Till innehåll på sidan

Sveriges agerande i Kirkukprovinsen

Svar på skriftlig fråga 2017/18:106 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:106 av Fredrik Malm (L) Sveriges agerande i Kirkukprovinsen

Fredrik Malm har frågat mig vad jag och regeringen gör för att strider i Iraks Kirkukprovins omedelbart ska upphöra och samtal inledas mellan parterna, samt hur Sverige agerar i FN och EU.

Jag delar Fredrik Malms oro för situationen i norra Irak. Sedan den kurdiska folkomröstningen om självständighet den 25 september har läget varit spänt. Detta gäller särskilt de omstridda områdena, vilka inkluderar Kirkuk. Dessa områden ligger formellt utanför Iraks kurdiska region men kontrolleras av kurderna sedan kampen mot Daesh inleddes 2014. Områdena präglas av en hög koncentration av olika militära styrkor och vapen. Risken för missförstånd och sammandrabbningar har därmed varit stor.

Irakiska säkerhetsstyrkor inledde i mitten av oktober en trupprörelse med syfte att återta kontrollen över delar av staden Kirkuk. I samband med detta utbröt stridigheter mellan irakiska enheter och delar av den kurdiska peshmergan, med ett tiotal dödsfall som följd. Vi följer utvecklingen av denna situation mycket noga.

Sveriges regering har, både före och efter den kurdiska folkomröstningen, gjort gällande att frågan om den kurdiska regionens status enbart kan lösas genom dialog mellan den kurdiska regionens regering och Iraks federala regering i Bagdad, inom ramen för den irakiska konstitutionen. Sverige stöder FN:s ansträngningar att få till stånd en sådan dialog, särskilt genom generalsekreterarens särskilda sändebud Jan Kubiš.

Vi har uppmanat alla parter, både inom och utanför Irak, att iaktta återhållsamhet och att inte hemfalla till våld. Dessa budskap har vi konsekvent framfört i samtal med irakiska och kurdiska motparter samt i FN:s säkerhetsråd och i EU.

Stockholm den 23 oktober 2017

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2017/18:106 av Fredrik Malm (L) (Besvarad 2017-10-16)

Fråga 2017/18:106 Sveriges agerande i Kirkukprovinsen

av Fredrik Malm (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Natten till den 16 oktober inledde irakiska styrkor och milisgrupper kopplade till den iranska regimen en militär offensiv i Kirkukprovinsen mot kurdiska militära förband.

Situationen är mycket spänd och kan utlösa ett nytt krig med omfattande lidande för civila och därtill hota grundvalarna för det federala självstyre Kurdistanregionen har i enlighet med Iraks konstitution.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad gör utrikesministern och regeringen för att strider omedelbart ska upphöra och samtal inledas mellan parterna, och hur agerar Sverige i FN och i EU?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.