Till innehåll på sidan

SJ och driftsäkerhet

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1627 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


N2018/

04496/BSÄ

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1627 av Katarina Brännström (M)
SJ och driftsäkerhet

Katarina Brännström har frågat mig vilka initiativ jag och regeringen avser att ta för att säkerställa att de nya tågen har hög driftsäkerhet oavsett klimat, samt är funktionella och tillgängliga även för funktionsnedsatta och äldre.

Jag delar uppfattningen att det är viktigt att fler väljer tåget och SJ AB spelar en central roll för ökat tågresande. På SJ AB:s årsstämma 2018 fattades beslut om att ändra i bolagsordningen och ge SJ AB ett förtydligat uppdrag som bland annat tar sikte på att bolaget ska bidra till att uppfylla de transportpolitiska målen.

SJ AB har informerat mig om att de har en löpande kontakt med brukarorganisationer och andra berörda i utformningen av framtidens tågflotta så att de fordon bolaget investerar i blir funktionella och tillgänglighetsanpassade både för äldre och funktionsnedsatta. Liksom andra järnvägsföretag på marknaden har SJ AB att förhålla sig till myndighetskrav relaterade till bland annat tillgänglighetsanpassning och funktions- och driftssäkerhet för att få sina fordon godkända. Utöver myndighetskraven ställer SJ AB ytterligare krav på funktionalitet, anpassningar och förbättringar. Jag följer frågan om investeringar inom ramen för min löpande dialog med SJ AB.

Stockholm den 4 september 2018

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2017/18:1627 av Katarina Brännström (M) (Besvarad 2018-08-22)

Fråga 2017/18:1627 SJ och driftsäkerhet

av Katarina Brännström (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Allt fler i Sverige väljer tåg som färdmedel. Det är därför en positiv nyhet att SJ ska köpa in nya, snabba tåg till hösten, som ska komma hela Sveriges befolkning till del.

Sommaren har däremot tydligt visat på de många utmaningar som SJ har med nuvarande tågflotta. Det varma klimatet har inneburit solkurvor och inställda avgångar för många människor. På vintern är det i stället kylan som hindrar tågtrafiken.

Vidare behövs en grundlig översyn kring tillgänglighetsaspekten, framför allt för människor med funktionsnedsättning och äldre. I en artikel i Corren den 1 augusti 2018 kan man läsa om en rullstolsburen person som inte fick sin tågplats, trots korrekt bokning enligt SJ:s regelverk.

I egenskap av ansvarig för äldrefrågor inom Moderaterna har jag kontinuerlig dialog med pensionärsorganisationerna, som också vittnar om vikten av användarvänlighet på gemensamma transportmedel för äldre. När det gäller tåg handlar det till exempel om att det ska vara enkelt att stiga på, med låga insteg. Likaså är det viktigt med strategiskt placerade handtag att kunna ta tag i om balansen fallerar. Moderna tåg ska också ha toalettrum med bra utrymmen, larm och säkerhetshandtag.

Sammanfattningsvis är det ett antal parametrar som är oerhört viktiga att staten, i egenskap av ägare av SJ, säkrar upp i kravställningen av de nya tågen. När det gäller en affär av den här kalibern (det är den största upphandlingen av tåg som någonsin gjorts i Sverige), som kommer att påverka hela Sveriges befolkning under lång tid framöver, är det oerhört viktigt att lära av tidigare misstag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka initiativ avser ministern och regeringen att ta för att säkerställa att de nya tågen har hög driftsäkerhet oavsett klimat, samt är funktionella och tillgängliga även för funktionsnedsatta och äldre?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.