Till innehåll på sidan

Tidigare missförhållanden i den sociala barn- och ungdomsvården

Svar på skriftlig fråga 2008/09:972 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

Händelser

Inlämnad
2009-05-20
Anmäld
2009-05-20
Besvarad
2009-05-27
Svar anmält
2009-06-01

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 maj

Svar på fråga

2008/09:972 Tidigare missförhållanden i den sociala barn- och ungdomsvården

Statsrådet Maria Larsson

Christer Engelhardt har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att påskynda ett avslut i frågan om tidigare missförhållanden i den sociala barn- och ungdomsvården.

Utredningen om vanvård i den sociala barnavården ska, enligt de ursprungliga direktiven, granska allvarliga övergrepp och vanvård vid institutioner och familjehem inom den sociala barnavården. Utredningen ska enligt sina direktiv intervjua de drabbade och erbjuda psykologiskt stöd i anslutning till detta. Arkivmaterial beställs för att genom handlingarna i de enskilda fallen kunna komplettera det som framkommer i intervjuerna. Utredaren ska i en rapport sammanställa och dokumentera de erfarenheter som framkommer på ett sådant sätt att de kan bidra till att liknande förhållanden inom den sociala barnavården kan undvikas i framtiden. Det ingår inte i utredarens uppdrag att överväga eventuella ansvarsfrågor i det enskilda fallet eller ekonomisk kompensation till drabbade.

Jag håller med Christer Engelhardt om att det är viktigt att komma till ett avslut i denna fråga. Det är av yttersta vikt att alla som anmäler sig till intervju får möjlighet att bli intervjuad. Jag kommer inte att vidta några åtgärder för att påskynda processen utan anser att den bör genomföras i enlighet med den ursprungliga avsikten, nämligen att alla som anmäler intresse får genomföra en intervju. På grund av det stora antalet personer som hört av sig till utredningen för att bli intervjuade förlängdes slutdatum i december 2007 till december 2009. 

När utredningen under hösten 2008 gick ut med ett slutdatum för anmälan för intervju ökade antalet personer som anmälde sig kraftigt. I dag är intervjuer inbokade till och med februari 2011. För att kunna genomföra alla intervjuer med dem som har anmält intresse har utredningen begärt ytterligare en förlängning av utredningstiden för att slutföra sitt arbete. Denna begäran bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Skriftlig fråga 2008/09:972 av Engelhardt, Christer (s) (korrekturläst 2009-05-20)

den 20 maj

Fråga

2008/09:972 Tidigare missförhållanden i den sociala barn- och ungdomsvården

av Christer Engelhardt (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

År 2005 sändes tv-dokumentären Stulen barndom där flera olika personer berättade om sin uppväxt på svenska barnhem. De vittnade bland annat om systematiska kränkningar och våld.

Socialtjänstminister Morgan Johansson beslutade 2006 att utnämna Göran Johansson till särskild utredare för Utredningen om vanvård i den sociala barnavården. Utredningen pågår fortfarande och har under Maria Larssons tid som ansvarig minister fått förlängning av sitt uppdrag.

Under utredningens gång har allt fler personer anmält att de vill bli intervjuade om vad som hänt dem. Att intervjuerna sker är oerhört viktigt. Men många av de intervjuade har kommit upp i hög ålder eller lider av sjukdom. De undrar vad som händer efter att intervjuerna avslutats och vilka åtgärder staten kommer att vidta med anledning av det som hänt. Oron är stor att frågan drar ut på tiden i det oändliga. De drabbade önskar ett avslut och ett besked om vad som kommer att hända. Det är osannolikt att ytterligare intervjuer ändrar på den sammantagna bilden av vad som hänt. Processen behöver skyndas på – för de drabbades skull och för det svenska samhällets skull.

Min fråga till statsådet Maria Larsson lyder:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att påskynda ett avslut i frågan om tidigare missförhållanden i den sociala barn- och ungdomsvården?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.