Granskningsbetänkande

Betänkande 2005/06:KU20

  1. 1, Förslag
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
14 juni 2006

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden. 

Hela betänkandet

Sammanfattning av ärendet

Konstitutionsutskottets granskning av regeringen (KU20)

Konstitutionsutskottet (KU) anmälde sin granskning av regeringen till riksdagens kammare. KU har granskat 38 anmälningar från riksdagsledamöterna. Här följer ett urval av resultaten. Sverige bjöd in andra länder till militärövningen Snowflake som genomfördes tidigare i år. KU kan inte dra någon annan slutsats än att regeringen har brustit i sina rutiner för beredningen av militörövningen. Regeringens utgångspunkt har varit att de personer från andra länder som deltar i övningar tillsammans med Sverige inte ska ha gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser, tortyr eller brott mot mänskligheten. Försvarsminister Leni Björklund har dessutom gett uttryck för uppfattningen att krigsförbrytare som ändå kommit till Sverige skulle kunna lagföras här. KU finner försvarsministerns uttalande anmärkningsvärt med hänsyn till att åklagare prövat en anmälan mot en rysk officer som deltog vid övningen och då funnit att hinder förelegat mot lagföring på grund av immunitet. KU har kommit fram till att statsminister Göran Perssons uttalanden om två avvisade egyptier syftade till att för offentligheten förklara bakgrunden till regeringens beslut att avvisa egyptierna. KU menar att det är viktigt att statsråd visar återhållsamhet i uttalanden som kan vara till skada för enskilda människor och att uttalanden som statsråd gör är korrekta. KU konstaterar att regeringen har uppfyllt grundlagens beredningskrav när den beslutat att omlokalisera Riksutställningar till Gotland. Men KU noterar också att beredningen av ärendet framstår som anmärkningsvärt forcerad. Näringsminister Thomas Östros har anmälts till KU för ett uttalande om de statliga bolagens tillhörighet till arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv. KU konstaterar att ägarstyrningen av ett statligt bolag utövas främst vid bolagsstämman. KU menar att det inte är förenligt med aktiebolagslagens regler att regeringen eller enskilda statsråd skulle styra de statliga bolagen genom uttalanden i medier eller inlägg i den offentliga debatten och förutsätter att de statliga bolagen, som inte står under KU:s granskning, följer aktiebolagslagen. Statsrådet Morgan Johansson har anmälts till KU för ett antal uttalanden i samband med att Migrationsverket polisanmälde fall av misstanke om vanvård av asylsökande barn. KU menar att det i den situation som hade uppstått efter Migrationsverkets polisanmälan fanns ett intresse av att Morgan Johansson som statsråd med ansvar för socialtjänstfrågor skulle ge en kommentar. Enligt KU hade han givetvis ändå kunnat avstå från att yttra sig och borde i varje fall ha uttalat sig med större försiktighet.
Utskottets förslag till beslut
Utskottet anmäler enligt 12 kap. 2 § regeringsformen resultatet av granskningen för riksdagen.
Riksdagens beslut
Kammaren godkände vad utskottet anmält

Ärendets gång

Förslag

Information kommer

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2006-05-16
Justering: 2006-05-18
Trycklov: 2006-05-29
Trycklov till Gotab och webb: 2006-05-30
Reservationer: 5
Betänkande 2005/06:KU20

Alla beredningar i utskottet

2005-11-29, 2005-12-01, 2005-12-13, 2006-01-17, 2006-01-19, 2006-01-26, 2006-02-02, 2006-02-08, 2006-02-23, 2006-03-09, 2006-03-16, 2006-03-23, 2006-03-30, 2006-04-04, 2006-04-06, 2006-05-04, 2006-05-09, 2006-05-11, 2006-05-16

Konstitutionsutskottets granskning av regeringen (KU20)

Konstitutionsutskottet (KU) har granskat 38 anmälningar från riksdagsledamöterna. Här följer ett urval av resultaten.

  • Sverige bjöd in andra länder till militärövningen Snowflake som genomfördes tidigare i år. KU kan inte dra någon annan slutsats än att regeringen har brustit i sina rutiner för beredningen av militörövningen. Regeringens utgångspunkt har varit att de personer från andra länder som deltar i övningar tillsammans med Sverige inte ska ha gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser, tortyr eller brott mot mänskligheten. Försvarsminister Leni Björklund har dessutom gett uttryck för uppfattningen att krigsförbrytare som ändå kommit till Sverige skulle kunna lagföras här. KU finner försvarsministerns uttalande anmärkningsvärt med hänsyn till att åklagare prövat en anmälan mot en rysk officer som deltog vid övningen och då funnit att hinder förelegat mot lagföring på grund av immunitet.
  • KU har kommit fram till att statsminister Göran Perssons uttalanden om två avvisade egyptier syftade till att för offentligheten förklara bakgrunden till regeringens beslut att avvisa egyptierna. KU menar att det är viktigt att statsråd visar återhållsamhet i uttalanden som kan vara till skada för enskilda människor och att uttalanden som statsråd gör är korrekta.
  • KU konstaterar att regeringen har uppfyllt grundlagens beredningskrav när den beslutat att omlokalisera Riksutställningar till Gotland. Men KU noterar också att beredningen av ärendet framstår som anmärkningsvärt forcerad.
  • Näringsminister Thomas Östros har anmälts till KU för ett uttalande om de statliga bolagens tillhörighet till arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv. KU konstaterar att ägarstyrningen av ett statligt bolag utövas främst vid bolagsstämman. KU menar att det inte är förenligt med aktiebolagslagens regler att regeringen eller enskilda statsråd skulle styra de statliga bolagen genom uttalanden i medier eller inlägg i den offentliga debatten och förutsätter att de statliga bolagen, som inte står under KU:s granskning, följer aktiebolagslagen.
  • Statsrådet Morgan Johansson har anmälts till KU för ett antal uttalanden i samband med att Migrationsverket polisanmälde fall av misstanke om vanvård av asylsökande barn. KU menar att det i den situation som hade uppstått efter Migrationsverkets polisanmälan fanns ett intresse av att Morgan Johansson som statsråd med ansvar för socialtjänstfrågor skulle ge en kommentar. Enligt KU hade han givetvis ändå kunnat avstå från att yttra sig och borde i varje fall ha uttalat sig med större försiktighet.
Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Debatt i kammaren: 2006-06-09

Dokument från debatten

Beslut, Genomförd

Beslut: 2006-06-14
Förslagspunkter: 5

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Handläggningen av svenskt deltagande i projektet Neuron (avsnitt 1.4)
    Utskottets förslag:
    • Reservation 1 (c, fp, kd)
  2. Avtal om militärt samarbete med Saudiarabien (avsnitt 2.2)
    Utskottets förslag:
    • Reservation 2 (v, mp)
  3. Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotskys nominering av en styrelseledamot i två statliga bolag (avsnitt 4.2)
    Utskottets förslag:
    • Reservation 3 (mp)
  4. Distribueringen av broschyrer om budgetpropositionen för år 2006 via Apoteket AB och Posten AB (avsnitt 7.2)
    Utskottets förslag:
    • Reservation 4 (c, fp, kd)
  5. Statsminister Göran Perssons mottagande av ett hedersdoktorat (avsnitt 7.3)
    Utskottets förslag:
    • Reservation 5 (fp)