Ändrad tillsyn över kreditvärderingsinstitut

Betänkande 2011/12:FiU13

  1. 1, Förslag
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
25 januari 2012

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden. 

Hela betänkandet

Beslut

Tillsynen över kreditvärderingsinstitut ändras (FiU13)

Tillsynen över kreditvärderingsinstitut flyttades den 1 juli 2011 över till Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Esma, genom en förordning från Europaparlamentet och rådet. Genom en centraliserad tillsyn vill man garantera en effektiv tillsyn, rationalisera tillsynsstrukturen och garantera rättssäkerheten. Den svenska lagstiftningen anpassas den 1 mars 2012 till förordningen. Lagändringen innebär också att Kronofogdemyndigheten ska kunna lämna handräckning vid platsundersökningar.

Utskottets förslag till beslut
Bifall till propositionen. Avslag på motionen.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.

Ärendets gång

Förslag

Motioner: 1
Propositioner: 1

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2011-12-15
Justering: 2011-12-20
Trycklov till Gotab och webb: 2012-01-12
Trycklov: 2012-01-12
Trycklov: 2012-01-16
Reservationer: 2
Betänkande 2011/12:FiU13

Alla beredningar i utskottet

2011-12-13, 2011-12-15

Tillsynen över kreditvärderingsinstitut ändras (FiU13)

Tillsynen över kreditvärderingsinstitut flyttades den 1 juli 2011 över till Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Esma, genom en förordning från Europaparlamentet och rådet. Genom en centraliserad tillsyn vill man garantera en effektiv tillsyn, rationalisera tillsynsstrukturen och garantera rättssäkerheten. Den svenska lagstiftningen anpassas den 1 mars 2012 till förordningen. Lagändringen innebär också att Kronofogdemyndigheten ska kunna lämna handräckning vid platsundersökningar. Finansutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Debatt i kammaren: 2012-01-25
Stillbild från Debatt om förslag 2011/12:FiU13, Ändrad tillsyn över kreditvärderingsinstitut

Debatt om förslag 2011/12:FiU13

Webb-tv: Ändrad tillsyn över kreditvärderingsinstitut

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 1 Jörgen Andersson (M)
Herr talman! Som så många gånger förr behandlar vi här ett förslag som direkt kan härledas till finanskrisen. Den i allt större utsträckning globaliserade ekonomin och de alltmer komplexa och tätt sammanflätade finansiella systemen har i och med krisen blottat en rad tillkortakommanden. Vi har alltsedan dess tvingats försöka komma till rätta med dessa brister och att försöka anpassa systemen och regelverken efter nya behov och nya förutsättningar. I det här fallet handlar det om en anpassning av svensk lagstiftning med anledning av en EU-förordning gällande ändrad tillsyn av kreditvärderingsinstitut. I huvudsak innebär förslaget en centraliserad tillsyn av kreditvärderingsinstitut där den nationella tillsynen flyttas till Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten Esma. Avsikten är att man ska kunna garantera en effektivare tillsyn av kreditvärderingsinstituten och att rationalisera tillsynsstrukturen för branschen. Syftet är i grunden att höja kvaliteten på kreditbetyg, vilket i sig har en väsentlig betydelse för en väl fungerande finansmarknad, som i sin tur är avgörande för hela det ekonomiska systemet. Herr talman! Jag vill yrka bifall till utskottets förslag till beslut.

Anf. 2 Erik Almqvist (SD)
Herr talman! Återigen avser sjuklövern, tvärtemot portalparagrafen i Sveriges grundlag, att skänka bort ytterligare makt från Sverige. Man skänker bort vår självständighet, och på sikt nedmonterar man vår demokrati. Jag tycker att det är beklämmande att det bara är Sverigedemokraterna i den här församlingen som står upp för svensk demokrati och självständighet. Det är som att underkastelsen inför EU och nedmonteringen av det egna har gått så långt att det i dag ligger i sjuklöverns natur att man inte vågar stå upp för det egna landets och det egna folkets intressen. Som det enda trovärdiga EU-kritiska parti tänker vi inte se på medan vårt självinflytande tas ifrån oss. Ibland har Vänsterpartiet fräckheten att kalla sig EU-motståndare, inte för att man är mot nedmonterandet av nationer och demokrati till förmån för framväxandet av artificiella superstater utan för att man tycker att EU inte är en tillräckligt vänsterextrem artificiell superstat. Men Vänsterpartiet hycklar när man nu ämnar rösta för att flytta ytterligare makt från Sverige till EU. Vänsterpartiet är bevisligen inte ett parti som motsätter sig unionens framväxt och nedmonterandet av självstyre och demokratiska fundament i Europa. Herr talman! Å Sverigedemokraternas vägnar vill jag yrka bifall till reservation nr 1.

Anf. 3 Jörgen Andersson (M)
Herr talman! Den nationalistiska ådra som Sverigedemokraterna så ofta visar upp är inte obekant för någon här i kammaren. Den här frågan handlar om någonting som är långt ifrån det som Erik Almqvist försöker måla upp en bild av. Vad vi pratar om är att vi ska få ett mer fungerande finansiellt system. Den globala ekonomin och den utveckling vi har sett har visat på stora blottor i systemet i och med finanskrisen. Om man nu är patriot och vill Sverige väl och vill att svensk ekonomi ska fungera på ett bättre sätt krävs det faktiskt en samordning, ett fungerande globalt system och ett regelverk som underlättar för den internationella ekonomin. Jag kan bara beklaga att Sverigedemokraterna är mot det. I och med det hindrar man möjligheterna för svensk industri och för svensk export, och det är att beklaga.

Anf. 4 Erik Almqvist (SD)
Herr talman! Jag förstår inte riktigt vad Jörgen Andersson menar när han påstår att det här skulle vara ett dråpslag mot svensk industri och export, för det är knappast de sektorerna som primärt berörs av lagförslaget. Du får absolut kalla det för nationalism. Sverigedemokraterna tror, som enda parti i den här kammaren, på nationalism, det vill säga principen att vi behåller demokratin på en ändamålsenlig nivå, det vill säga att det svenska folket får självstyre. Beslut som berör det svenska folket ska i första hand fattas av det svenska folket. Jag ger inte mycket för att det skulle vara ett mer fungerande system att vi ger bort den här makten till EU och låter EU fatta beslut över våra huvuden, framför allt inte när det kommer till de finansiella regelverken. Är det någonstans där EU inte har lyckats leverera är det när det kommer till finansiell stabilitet och tillsyn. Därför förstår jag inte alls varför vi ska inlemma oss i EU:s regelverk och underställa oss EU:s tillsyn här. Det man gör är att man tar ifrån Finansinspektionen en viktig kontrollfunktion, och det gör att det inte längre är upp till oss i Sverige att utöva tillsyn och ställa krav på svenska kreditvärderingsinstitut.

Anf. 5 Jörgen Andersson (M)
Herr talman! Det Sverigedemokraterna och Erik Almqvist står för är en slutenhet och en protektionism som inte på något sätt gynnar svensk utveckling. Vad vi pratar om här är att få ett bättre fungerande system för att den finansiella marknaden ska fungera, som är så avgörande för att hela ekonomin ska fungera. Sverige är ett litet land och oerhört beroende av export. Exporten utgör 50 procent av vår bnp. Skulle vi lyssna på Erik Almqvist skulle det definitivt skada det finansiella systemet och svensk ekonomi. Jag tror på samarbete. Jag tror på en öppenhet och på att vi tillsammans bygger upp system som är hållbara för en global ekonomi, inom EU och på en global nivå. Jag kan bara återigen beklaga att Sverigedemokraterna så tydligt visar på slutenhet och avståndstagande när det gäller en globaliserad och mer öppen värld.

Anf. 6 Erik Almqvist (SD)
Herr talman! Det är inte Sverigedemokraterna som står för slutenhet i det här sammanhanget. Vi har alltid varit tydliga med att vi är mycket öppna för ett europeiskt samarbete. Men märk väl att det är ordet samarbete som jag tar i min mun. Det var nämligen det som ni lovade svenska folket redan 1994 att den europeiska gemenskapen skulle gå ut på. Men det vi ser i dag är framväxten av en superstat och överstatlighet. Det är snarare EU:s regelverk och institutioner som framstår som slutna, för avståndet från dem till vanligt folk som berörs av deras beslut är enormt. Ute bland folk i Europa är den upplevda förmågan att påverka minimal när det kommer till EU:s institutioner. Vad gäller själva sakfrågan har jag väldigt svårt att se att Sverige skulle ha missgynnats av att ha ett suveränt finansiellt system. Det är snarare tvärtom. Det är till och med Jörgen Anderssons eget parti överens om. Sverige har gynnats av att stå utanför eurosamarbetet och de finansiella samarbeten som regleras av Europa, i den mån vi har stått utanför. Vi har gynnats av det under lågkonjunkturen. Vi har förhållandevis, framför allt i en europeisk kontext, starka offentliga finanser. Vi har i dag en ekonomisk bäring och en konjunktur som ser bättre ut än i större delen av Europa. Vi behöver inte ta till de åtstramningar och åtgärdspaket som andra euroländer behöver inom det samarbete som de så gärna vill föra oss närmare. Jag ger inte mycket för den utvecklingen. Jag tycker att Sverige har visat gott och väl att vi klarar oss bra på egna fötter och att vi mår bra av att ha självstyre och demokrati kvar i Sverige.

Beslut, Genomförd

Beslut: 2012-01-25
Förslagspunkter: 1, Voteringar: 1

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Ändrad tillsyn över kreditvärderingsinstitut

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Utskottets förslag:
    Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2010:1010) om kreditvärderingsinstitut.
    Därmed bifaller riksdagen proposition 2011/12:40 och avslår motion
    2011/12:Fi3 av Johnny Skalin och David Lång (båda SD).
    • Reservation 1 (SD)
    • Reservation 2 (V)
    Ledamöternas röster