Till innehåll på sidan

Övergreppen mot mänskliga fri- och rättigheter i Vietnam

Svar på skriftlig fråga 2020/21:199 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:199 av Hans Wallmark (M)
Övergreppen mot mänskliga fri- och rättigheter i Vietnam

Hans Wallmark har frågat mig hur jag, själv eller i samarbete inom EU, avser att verka mot övergreppen mot och förtrampandet av mänskliga fri- och rättigheter i den kommunistiska enpartistaten Vietnam.

Regeringen redogjorde utförligt för sin syn på utvecklingen i Vietnam i maj 2019 då en rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Vietnam publicerades. Sedan dess har utvecklingen fortsatt att försämras och gripandet av bloggaren och MR-försvararen Pham Doan Trang är ytterligare ett oroande exempel. Vikten av yttrande- och mediefrihet kan inte nog understrykas.

Sverige för kontinuerligt en dialog med Vietnams regering kring mänskliga rättigheter genom EU och bilateralt. Sveriges nära och långa relation med Vietnam har möjliggjort samarbeten och dialog om frågor som i Vietnam är känsliga, såsom yttrandefriheten. Sveriges ambassad i Vietnam följer nära och aktivt utvecklingen i landet, deltar i aktiviteter för att uppmärksamma aktuella frågeställningar och håller nära och regelbunden kontakt med MR-försvarare.

Den 1 augusti trädde Vietnams frihandelsavtal med EU ikraft. Landet har därmed åtagit sig att inkludera civilsamhället i själva genomförandet av avtalet vilket främjar efterlevnaden av MR-åtaganden. EU håller årligen formella MR-dialoger med Vietnam vilket är ett viktigt tillfälle att föra fram budskap till den vietnamesiska regeringen. I februari 2019 granskades MR-situationen i Vietnam under FN:s universella granskningsmekanism inom ramen för FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Sverige förde då fram rekommendationer beträffande krav på respekt för åtaganden om yttrandefrihet och avskaffandet av dödsstraffet.

Främjandet av mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer är en av hörnstenarna i den svenska utrikespolitiken och kommer fortsatt vara prioriterade frågor i Sveriges relationer till Vietnam.

Stockholm den 21 oktober 2020

Ann Linde

Skriftlig fråga 2020/21:199 av Hans Wallmark (M) (Besvarad 2020-10-14)

Fråga 2020/21:199 Övergreppen mot mänskliga fri- och rättigheter i Vietnam

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Vietnam är ett av de länder i världen som har lägst demokratiindex. Övergreppen är många i denna kommunistiska enpartistat.

Nyligen kom uppgifter att en av de framträdande aktivisterna, den 42-åriga Pham Doan Trang, gripits. Hon anklagas av regimen för att sprida antivietnamesisk propaganda, ett brott som kan ge 20 år i fängelse. Hon har tidigare misshandlats så svårt av myndigheterna att hon nu är handikappad sedan hennes knän krossats.

I år beräknas att minst 55 aktivister har gripits i Vietnam och att det finns minst 260 politiska fångar i landet. EU har samtidigt ingått ett nytt omfattande frihandelsavtal med Vietnam. Och Sverige har ambassad i Hanoi.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur avser ministern, själv eller i samarbete inom EU, att verka mot övergreppen mot och förtrampandet av mänskliga fri- och rättigheter i den kommunistiska enpartistaten Vietnam?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.