följs av handling. För oss i Miljöpartiet är det helt centralt att det ska vara lätt att göra rätt när det handlar om att ställa om till fossilfria transporter.

Vi vill att de hållbara färdsätten och de mer hållbara drivmedlen ska vara billigare, enklare och lättillgängligare för alla oss invånare att använda och att det som är fossilt och som bidrar till ökade växthusgasutsläpp, och därmed till förvärrade klimatkonsekvenser och därmed också förvärrade översvämningar, torka och alla de risker som följer av klimatförändringen, ska vara dyrare. Det ska inte vara dyrare att göra klimatsmarta val, utan det förnybara och hållbara ska vara det billiga alternativet.

Mot denna bakgrund är det ytterst beklagligt att Tidöpartierna och den nuvarande regeringen gör det fossila billigare och slopar elbilsbonusen. Detta motverkar klimatomställningen och leder till ökade utsläpp av växthusgaser så att Sverige inte längre väntas nå klimatmålen. Samtidigt motverkar det den elektrifiering som regeringen påstår sig vilja värna.

Jag vill också nämna det som Lars Beckman sa i sitt anförande om att de bilar som kommer ut på marknaden varje år släpper ut mindre. Det är jättepositivt, men det är inte något som sker av sig självt. Det följer av att vi i EU tillsammans har beslutat om att vi ska ha en lagstiftning som ständigt skärper kraven på nya fordon.

Samma typ av breda uppslutning och engagemang för att hela tiden ha styrmedel som gör att vi tar oss bort från det fossila skulle jag vilja se även i Sveriges riksdag.


Anf. 121 Lars Beckman (M)

Herr talman! Jag tackar Elin Söderberg för inlägget.

Först kan vi konstatera att alla åtta partier i Sveriges riksdag är för det här förslaget, vilket är väldigt bra. Det ska vara lätt att göra rätt.

Sedan är det, precis som jag sa i mitt anförande, så att olika familjer och olika företag ser olika ut och har olika behov. Om man bor i någon ytterkantsby i Ljusdals kommun har man säkert ett annat behov än om man bor i något flashigt område på Södermalm i Stockholm. Där kanske man har ett annat behov. Alla är ju olika.

Elin Söderberg efterfrågar fler åtgärder för elektrifiering. Då kan vi väl glädja oss åt att regeringen i dag har presenterat att man kommer att satsa 100 miljoner extra i budgeten till just laddstolpar. Det är naturligtvis statens ansvar att säkerställa att det finns el - därför är kärnkraftsutbyggnaden viktig - och att det finns en infrastruktur för laddstolpar.

Miljöpartiet är ju ett ytterkantsparti på det här området. Ert språkrör, som jag tror att det heter hos er, gick ut för ett par veckor sedan och krävde kilometerskatt, vilket Centern visserligen avfärdade.

Det vore intressant att veta hur hög kilometerskatt ni vill ha. Vad ska det kosta att köra bil i Miljöpartiets Sverige? Och när det gäller reduktionsplikten tror jag att Miljöpartiet är det enda parti kvar som vill ha den höga nivån. Vi hörde Centerpartiet tidigare tala om 40 kronor per liter för dieseln. Det skulle vara intressant att veta hur högt dieselpris ni vill ha. Och när är ni i Miljöpartiet nöjda?

Jag och Elin Söderberg är överens om att förbrukningen sjunker och utsläppen minskar varje gång det kommer en ny årsmodell av ett fordon. Den här propositionen kommer att underlätta för konsumenterna att göra medvetna val. Men när kommer ni att vara nöjda? Hur högt dieselpris vill ni ha? Hur hög kilometerskatt ska ni ha? Ska någon ha råd att ha bil i Miljöpartiets Sverige?


Anf. 122 Elin Söderberg (MP)

Herr talman! Jag får väl säga hej och tack till alla för att jag får vara med och debattera med civilutskottet och möta nya riksdagskollegor här i denna debatt.

När det gäller transportsektorns omställning behöver vi ställa om så att vi får en helt fossilfri transportsektor. Alla delar av världen, alla länder och alla sektorer behöver bli fossilfria om vi ska stoppa klimatförändringen och undvika de allvarligaste konsekvenserna av den globala uppvärmningen.

I Sverige har vi gjort stora framsteg för att komma bort från det fossila inom elproduktionen och inom uppvärmningssektorn i stor utsträckning. Men transportsektorn och industrin måste ställas om.

När det gäller transportsektorns omställning behöver man jobba inom tre områden. Det ena är effektivare transporter, så att vi får mindre energiåtgång för att transportera både oss människor och gods. Det andra är att vi ställer om fordonsflottan, så att vi får in fordon som faktiskt kan drivas med el eller andra förnybara drivmedel och att vi fasar ut fordon som bara kan drivas fossilt. Det tredje är att vi behöver ställa om drivmedlet i den befintliga fordonsflottan. Det räcker inte att sitta och vänta på att vi successivt ska få elflygplan, elbilar och andra farkoster som inte drivs av bränslen. Därför behöver vi också jobba med infasning av mer förnybara drivmedel i förbränningsmotorerna.

Vi i Miljöpartiet har presenterat politik på alla dessa tre områden för att säkerställa att vi minskar utsläppen tillräckligt snabbt, så att vi når våra bindande åtaganden. Det är också därför som vi står upp för reduktionsplikten, som sju av riksdagens åtta partier var med och införde. Vi jobbar också med en lång rad andra åtgärder för att säkerställa att de fossilfria och hållbara färdmedlen blir billigare än de fossila.


Anf. 123 Lars Beckman (M)

Herr talman! I två minuter talade Miljöpartiets Elin Söderberg om allt utom det som jag ställde två enkla frågor om.

Den ena frågan var hur hög kilometerskatten, som Miljöpartiets språkrör presenterade förra veckan, ska vara. Ska den vara 20, 40 eller 100 kronor per mil? Var går Miljöpartiets gräns? Jag tror att det är många som ser den här debatten som vill veta det.

Den andra frågan var hur högt dieselpris ni vill ha. Om vi inte hade sänkt reduktionsplikten till 6 procent hade vi kanske haft ett dieselpris i dag på över 30 kronor litern. Vad vill Miljöpartiet ha?

Behovet av laddstolpar upplevde jag själv i går. Jag har min övernattningslägenhet i Norra Djurgårdsstaden. När jag skulle snabbladda min elbil visade det sig att det inte finns någon snabbladdare där, så jag fick åka till OK Lidingö. Först fick jag stå och vänta en halvtimme på att den som var före mig skulle ladda, för det fanns bara två laddstolpar där. Sedan fick jag ladda i 54 minuter för att jag ska kunna ta mig hem till Gävle i kväll. Behovet av laddstolpar är vi säkert helt överens om.

Vi är också helt överens om elektrifieringen. För att kunna elektrifiera måste det finnas el, så jag hoppas att Miljöpartiet, likt det finska Miljöpartiet, ställer sig bakom kärnkraftsutbyggnaden, så att vi verkligen får fossilfri elproduktion.

Sveriges bilister, som är 5 ½ miljon, vill nu veta hur högt dieselpris Miljöpartiet vill ha. Är det 40 kronor per liter, 32 kronor per liter eller hur mycket dyrare? Och hur hög ska kilometerskatten vara? Vad ska det kosta en tvåbarnsfamilj i Ljusdal, Bollnäs, Forsbacka, Gävle eller Sveg att köra bil till och från jobbet? Det vore klargörande att få veta det.


Anf. 124 Elin Söderberg (MP)

Herr talman! Jag tackar Lars Beckman för frågorna.

Ja, vi behöver ställa om hela transportsektorn, och vi har alla i hela landet helt olika förutsättningar. I vissa områden finns det god tillgång till kollektivtrafik. I vissa områden finns det goda möjligheter att gå och cykla dit man ska. I vissa områden är det väldigt långa avstånd. I vissa arbetsmarknadsregioner är det många som kör flera mil fram och tillbaka till jobbet varje dag.

Vi i Miljöpartiet vill se att vi får rätt lösning på rätt plats, så att alla kan vara med i omställningen och så att alla får förutsättningar att resa mer hållbart och till slut bli helt fossilfria.

Därmed behövs det också en lång rad olika åtgärder, åtgärder som passar olika plånböcker och olika förhållanden. Därför har Miljöpartiet bland annat föreslagit en leasingcheck för elbilar för hushåll med lägre inkomster. Vi har föreslagit sänkt skatt i glesbygd för att möta upp de längre avstånden att transportera sig i glesbygd. Vi har föreslagit en typ av kilometerskatt som differentierar transportkostnaderna beroende på vilka förutsättningar man har. Har man jättegod tillgång till kollektivtrafik eller kan gå och cykla dit man ska, till exempel i tätorter till stora städer, kan kilometerskatten vara högre. I mer glesbefolkade områden kan den vara extremt låg.

När det gäller vad olika hushåll kommer att ha för kostnader för drivmedel är det jag kan svara att vi vill se till att det som är hållbart och förnybart är billigare än det fossila. Där man har stort behov av bilen ska man ha förutsättningar att använda den, medan man där det finns gott om alternativ ska behöva betala något mer när man använder bilen.

Överläggningen var härmed avslutad.

(Beslut skulle fattas den 10 april.)

Beslut, Genomförd

Beslut: 2024-04-10
Förslagspunkter: 2, Acklamationer: 1, Voteringar: 1

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Regeringens lagförslag

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen antar regeringens förslag till lag om information om bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp vid marknadsföring av nya personbilar.Därmed bifaller riksdagen proposition 2023/24:55.
  2. Uppföljning av den nya lagstiftningen

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motion

    2023/24:2810 av Alireza Akhondi och Rickard Nordin (båda C).
    • Reservation 1 (C, MP)
    Omröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 1 (C, MP)
    PartiJaNejAvståendeFrånvarande
    S920014
    SD63009
    M59009
    C02103
    V21003
    KD14005
    MP01305
    L14002
    -2000
    Totalt26534050
    Ledamöternas röster