Till innehåll på sidan

Risk för driftsstopp i kärnkraftverken

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1795 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
M2021/00326 Miljödepartementet Miljö- och klimatminister samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1795 av Sten Bergheden (M)
Risk för driftsstopp i kärnkraftverken

Sten Bergheden har frågat energi- och digitaliseringsministern om han i god tid innan sommaren 2021 kommer att fatta beslut som gör att Sverige har tillräcklig lagringskapacitet för använt kärnbränsle så att sent agerande inte orsakar några risker för driftsstopp i kärnkraftverken på grund av bristande lagringskapacitet. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den ansökan som Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) lämnade i mars 2011 till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt och till Strålsäkerhetsmyndigheten om tillåtlighet och tillstånd till uppförande, innehav och drift av en kärnteknisk anläggning för slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall avser ett sammanhängande system för slutförvaring av använt kärnbränsle. Det sammanhängande systemet omfattar tre delar; en kapacitetsutbyggnad av det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle (Clab), en anläggning för inkapsling av det använda kärnbränslet inför slutförvaring, inkapslingsanläggningen (Clink), och själva slutförvaret.

Regeringens uppgift är att pröva hela ansökan. Som min företrädare Isabella Lövin påpekat tidigare är slutförvaring av använt kärnbränsle en komplex och stor fråga. Ansökan är ett av de största miljöärendena i Sverige någonsin och anläggningen ett stort infrastrukturprojekt. När Isabella Lövin senast besvarade frågan om tidplan för kärnbränsleförvaret i riksdagen i januari sa hon att det inte går att säga när ärendet kommer att avgöras. Det gäller fortfarande.

En fråga som har uppkommit i regeringens granskning av ansökan är om den komplettering som Svensk Kärnbränslehantering AB har gett in avseende bland annat kopparkapselns skyddsförmåga kräver ett kompletterande samråd med andra länder enligt miljöbalken, ett så kallat Esbosamråd. Naturvårdsverket är den myndighet som ansvarar för att samråd med andra länder genomförs i enlighet med miljöbalken och den s.k. Esbokonventionen. Naturvårdsverket har ombetts att informera Regeringskansliet om huruvida kompletteringen föranleder ett kompletterande samråd enligt 6 kap. 33 § miljöbalken. Naturvårdsverkets svar inkom den 12 februari. Myndigheten meddelar i svaret att myndigheten avser att hålla samråd angående inkommen komplettering med Polen och Tyskland.

Regeringen inväntar vidare Strålsäkerhetsmyndighetens analys av Svensk Kärnbränslehantering AB:s rapport om Long-term test of buffer materials, de s.k. LOT-försöken. Myndigheten beräknar vara klar med sin analys under februari månad.

Frågan om kapaciteten i mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab, ingår i alltså i den ansökan, både enligt miljöbalken och lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet, som regeringen nu prövar. Ärendena enligt båda lagstiftningarna hanteras samlat i Regeringskansliet och regeringen avser fatta beslut vid samma tillfälle. Jag kan inte nu föregripa regeringens beslut och inte heller bedöma när ärendet kommer att avgöras, men arbetet är prioriterat.

Stockholm den 24 februari 2021

Per Bolund

Skriftlig fråga 2020/21:1795 av Sten Bergheden (M) (Besvarad 2021-02-12)

Fråga 2020/21:1795 Risk för driftsstopp i kärnkraftverken

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I en artikel i Dagens Nyheter beskrivs det tydligt hur produktionschefen på Vattenfall har haft otaliga möten med energiministern och miljöministern för att påtala att mellanlagret i Oskarshamn för använt kärnbränsle snart är fullt. Enligt produktionschefen behövs det ett politiskt beslut innan sommaren för att utöka lagringen vid Oskarshamn och för att bygga ut slutförvaret i Forsmark.

Enligt artikeln har Vattenfall fört fram kraven i över ett år, men fortfarande har ingenting hänt. Östhammar står redo, men regeringen har ännu inte tagit beslut. Nu väntar alla berörda på ett regeringsbeslut innan sommaren, annars riskerar fler kärnkraft att behöva stängas på grund av att regeringen inte tar beslut i tid.

I artikeln är även kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn, Andreas Erlandsson (S), mycket kritisk till regeringen och anser att frågan brådskar. Han ger underbetyg till regeringens agerande.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Kommer statsrådet i god tid innan sommaren 2021 att fatta beslut som gör att Sverige har tillräcklig lagringskapacitet för använt kärnbränsle så att sent agerande inte orsakar några risker för driftsstopp i kärnkraftverken på grund av bristande lagringskapacitet? 

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.