Till innehåll på sidan

Ojämlik palliativ vård

Svar på skriftlig fråga 2019/20:779 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


S2020/

00272

/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:779 av Camilla Waltersson Grönvall (M)
Ojämlik palliativ vård

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig vilka ytterligare åtgärder jag avser att vidta i syfte att minska ojämlikheten i den palliativa vården i Sverige.

Som jag uppgett i ett svar på Camilla Waltersson Grönvalls likalydande fråga 2019/20:690 instämmer jag i vikten av en trygg och jämlik palliativ vård. Inte minst behöver många patienter som avlider till följd av cancer palliativ vård. Palliativ vård och vård i livets slutskede bör ges utifrån patientens behov och förutsättningar, oavsett diagnos.

Den nationella cancerstrategin är grunden för arbetet med att utveckla cancervården och syftar bland annat till att främja sammanhållna vårdkedjor och kunskapsutveckling inom cancervården. I det ingår utvecklingen av palliativ vård.

För att fortsatt ligga i framkant ska cancerstrategin årligen förnyas genom överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Överenskommelsen mellan staten och SKR om en jämlik och effektiv cancervård med kortare väntetider 2020 omfattar 447 miljoner kronor. För insatserna inom överenskommelsen som särskilt rör tillgänglig och god vård med fokus på patienten 2020 ingår palliativ vård.


Gällande det svenska palliativa registret fortsätter regeringen att satsa medel på att förbättra de nationella kvalitetsregistren. Sedan 2017 investeras ca 90 miljoner kronor årligen, vilket bidrar till en mer jämlik vård.

Jag kommer fortsatt att följa frågan om hur den palliativa vården utvecklas.

Stockholm den 29 januari 2020

Lena Hallengren

Skriftlig fråga 2019/20:779 av Camilla Waltersson Grönvall (M) (Besvarad 2020-01-21)

Fråga 2019/20:779 Ojämlik palliativ vård

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Svenska palliativregistret visar att tillgången till specialiserad palliativ vård varierar stort i Sverige. Den palliativa vården är tyvärr ojämlik. Den totala andelen patienter som har tillgång till specialiserad palliativ vård varierar från att i Region Stockholm har över var femte patient denna möjlighet medan i Region Gävleborg är motsvarande situation att endast 2,5 procent av patienterna har tillgång till specialiserad palliativ vård.

Moderaterna driver förslaget att det inom den nationella cancerstrategin ska tas fram en kvalitetssäkring av den palliativa cancervården. Palliativ cancervård handlar om att ge svårt sjuka cancerpatienter möjligheter till förbättrad livskvalitet. Den palliativa vården bör inledas skyndsamt när behov finns, dels för att lindra fysiska symtom och dels för att stödja patienterna vid oro och ångest samt erbjuda stöd för anhöriga. Det finns skillnader gällande tillgänglighet men även kvalitet när det gäller denna typ av palliativ vård.

All palliativ vård vilar på fyra hörnstenar: symtomlindring i vid bemärkelse, samarbete i ett multiprofessionellt team, kommunikation och relation i syfte att främja patientens livskvalitet samt stöd till de närstående och anhöriga under sjukdomen och efter ett dödsfall. Den palliativa vården behöver emellertid kvalitetssäkras ytterligare. Ett bra verktyg för detta är det svenska palliativregistret.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka ytterligare nationella åtgärder avser ministern att genomföra i syfte att minska ojämlikheten i den palliativa vården i Sverige?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.