Till innehåll på sidan

Utvisningsdömda som avviker

Svar på skriftlig fråga 2021/22:917 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ju2022/ 00252 Justitiedepartementet Integrations- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:917 av Björn Söder (SD)
Utvisningsdömda som avviker

Björn Söder har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta ytterligare åtgärder, såsom utökning av antalet förvarsplatser, för att komma till rätta med att utvisningsdömda avviker och därmed inte kan utvisas.

Inledningsvis vill jag klargöra att det finns goda möjligheter att ta personer som är utvisade på grund av brott i förvar i avvaktan på verkställighet och att de tidsgränser för verkställighetsförvar som finns i utlänningslagen inte gäller i sådana fall.

Antalet förvarsplatser har fördubblats sedan 2016. I statsbudgeten för 2022 tillförs Migrationsverket dessutom 75 miljoner kronor detta år och 150 miljoner kronor per år från och med 2023 för att utöka antalet förvarsplatser. Syftet med tillskottet är att bättre möta behovet av platser generellt och behovet av förvar i norra Sverige.

En ändamålsenlig förvarskapacitet är bara en del av en väl fungerande återvändandepolitik. Regeringen har därför vidtagit en rad åtgärder för att förbättra återvändandet och ytterligare åtgärder övervägs.

Stockholm den 2 februari 2022

Anders Ygeman

Skriftlig fråga 2021/22:917 av Björn Söder (SD) (Besvarad 2022-01-26)

Fråga 2021/22:917 Utvisningsdömda som avviker

av Björn Söder (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Under förra året anmäldes över 10 000 personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd som avvikna och efterlysta av polisen. Inget vet om de är kvar i Sverige eller om de lämnat landet.

Gränspolisen pekar, enligt SVT, ut bristen på förvarsplatser som en orsak till problemet och menar att en utökning skulle bidra till att fler kan hållas i förvar i väntan på utvisning. Exakt hur många som befinner sig i Sverige utan laglig rätt vet varken polisen eller Migrationsverket.

Detta rimmar givetvis illa med hur dåvarande inrikesminister Anders Ygeman redan för fem år sedan stod och talade om att 80 000 av de som kom till Sverige under migrantvågen 2015 skulle kunna bli föremål för utvisning och att man gett Migrationsverket och polisen i uppdrag att förbereda utvisningarna.

Redan då flaggade gränspolisen för att man behövde en fördubbling av resurser.

Men i stället har regeringen misslyckats, och man vet i dag inte hur många som befinner sig illegalt i landet på grund av att de gått under jorden för att slippa utvisas. Vissa bedömningar ger vid handen att så många som 50 000 personer illegalt vistas i Sverige i dag. Migrationsverket bedömer att ytterligare 42 000 personer kommer att gå under jorden de kommande fyra åren.

I slutet av förra året signalerade regeringen att man ger polisen i uppdrag under 2022 att aktivt söka upp personer som uppehåller sig i Sverige illegalt, bland annat på arbetsplatser. Man säger sig också vilja börja använda det svenska biståndet till utvecklingsländer för att påverka mottagandet av personer som avvisas från Sverige. Åtgärderna förväntas dock inte vara tillräckliga.

Samtidigt som det är viktigt att spåra upp de som redan gått under jorden och vistas illegalt i landet är det viktigt att inte låta fler kunna avvika från just verkställigheten av utvisning när avslag om uppehållstillstånd getts.

Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta ytterligare åtgärder, såsom utökning av antalet förvarsplatser, för att komma till rätta med att utvisningsdömda avviker och därmed inte kan utvisas?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.