Till innehåll på sidan

Kvotflyktingmottagandet

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1408 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ju2022/ 01246 Justitiedepartementet Integrations- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1408 av Maria Malmer Stenergard (M)
Kvotflyktingmottagandet

Maria Malmer Stenergard har frågat mig om regeringen avser ta några initiativ för att frysa kvotflyktingmottagandet för en tid framöver.

Sveriges åtagande när det gäller mottagande av kvotflyktingar bygger på den budget som riksdagen beslutade om och antog för budgetåret 2022 och som innebär att Sverige ska ta emot 5 000 kvotflyktingar i år.

När det gäller nivån på Sveriges kvotmottagande bygger den på överenskommelsen om insatser med anledning av flyktingkrisen från oktober 2015, där de sex riksdagspartierna S, Mp, M, C, Kd och L, bl.a. kom överens om en successiv höjning av antalet kvotflyktingar från 1 900 till 5 000 årligen fr o m år 2018.

När det gäller genomförandet av Sveriges flyktingkvot för 2022 har 2 930 flyktingar och andra skyddsbehövande redan beviljats uppehållstillstånd för vidarebosättning i Sverige.

Europa står mitt i den största flyktingkrisen sedan andra världskriget. Hamnar Sverige i en situation där extremt många flyktingar kommer till Sverige kommer det att få praktiska konsekvenser även för vårt mottagande av skyddsbehövande kvotflyktingar. Regeringen följer krisen noggrant och har beredskap för att vidta de åtgärder som kan bli nödvändiga.

Stockholm den 13 april 2022

Anders Ygeman

Skriftlig fråga 2021/22:1408 av Maria Malmer Stenergard (M) (Besvarad 2022-04-04)

Fråga 2021/22:1408 Kvotflyktingmottagandet

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Ryssland har oprovocerat attackerat Ukraina och bedriver nu ett brutalt krig som människor flyr från. En del av dem söker sig till Sverige. När detta skrivs har 25 396 personer registrerats hos Migrationsverket, antingen enligt massflyktsdirektivet eller som asylsökande. Detta räknat från första dagen, den 24 februari, som Ryssland attackerade Ukraina. Enligt FN kan så många som 10 miljoner ukrainare vara på flykt.

Migrationsverket arbetar utifrån två scenarier. Huvudscenariot bygger på att 76 000 flyende kommer till Sverige fram till halvårsskiftet. Det övre scenariot som Migrationsverket tagit fram pekar på att det kan röra sig om 212 000 flyende som söker sig till Sverige under samma tidsperiod. Oavsett vilket scenario som blir verklighet handlar det om många människor som kommer till Sverige på kortare tid än ett halvår. Under år 2015 kom 163 000 asylsökande till Sverige under ett år, som jämförelse.

Trots stora frivilliginsatser kommer detta att innebära krav och stora påfrestningar på kommunerna. Detta i en situation där många av kommunerna inte kommit i kapp efter flyktingvågen 2015. Sverige behöver ha en restriktiv migrationspolitik, för dem som inte kommer från Ukraina.

Hur många ukrainare som söker sig till Sverige är svårt att styra. Däremot kan Sverige välja att frysa kvotflyktingmottagandet en tid framöver. Sedan år 2014 har Sverige tagit emot 31 000 kvotflyktingar, vilket gör oss till ett av de länder som tagit emot flest kvotflyktingar i världen. Kvotflyktingar innebär ofta stora utmaningar för kommunerna, eftersom de ofta står mycket långt från arbetsmarknaden och ofta har behov av omfattade vård- och omsorgsinsatser. Att för en tid frysa kvotflyktingmottagandet skulle frigöra resurser för såväl kommuner som Migrationsverket, så att de i stället kan fokusera mottagandet på krigsflyktingar från Ukraina.

Mot bakgrund av ovanstående fråga jag statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att frysa kvotflyktingmottagandet för en tid framöver?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.