Till innehåll på sidan

Transportstyrelsens kontroller

Svar på skriftlig fråga 2018/19:610 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


I2019/

01435/US

I2019/01436/US

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:609 av Thomas Morell (SD)
Transportstyrelsens företagskontroller och fråga 2018/19:610 av Thomas Morell (SD) Transportstyrelsens kontroller

Thomas Morell har ställt ett antal frågor till mig om Transportstyrelsens kontroller.

Flera viktiga lagändringar har genomförts i syfte att bidra till en bättre regelefterlevnad på väg. Som exempel kan nämnas att beställaransvaret skärpts, sanktionsavgifter har införts för överträdelser av reglerna om cabotagetransporter och det har blivit möjligt att klampa fordon i upp till 36 timmar för att hindra fortsatt färd.

Regeringen beslutade under hösten 2017 om ändringar i förordningen (2004:865) om kör- och vilotider samt färdskrivare m.m. Ändringarna som trädde i kraft den 1 mars 2018 syftade till att åstadkomma en ökad flexibilitet och en bättre proportionalitet i sanktionssystemet. Bland annat sänktes sanktionsavgiften för vissa mindre allvarliga överträdelser medan sanktionsavgiften för mer allvarliga överträdelser höjdes. Vidare utökades möjligheten för Transportstyrelsen att sätta ned eller efterge sanktionsavgift om en överträdelse saknar betydelse i kontrollhänseende eller är obetydlig med hänsyn till syftet med den bestämmelse som överträtts.

Varken regeringen eller ett enskilt statsråd kan uttala sig om en myndighets tolkning av regelverket. Insatserna bör dock riktas dit de gör mest nytta. Transportstyrelsen utövar också så kallad riskbaserad tillsyn, vilket innebär ett systematiskt arbetssätt för att analysera, värdera och styra urvalet genom prioriteringar inom tillsynen. På så sätt sker kontroller oftare där riskerna är stora och mindre ofta där riskerna är små.

Regeringen har i den nationella godstransportstrategin framhållit att det är viktigt med väl fungerande och effektiva kontroller på vägtransportområdet och avser att se över hur regelefterlevnaden på väg kan öka för att motverka osund konkurrens och öka trafiksäkerheten.

Stockholm den 13 maj 2019

Tomas Eneroth

Skriftlig fråga 2018/19:610 av Thomas Morell (SD) (Besvarad 2019-05-03)

Fråga 2018/19:610 Transportstyrelsens kontroller

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Bussbranschen och åkerinäringen har vid flera tillfällen påtalat hur stelbent och fyrkantigt Transportstyrelsen utför sina företagskontroller. Regeringen har också kritiserat myndigheten för dess snäva tolkningar av regelverket, men inget tycks hjälpa.

Gång på gång visar Transportstyrelsen att de övertolkar lagstiftningen och tolkar regler snävare än lagstiftningens syfte. Lagstiftaren har satt upp tydliga gränser för förarens körtider, raster, annat arbete och dygnsvila. Föraren ska också redovisa sin arbetsdag i sin färdskrivare oavsett om den är analog eller digital. Åkeriägaren har en skyldighet att planera och följa upp sin verksamhet så att förarna har möjlighet att följa lagstiftningen. Åkeriägaren ska informera sin personal om nyheter i lagstiftningen och vid behov också tillse att personalen utbildas; så långt är det gott och väl.

Transportstyrelsen drar sedan iväg de juridiska tolkningarna så till den milda grad att till och med myndigheten själv har svårt att förklara. Hur ska då förare och åkeriägare ha en rimlig chans att hänga med i dessa juridiska krumbukter? Alltför mycket fokus hamnar på administrativa brister, såsom knapptryckningar eller liknande. Många företag inom transportbranschen saknar förtroende för Transportstyrelsens förmåga att utföra sina kontroller, vilket är en mycket allvarlig situation, inte minst för myndigheten själv. Lagstiftningen vilar på tre ben: trafiksäkerhet, konkurrens på lika villkor och förarens sociala villkor. Det är dessa tre ben som är bärande i den här lagstiftningen.

Det vore önskvärt att Transportstyrelsen ägnade tid och kraft åt att påföra sanktionsavgifter på dem som uppenbart fuskar eller manipulerar systemet. Den seriösa åkerinäringen har ett problem med fuskande åkerier och förare och då måste också myndigheterna ägna sin tid och kraft att beivra det medvetna fusket. Det är uppenbart att Transportstyrelsen inte klarar att lösa den uppgiften.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minimera övertolkningen i Transportstyrelsens kontroller?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.