Nord Stream 2

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1707 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1707 av Björn Söder (SD)

Nord Stream 2

Björn Söder har, mot bakgrund av bland annat giftattacken mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och utvisningarna av diplomater från Sverige, Tyskland och Polen från Ryssland, frågat huruvida jag kommer vidta några åtgärder för att förmå Tyskland att stoppa planerna för gasledningen Nord Stream 2.

Regeringen har gjort klart att Sverige har en kritisk inställning till Nord Stream 2 och har tydligt uttalat oro för den påverkan projektet kan ha på såväl EU:s gemensamma energipolitik, som på individuella staters försörjningstrygghet. Vi tar särskilt Ukrainas oro som transitland för gas på allvar. Sverige har tillsammans med Danmark och andra EU-länder tidigare fört upp frågan på EU:s agenda. Jag utesluter inte att Nord Stream 2 kan komma att diskuteras när utrikesministrarna sammanträder för den planerade diskussionen om Ryssland den 22 februari.

Det är centralt att EU förblir enat i sin Rysslandspolitik. Det vore oklokt att agera på ett sätt som bidrar till splittring kring hur den politiken ska utformas, det ligger inte i Sveriges intresse.

Stockholm den 17 februari 2021

Ann Linde

Skriftlig fråga 2020/21:1707 av Björn Söder (SD) (Skickad 2021-02-09)

Fråga 2020/21:1707 Nord Stream 2

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Rysslands agerande mot oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och regimens våld mot demonstranter samt utvisningarna av diplomater från Sverige, Tyskland och Polen borde föranleda åtgärder från EU:s sida. När EU:s utrikeschef Josep Borrell i fredags besökte Moskva och den ryske utrikesministern Sergej Lavrov anklagade dessutom Lavrov bland annat EU för att vara en ”opålitlig partner” och att europeiska ledare ljuger om förgiftningen av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Rysslands gasledning Nord Stream 2 till Tyskland är ett säkerhetspolitiskt hot och gör Europa beroende av rysk gas. Redan 2016 uttryckte EU:s kommissionär för klimat och energi Miguel Arias Cañete att han såg projektet som riskabelt. Tidigare samma år skrev ledare för nio EU-länder (Tjeckien, Ungern, Polen, Slovakien, Rumänien, Estland, Lettland, Litauen och Kroatien) ett öppet brev till Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker där de avrådde från Nord Stream 2

Tyskland har dock hittills avfärdat att stoppa gasledningen.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att förmå Tyskland att överge planerna på gasledningen, som svar på Rysslands ageranden?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.