Till innehåll på sidan

Mänskliga fri- och rättigheter i Venezuela

Svar på skriftlig fråga 2014/15:262 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:262 av Kerstin Lundgren (C) Mänskliga fri- och rättigheter i Venezuela

Kerstin Lundgren har frågat mig vad jag och regeringen gjort och avser att göra för att påtala och bilda opinion mot det som nu sker i Venezuela.

Den politiska spänningen ökar i Venezuela. Antonio Ledezma, folkvald borgmästare i Caracas arresterades den 19 februari och anklagades därefter för delaktighet i kuppförberedelser mot regeringen. Landets ledning har framfört långtgående anklagelser om kupplaner med stöd från utlandet. Inrikespolitiken präglas av oförsonlighet och skarpa motsättningar. Av landets drygt sjuttio borgmästare från oppositionen är nu fler än trettio föremål för rättsliga undersökningar.

Andra länder i Latinamerika liksom regionala organisationer har uttalat stark oro över utvecklingen i Venezuela. Den regionala samarbetsorganisationen Unasur söker arbeta för en demokratisk och fredlig utväg ur det spända läget i landet. Även FN:s generalsekreterare har uttalat sig.

EU:s utrikestjänst framhåller i ett uttalande den 24 februari att arresteringen av Caracas borgmästare och rapporter om hotelser och kränkande behandling av andra fängslade oppositionsledare och studenter är alarmerande. Rättsstatsprinciperna måste upprätthållas

och yttrandefriheten respekteras. Senare i år ska kongressval hållas i Venezuela och det är avgörande inför dessa att grundläggande rättigheter garanteras.

Jag delar oron över händelseutvecklingen i Venezuela och har till företrädare för Venezuelas regering framfört ett tydligt budskap att den har ett entydigt ansvar att värna och respektera demokratiska principer och mötes-, förenings- och yttrandefrihet.

Sverige och övriga EU verkar för en bred och konstruktiv dialog mellan Venezuelas regering och opposition. En förutsättning för att få till stånd dialog är att intolerans och oproportionerlig våldsanvändning upphör. Det är angeläget att regionens länder och samarbetsorganisationer tydligt förespråkar dialog och respekt för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer.

Stockholm den 11 mars 2015

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2014/15:262 av Kerstin Lundgren (C) (Besvarad 2015-02-25)

Fråga 2014/15:262 Mänskliga fri- och rättigheter i Venezuela

av Kerstin Lundgren (C)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Det är en orolig tid vi lever i. En tid då hot och våld hotar de demokratiska värdena, så som yttrandefrihet och pressfrihet, som vi håller högt i vår del av världen. Även i länder som Venezuela tas förtrycket till nya nivåer. I månadsskiftet januari/februari fattade den venezuelanska regeringen beslut om att införa regler som tillåter militären att använda potentiellt dödligt våld mot civila under allmänna samlingar och demonstrationer.

För mig och Centerpartiet är det oacceptabelt att Venezuelas regering beslutar införa sådana lagar i strid med de mänskliga fri- och rättigheter och med den FN-stadga de undertecknat. Det är viktigt att tydligt markera mot den allt mer oroande utveckling vi med detta beslut ser i Venezuela.

Min fråga till utrikesministern är därför:

 

Vad har utrikesministern och regeringen gjort och avser att göra för att påtala och bilda opinion mot det som nu sker i Venezuela?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.