Till innehåll på sidan

Utvisning av rysk underrättelsepersonal

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1234 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2022/03972 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1234 av Markus Wiechel (SD)

Utvisning av rysk underrättelsepersonal

Markus Wiechel har frågat om jag avser att verka för att ryska diplomater som kan identifieras som spioner ska utvisas från Sverige, och på vilket sätt jag och regeringen arbetar med att förhindra den typen av verksamhet.

Sveriges regering agerar och protesterar kraftfullt när rysk diplomatisk personal ägnar sig åt aktiviteter som bryter mot Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser. Vad gäller eventuella framtida utvisningar av rysk diplomatisk personal i ljuset av den ryska aggressionen mot Ukraina utesluter Sverige i dagsläget inga åtgärder men vi understryker vikten av ett samordnat och enigt agerande inom EU.

Som en direkt konsekvens av den ryska aggressionen mot Ukraina beslutade EU den 25 februari om en partiell suspendering av det viseringsförenklingsavtal som dittills gällt. Suspenderingen tar sikte på bland annat diplomater vars viseringsfrihet hävs. Beslutet trädde i kraft den 28 februari 2022.

För att motverka spioneri bedriver Säkerhetspolisen kontraspionage. Det innebär att Säkerhetspolisen vidtar flera olika typer av åtgärder för att motverka säkerhetshotande verksamhet från andra länder. Regeringen har de senaste åren tillfört betydande resurser till Säkerhetspolisen för att möta säkerhetshot mot Sverige.

Stockholm den 16 mars 2022

Ann Linde

Skriftlig fråga 2021/22:1234 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2022-03-10)

Fråga 2021/22:1234 Utvisning av rysk underrättelsepersonal

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sanktioner riktade mot Ryssland och Belarus är bra, så även diverse olika former av stöd till Ukraina. Det finns dock en fråga som är av yttersta vikt att lyfta, nämligen den om rysk underrättelsepersonal som vistas i Sverige. Och visst finns sådan i Sverige. Det är sedan länge känt att Ryssland vid sidan av Iran och Kina tillhör de länder som utför mest spionage mot vårt land, och enligt Säkerhetspolisen kan var tredje rysk så kallad diplomat i själva verket vara en förklädd spion.

Att omgående verka för att dessa spioner ska avlägsnas från Sverige bör inte bara ses som en nödvändig skyddsåtgärd i detta läge utan även som en tydlig markering mot Ryssland, mot bakgrund av deras oförlåtliga agerande. All personal på ryska ambassader som man kan identifiera som tillhörande rysk säkerhets- eller underrättelsetjänst bör därför förklaras persona non grata i Sverige, och ett liknande förfarande bör ske i fler länder som står oss nära.

Regeringen har dock inte visat på något som tyder på att man avser att gå vidare med detta, trots vetskapen om det omfattande spionage som sker från Ryssland.

Det finns därför goda skäl att ställa frågan till utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att verka för att ryska diplomater som kan identifieras som spioner ska utvisas från Sverige, och på vilket sätt arbetar ministern och regeringen med att förhindra den typen av verksamhet?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.