Till innehåll på sidan

Utarmat uran i ammunition

Svar på skriftlig fråga 2011/12:361 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

Händelser

Inlämnad
2012-02-09
Anmäld
2012-02-13
Besvarad
2012-02-15
Svar anmält
2012-02-15

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 februari

Svar på fråga

2011/12:361 Utarmat uran i ammunition

Utrikesminister Carl Bildt

Christer Winbäck har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att verka för ett svenskt förbud mot utarmat uran i vapen.

Låt mig inledningsvis konstatera att frågan om ett eventuellt förbud mot utarmat uran i vapen bör hanteras i internationell kontext. Ett svenskt förbud skulle inte vara verkningsfullt, då Sverige inte står för någon tillverkning eller användning av detta slag.

Det finns i dag ingen internationell överenskommelse som förbjuder användning av utarmat uran. All eventuell användning måste dock ske i enlighet med allmänna folkrättsliga principer.

I våra bedömningar av huruvida det finns anledning att verka för en reglering av utarmat uran i vapen, lutar vi oss bland annat på undersökningar som gjorts av Världshälsoorganisationen (WHO) och FN:s miljöprogram (Unep). Vi avvaktar för närvarande den uppdaterade rapport i ämnet som WHO har meddelat att man arbetar på.

Skriftlig fråga 2011/12:361 av Winbäck, Christer (FP) (korrekturläst 2012-02-09)

–den 9 februari

Fråga

2011/12:361 Utarmat uran i ammunition

av Christer Winbäck (FP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Frågan om utarmat uran i ammunition är återigen aktuell när nu forskare har gått ut och påtalat att svenska soldater i Afghanistan kan ha exponerats för uranvapen. Uranvapen syftar till vapen som innehåller utarmat uran och det uppskattas fortfarande innehålla hälften av den radioaktivitet som vanligt uran har. Forskning visar att dessa vapen kan orsaka cancer, missbildningar, ökad dödlighet, leukemi och skador på kromosomer.

Sverige har vid en tidigare omröstning i FN:s generalförsamling – den 1 november 2007 – lagt ned sin röst med motiveringen att en undersökning av åsikter hos länder och organisationer om effekterna av utarmat uran inte skulle ge mer än vad som kan inhämtas från bland annat vetenskaplig litteratur.

Sverige har en lång tradition av nedrustning och vi har ett gott anseende vad gäller dessa frågor. Utrikesutskottet har tidigare ställt sig positivt till att verka för ett förbud mot utarmat uran i vapen om det finns övertygande bevis för att de ger hälso- och miljöskador (bet.2008/09:UU11). Enligt forskare finns det alltså nu tillräckliga bevis som pekar i den riktningen.

Med anledning av det ovan nämnda vill jag fråga utrikesministern:

Vad avser utrikesministern att vidta för åtgärder för att verka för ett svenskt förbud mot utarmat uran i vapen?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.