Verksamheten i Europeiska unionen under 2014

Yttrande 2014/15:TU4y

Yttrandet är publicerat

Händelser

Justering
2015-04-16
Trycklov
2015-04-17
PDF

Trafikutskottets yttrande

2014/15:TU4y

 

Verksamheten i Europeiska unionen under 2014

Till utrikesutskottet

Utrikesutskottet beslutade den 12 mars 2015 att ge bl.a. trafikutskottet tillfälle att yttra sig över regeringens skrivelse 2014/15:65 Årsboken om EU – Verksamheten i Europeiska unionen under 2014 och eventuella följdmotioner till denna i de delar de berör utskottets beredningsområde.

Trafikutskottet har beslutat att yttra sig över skrivelsen i de delar som rör transporter och politiken för informationssamhället och över kommittémotion 2014/15:3044 av Julia Kronlid och Björn Söder (båda SD) yrkandena 44–46.

Utskottet har inget att invända mot redogörelsen i skrivelsen i de delar de berör utskottets beredningsområde, bortsett från att det felaktigt anges att överläggningar hållits med trafikutskottet om it-politiska frågor inför möten i TTE-rådet (transport, telekommunikation och energi).

Utskottet anser inte att något initiativ är nödvändigt med anledning av de motionsyrkanden som väckts inom utskottets beredningsområde. Yrkandena bör därför avstyrkas.

I yttrandet finns en avvikande mening (SD).

Utskottets överväganden

Skrivelsen

I skrivelsen redogör regeringen för verksamheten i Europeiska unionen under 2014 i enlighet med 9 kap. 21 § riksdagsordningen. Trafikutskottets beredningsområde berörs i skrivelsen i del 8 om TTE-rådet (transport, telekommunikation och energi).

När det gäller transporter framför regeringen att ett väl fungerande och långsiktigt hållbart transportsystem är en viktig förutsättning för att möta klimatutmaningen och för att stärka EU:s ekonomi och konkurrenskraft. En hel del arbete återstår fortfarande innan den inre marknaden för transporter kan anses färdig. Tre nyckelåtgärder i den andra inremarknadsakten avser transportområdet, nämligen det fjärde järnvägspaketet, sjöfartsmarknaden och utvecklingen av det gemensamma luftrummet. Arbetet i rådet med dessa åtgärder har under året främst avsett järnvägs- och luftfartsfrågorna, men arbetet med det s.k. hamnpaketet har också avancerat betydligt. Europaparlamentet har dock inte avslutat sin första behandling av detta förslag. Under året antogs ny lagstiftning om färdskrivare, alternativa bränslen, fordonsbesiktning, flygplatsbuller, GNSS-byrån och särskilda uppgifter för sjösäkerhetsbyrån.

När det gäller politiken för informationssamhället pekar regeringen på att de åtgärder som vidtas inom området syftar till att skapa goda förutsättningar för väl fungerande marknader och effektiv konkurrens. Hushåll och företag ska ha tillgång till effektiv, robust och säker infrastruktur och bästa möjliga utbud av kommunikationstjänster. Sverige har under året prioriterat frågorna om den europeiska inremarknaden för elektronisk kommunikation och om åtgärder för att minska kostnaderna vid bredbandsutbyggnad. Direktivet om åtgärder för att minska kostnaderna vid bredbandsutbyggnad har beslutats.

Motionen

I kommittémotion 2014/15:3044 av Julia Kronlid och Björn Söder (båda SD) anförs att i fråga om öppnande av järnvägstransporter från andra länder bör frågeställningar om infrastruktur och transportföretag i allt väsentligt hanteras på nationell nivå (yrkande 44). I samma motion framhåller motionärerna att den föreslagna EU-regleringen om minskade kostnader vid utbyggnad av höghastighetsnät (bredband) ska ske i direktivform i stället för i form av en förordning (yrkande 45). Vidare anför motionärerna att vid genomförandet av ett gemensamt europeiskt luftrum ska så mycket som möjligt av medlemsländernas flygledning och trafikbestämmelser skötas på nationell nivå (yrkande 46).

Utskottets ställningstagande

När det gäller redovisningen i skrivelsen anges i avsnittet Politiken för informationssamhället (s. 209–213) felaktigt att överläggningar hölls med trafikutskottet avseende it-politiska frågor inför TTE-rådets möten i december 2013 samt den 6 juni och 27 november 2014. Det som avses torde vara att den politiska ledningen i Näringsdepartementet som vanligt har lämnat information till utskottet inför TTE-rådsmötena. Bortsett från detta har utskottet inget att invända mot redogörelsen i skrivelsen i de delar de berör utskottets beredningsområde.

Med anledning av motionsyrkandet om öppnande av järnvägstransporter från andra länder (yrkande 44) vill utskottet påminna om att det har subsidiaritetsprövat kommissionens förslag i det s.k. fjärde järnvägspaketet, som innehåller sammanlagt sex rättsakter om driftskompatibilitet, säkerhet och fortsatt öppning av marknaden för järnvägstransporter. I sitt utlåtande[1] gjorde utskottsmajoriteten bedömningen att delar av innehållet i kommissionens förslag var alltför långtgående och att det fanns förslag till regleringar som i stället borde hanteras på nationell nivå. Utlåtandet har skickats till EU-institutionerna, och för kännedom till regeringen (statsrådsberedningen). Vidare har utskottet haft överläggningar med regeringen avseende förhandlingarna om det fjärde järnvägspaketet, senast den 3 mars 2015 med infrastrukturminister Anna Johansson.

Vad gäller motionsyrkandet om minskade kostnader vid utbyggnad av bredband (yrkande 45) kan utskottet konstatera att det överensstämmer med de synpunkter som utskottet formulerade i sitt utlåtande[2] i samband med subsidiaritetsprövningen av kommissionens förslag till förordning om åtgärder för att minska kostnaderna vid utbyggnad av höghastighetsnät. Även detta utlåtande har skickats till EU-institutionerna, och för kännedom till regeringen (statsrådsberedningen). Utskottet kan vidare konstatera att Europaparlamentet och rådet i maj 2014 antog ett direktiv (2014/61/EU) med åtgärder som syftar till att minska kostnaderna för utbyggnad av höghastighetsnät.

Med anledning av motionsyrkande 46 kan nämnas att även kommissionens förslag om det gemensamma europeiska luftrummet har subsidiaritetsprövats av utskottet. Utskottet ansåg att dessa förslag inte strider mot subsidiaritetsprincipen[3]. Det kan också nämnas att utskottet den 26 oktober 2013 överlade med regeringen om genomförandet av det gemensamma europeiska luftrummet.

Sammanfattningsvis konstaterar utskottet att de motionsyrkanden som berör utskottets beredningsområde antingen kan anses överensstämma med de synpunkter som utskottet tidigare formulerat i utlåtanden i samband med genomförda subsidiaritetsprövningar eller har varit föremål för överläggningar med regeringen. Mot denna bakgrund anser utskottet att något initiativ inte är nödvändigt med anledning av de aktuella motionsyrkandena. Utrikesutskottet bör därför avstyrka motion 2014/15:3044 (SD) yrkandena 44–46.

Stockholm den 16 april 2015

På trafikutskottets vägnar

Karin Svensson Smith

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Karin Svensson Smith (MP), Jessica Rosencrantz (M), Pia Nilsson (S), Suzanne Svensson (S), Edward Riedl (M), Lars Mejern Larsson (S), Tony Wiklander (SD), Sten Bergheden (M), Leif Pettersson (S), Anders Åkesson (C), Boriana Åberg (M), Jasenko Omanovic (S), Per Klarberg (SD), Emma Wallrup (V), Robert Halef (KD), Johan Andersson (S) och Lars Tysklind (FP).

Avvikande mening

Verksamheten i Europeiska unionen under 2014 (SD)

Tony Wiklander (SD) och Per Klarberg (SD) anför:

Vi anser inte att det är rätt eller rimligt att EU:s regelverk står över de lagar som stiftas av Sveriges riksdag, det svenska folkets företrädare. Detta grundläggande förhållningssätt bör vara vägledande även i frågor som rör transporter och politiken för informationssamhället. Detta innebär att vi anser att utrikesutskottet bör tillstyrka motion 2014/15:3044 (SD) yrkandena 44–46.

 

[1] Utlåtande 2012/13:TU13 Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag i fjärde järnvägspaketet.

[2] Utlåtande 2012/13:TU20 Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag till förordning om åtgärder för att minska kostnaderna vid utbyggnad av höghastighetsnät.

[3] Trafikutskottet, protokoll från utskottssammanträde 2012/13:38.