Väpnad styrka för tjänstgöring utomlands

Yttrande 1992/93:UU3

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Utrikesutskottets yttrande 1992/93:UU3y

Väpnad styrka för tjänstgöring utomlands

Till försvarsutskottet

Försvarsutskottet har med remiss 1992-11-05 berett ulrikesulskotlet tillfålle att avge yttrande över proposition 1992/93:77 om väpnad styrka för tjänstgöring utomlands.

Propositionen

Proposition 1992/93:77 innehåller förslag lill en ny lag som skall ersätta lagen (1974:614) om beredskapsstyrka för FN-tjänst.

Enligt förslaget utvidgas möjligheterna för regeringen alt utan riks­dagens hörande ställa en väpnad styrka till förfogande för fredsbeva­rande verksamhet utomlands.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 1993.

I propositionen anges att Sverige har ett starkt intresse av all delta i det samarbete som förekommer inom ramen för Europeiska säkerhets­konferensen (ESK) i syfte all hantera och dämpa kriser och konflikter. Del är mot bakgrund av den lidsnöd som kan råda när ställning skall tas till ett svenskt militärt deltagande angeläget att de svenska besluts­formerna inom ramen för vad regeringsformen medger görs så flexibla som möjligt.

Sveriges vilja alt delta i samarbete inom ramen för ESK för hanter­ing av kriser och konflikter bör komma till uttryck genom all de formella förutsättningarna för ell militärt deltagande i dessa fall blir lika smidiga och lättillämpade som de som gäller för att en väpnad styrka skall kunna ställas till förfogande efter en framslällan från FN. Del delegeringsbara utrymmet enligt 10 kap. 9 § försia stycket 2 regeringsformen bör därför utnyttjas på så säll att en ny lag införs som vidgar regeringens möjligheter all ställa en väpnad styrka till förfogan­de även för uppdrag enligt beslut som fattats av ESK. Del finns däremot inte nu skäl att därutöver utsträcka regeringens möjlighet att ställa en väpnad styrka till förfogande för tjänstgöring utomlands.

Några remissinstanser har ansett att yrkesofficerare bör kunna be­ordras att delta i den väpnade styrkan. Regeringen anser dock inte att det är lämpligt all i detta lagstiftningsärende som ju endast syftar till

1 Riksdagen 1992/93. 9 saml. Nr3y


1992/93 UU3y


 


ett   vidgat   bemyndigande   för   regeringen   all  sälla   in   den   väpnade  1992/93:UU3y

styrkan utomlands föreslå några ändringar vad avser det förhållan­del att styrkan skall rekryteras på frivillig grund.

Sammanfattning av motionerna

I motion 1992/93:Föl (nyd) yrkande 1 föreslås all riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att närmare utreda förutsättningarna för att svenska yrkesofficerare skall kunna beordras alt delta i en svensk väpnad styrka för tjänstgöring utomlands. Motionären framhåller att om det visar sig vara förenat med betydande svårigheter att rekrytera kompetenta officerare till styrkorna måste frivilligheten ifrågasättas och omprövas. Med hänsyn lill sakens särskilda beskaffenhet, förefaller del mest ändamålsenligt att frågan utreds snarast.

I yrkande 2 refererar motionären till ett förslag av Gunnar Jervas, FOA, om att inrätta en s.k. snubbellrådsslyrka. Ett nytänkande måste till beträffande Sveriges fredsbevarande insatser. Frågan om inrättande av s.k. snubbellrådsslyrka bör enligt motionären utredas.

I motion I992/93:FÖ2 (c) yrkas avslag på propositionen. Motionären anser att riksdagen även i fortsättningen skall avgöra om svensk väpnad styrka skall sändas utomlands, annat än på begäran av FN.

Det anges i motionen att del nu tycks ske en glidning mot fredsska­pande insatser, som kan innebära att man ställer sig på denna ena partens sida och anfaller den andra militärt. Sverige bör i stället satsa på förebyggandet, förlroendeskapande åtgärder och alt konflikter löses ulan våld. Propositionens förslag om att regeringen skall få ställa väpnad styrka till förfogande eller konfliktdämpande verksamhet på begäran av en internationell organisation i vilken Sverige är medlem kommenteras i motionen. Motionären anser att förslaget skulle kunna ses som en förberedelse för Sveriges deltagande i EG:s försvar, WEU.

Motionären refererar också till TCO:s och ST:s remissvar med innebörden att värdet i att en svensk väpnad styrka uppträder utom­lands med stöd av ett riksdagsbeslut uppväger den ringa fördröjning som en riksdagsbehandling medför.

Utskottet

Som framgår av propositionen har ESK:s samarbets- och förhandlings­process lett till en successivt utökad roll för ESK också när det gäller fredsbevarande insatser. I Helsingforsdokumenlel från uppföljningsmö­tet i juli 1992, stärktes ESK:s roll i fråga om krishantering och konfliktförebyggande verksamhet. De deltagande staterna uttalade sin vilja att, i samarbete med de internationella organisationer som verkar i Europa, utveckla möjligheterna att få lill stånd fredsbevarande insat­ser. ESK har också förklarats som ell regionall säkerhetsarrangemang enligt FN-stadgans artikel 52.

Mot denna bakgrund delar utskottet den uppfattning som framförs i propositionen att regeringen genom en ny lag ges möjlighet att utan riksdagens hörande ställa en väpnad styrka till förfogande för fredsbe-


 


varande verksamhet utomlands förutom på begäran av FN efter           1992/93:UU3y

beslut som fattats av ESK. Del är av stor vikt att Sverige med kort

varsel kan fatta beslut om att ställa en väpnad styrka till förfogande för

tjänstgöring utomlands efter förfrågan av ESK. Propositionens förslag

ligger enligt utskottets uppfattning i linje med det politiska stöd till

ESK-processen som regering och riksdag uttalat vid ett flertal tillfållen.

Utskottet förordar därför att motion Fö2 (c) avstyrks.

Utskottet finner inte anledning att nu ompröva den uppfattning som framförs i propositionen, nämligen alt rekryteringen av styrkan skall ske på frivillig grund.

Utskottet förordar därför att yrkande 1 i motion Föl (nyd) avstyrks.

Med anledning av yrkande 2 i motion Föl (nyd) om en snubbellråds­slyrka vill utskottet anföra följande.

Hela det problemområde som omfattar konfliktförebyggande åtgärder och fredsbevarande- och fredsskapande insatser är föremål för fortlö­pande överväganden och analyser, såväl inom ramen för FN:s och ESK:s verksamhet som på del nationella planet. Utskottet utgår från att olika arrangemang härvid prövas inom ramen för del regelverk som staterna enats om internationellt. Ulskollet noterar i sammanhanget att propositionen i första hand behandlar deltagandet i fredsbevarande styrkor där insatsen beslutals i samförstånd med berörda parter.

Utskottet ser inte anledning alt göra några ytterligare uttalanden med anledning av yrkande 2 i motion Föl (nyd) ulan förordar att yrkandet avstyrks.

Stockholm den 19 november 1992 På ulrikesutskottels vägnar

Daniel Tarschys

I beslutet har deltagit: Daniel Tarschys (fp), Nic Grönvall (m), Alf Wennerfors (m), Mats Hellström (s). Pär Granstedt (c), Inger Koch (m), Nils T Svensson (s), Margareta Vikiund (kds), Viola Furubjelke (s), Karl-Göran Biörsmark (fp), Kristina Svensson (s), Bengt Silfver­strand (s), Richard Ulfvengren (nyd) och Alf Eriksson (s).

Från Vänsterpartiet, som inte företräds av någon ordinarie ledamot i utskottet, har suppleanten Bertil Måbrink (v) närvarit vid den slutliga behandlingen av ärendet.


 


gotab   42410, Stockholm 1992