Till innehåll på sidan

Sveriges självförsörjning av livsmedel

Svar på skriftlig fråga 2020/21:328 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:328 av Sten Bergheden (M) Sveriges självförsörjning av livsmedel

Sten Bergheden har frågat mig vad jag avser att göra för att Sverige ska öka sin självförsörjningsgrad av kött och övriga livsmedel, och vilket mål för självförsörjningsgraden av kött och övriga livsmedel jag har satt upp.

Sverige behöver ha en god försörjningsförmåga av livsmedel och regeringen ser att det är en prioriterad fråga. Den nationella livsmedelsstrategin syftar till hållbara och konkurrenskraftiga företag inom jordbruket, fiskerinäringarna och livsmedelsproduktion som kan öka den svenska produktionen och därmed också bidra till en hög svensk marknadsandel och ökad självförsörjningsgrad.

Att stärka och öka konkurrenskraften inom det svenska jordbruket är en viktig punkt i den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna. En del i detta arbete är att regeringen i december 2019 fattade beslut om ytterligare en handlingsplan för livsmedelsstrategin. Handlingsplanen innehåller satsningar på 122 miljoner kronor årligen fram till och med 2025, dessutom görs ytterligare satsningar på totalt 114 miljoner kronor under 2020. Handlingsplanerna utgör tillsammans viktiga steg i att öka konkurrenskraften och lönsamheten genom satsningar på till exempel forskning och innovation, regelförenkling och kompetensförsörjning.

Inom ramen för livsmedelsstrategin är en ökad livsmedelsexport ett viktigt verktyg för att öka livsmedelsproduktionen. Genom att skapa en större marknad för svenska livsmedelsföretag skapas också möjligheter för svensk primärproduktion att långsiktigt växa. I detta sammanhang är det också viktigt att lyfta fram möjligheten för svenska jordbruk att skapa mervärden, till exempel ekologisk produktion. Det är också viktigt att säkerställa en öppen handel, inom och utom EU, så långt möjligt även under kriser som den pågående pandemin. Regeringen fortsätter därför de långsiktiga och strategiska satsningarna på att öka svensk livsmedelsexport för att öka lönsamheten i den svenska livsmedelskedjan, till exempel genom ett riktat uppdrag till Sveriges Export- och investeringsråd (Business Sweden), Statens jordbruksverk och Livsmedelsverket fram till 2025.

Frågan om självförsörjning aktualiseras i tider som denna. Ett lands livsmedelsförsörjning tryggas av en inhemsk produktion såväl som import. Dagens livsmedelsförsörjningssystem är globalt med många aktörer i olika branscher. I mångt och mycket påverkas graden av självförsörjning av konsumenters preferenser vilka i sin tur kan påverka mängden livsmedel som produceras inom Sverige.

Livsmedelsstrategins mål om en ökad och hållbar livsmedelsproduktion beslutades 2017 och ska uppnås år 2030. För att nå målet med livsmedelsstrategin behövs ett långsiktigt och kontinuerligt arbete genom livsmedelsstrategins handlingsplan men också genom hur vi utformar åtgärder och insatser i kommande period för den gemensamma jordbrukspolitiken som startar 2023. Med livsmedelsstrategin vill jag öka svensk livsmedelsproduktion. Produktionsökningen, både konventionell och ekologisk, bör svara mot konsumenternas efterfrågan. En produktionsökning skulle kunna bidra till en ökad självförsörjningsgrad av livsmedel. Sårbarheten i livsmedelskedjan ska minska.

Stockholm den 11 november 2020

Jennie Nilsson

Skriftlig fråga 2020/21:328 av Sten Bergheden (M) (Besvarad 2020-11-02)

Fråga 2020/21:328 Sveriges självförsörjning av livsmedel

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Att Sveriges självförsörjningsgrad av mat sjunker är mycket oroande, och åtgärder bör vidtas för att säkra vår framtida matförsörjning.

I början på 1990-talet producerade Sveriges bönder ca 75 procent av vår mat – i dag är den siffran nere på ca 50 procent, vilket är en mycket allvarlig utveckling som regeringen och riksdagen måste ta tag i och åtgärda.

Livsmedelsproduktionen och lönsamheten har under lång tid varit för dålig för Sveriges bönder där Sverige i jämförelse med andra EU-länder har haft en sämre konkurrenskraft, vilket till stor del beror på dyrare regelsystem, byråkrati och högre skatter. Detta är faktorer som både regeringen och riksdagen kan åtgärda och också måste åtgärda.

Att inte vara självförsörjande på mat är allvarligt då kriser lätt kan uppstå som begränsar både produktion och import av nödvändiga livsmedel.

Att självförsörjningen av kött i dag ligger på endast ca 55 procent vittnar om att Sverige importerar mat som har producerats och skapat jobb och tillväxt i andra länder än Sverige.

Sverige bör omgående se över hur vi kan öka lönsamheten för Sveriges bönder och därmed öka självförsörjningsgraden av svenska livsmedel, vilket skulle skapa jobb och tillväxt i hela Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vad avser statsrådet att göra för att Sverige ska öka sin självförsörjningsgrad av kött och övriga livsmedel, och vilket mål för självförsörjningsgraden av kött och övriga livsmedel har statsrådet satt upp? 

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.