Till innehåll på sidan

Sveriges agerande i fråga om Venezuela

Svar på skriftlig fråga 2018/19:63 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:47 av Markus Wiechel (SD) Venezuelas president och fråga 2018/19:63 av Fredrik Malm (L) Sveriges agerande i fråga om Venezuela

Markus Wiechel har frågat mig om jag och regeringen avser att erkänna Juan Guaidó som Venezuelas tillfällige president eller likt Ryssland och Turkiet fortfarande stå bakom Maduro. Fredrik Malm har samtidigt frågat mig om regeringen är beredd att erkänna Juan Guaidó att leda landet fram till att fria och demokratiska val hålls i Venezuela. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

De senaste veckorna har varit mycket spända i Venezuela och vi har följt utvecklingen nära. De landsomfattande fredliga demonstrationerna och de kraftfulla missnöjesyttringarna kan inte längre ignoreras av Maduro. Sverige har igenom EU den 22 maj förra året uttalat att vi inte godtar valresultatet från i maj som förde Maduro till makten då vi inte anser att valen var fria och rättvisa. I november 2017 antog EU sanktioner på en rad områden mot Venezuela och ett antal personer har också listats för riktade åtgärder. Det är nu hög tid att venezolanerna får fritt och fredligt bestämma sin framtid.

Sverige agerar främst genom EU för att verka för en fredlig lösning i Venezuela. För Sverige är EU-enighet centralt och EU har nyligen ställt tydliga krav på en återgång till demokrati och att fria och trovärdiga val ska utlysas. EU verkar nu kraftfullt för att detta blir verklighet och har lanserat en internationell kontaktgrupp med syfte att bidra till en fredlig och demokratisk lösning på krisen. Gruppen ska verka för att skapa förtroende mellan parterna och skapa förutsättningar för en trovärdig politisk process i linje med den venezolanska konstitutionen inkl. utlysa fria och rättvisa val. Sverige kommer att ingå i kontaktgruppen och bidra aktivt till att en process kommer till stånd så fort som möjligt.

Sverige erkänner inte regeringar utan tillämpar folkrättens principer för erkännande av stater. Sverige stödjer och betraktar Nationalförsamlingens ordförande Juan Guaidó som legitim interimspresident, som enligt den venezolanska konstitutionen har uppgiften att utlysa nyval.

Stockholm den 4 februari 2019

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2018/19:63 av Fredrik Malm (L) (Besvarad 2019-01-29)

Fråga 2018/19:63 Sveriges agerande i fråga om Venezuela

av Fredrik Malm (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Venezuela står på randen till en statskollaps. Orsaken är socialistregimen i landet som förtrycker befolkningen och som genom vanskötsel drivit landet i ekonomisk ruin.

EU och Sverige måste agera betydligt mer kraftfullt för att demokratin ska återupprättas i Venezuela.

Sex av tio venezuelaner tappade i genomsnitt elva kilo 2017. Inflationen i landet är på astronomisk nivå. 3 miljoner venezuelaner har lämnat landet. Bristen på mat och mediciner skapar en humanitär katastrof. Landet är ett av de våldsammaste i världen.

I detta läge har OAS valt att gå längre än både Sverige och EU. OAS, som består av syd- och nordamerikanska länder, förordar att oppositionsledaren Juan Gauidó leder landet till dess att demokratiska val hålls. Nicolás Maduro leder som bekant landet med stöd av ett riggat val som tvingade hungriga och desperata invånare att rösta på honom i utbyte mot mat.

EU:s ställningstagande är att om Maduro inte utlyser nyval inom kort och tillåter demokratiska val så kommer EU att diskutera frågan om vem som är legitim företrädare för Venezuela.

Länder som Tyskland, Spanien och Frankrike har redan deklarerat att de är beredda att erkänna Juan Gauidó. Banker i Storbritannien har fryst tillgångar till de socialistiska regimföreträdarna. 

Jag är emellertid orolig för att EU gemensamt inte kommer våga agera tillräckligt resolut. Det vore förödande för det venezuelanska folket. Det är också viktigt att EU lyssnar på vad regionens stater säger, och det är tydligt i OAS ställningstagande och agerandet från Limagruppen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Är regeringen beredd att erkänna Juan Gauidó att leda landet fram till att fria demokratiska val hålls i Venezuela?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.