Till innehåll på sidan

Krav på ursprungsländer som vägrar ta tillbaka sina medborgare

Svar på skriftlig fråga 2021/22:954 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ju2022/00314 Justitiedepartementet Integrations- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:954 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Krav på ursprungsländer som vägrar ta tillbaka sina medborgare

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig om jag är beredd att se över återtagandeavtal och överenskommelser med länder som inte ta emot sina medborgare som utvisats från Sverige.

En grundläggande förutsättning för en långsiktigt hållbar migrationspolitik är att den som har fått avslag på sin asylansökan eller av andra skäl inte får stanna i Sverige återvänder till sitt hemland. Det är en självklarhet att andra länder ska respektera folkrättsliga principer och ta emot sina egna medborgare.

Regeringen arbetar aktivt för ett förbättrat återvändande. Bland annat har Migrationsverket och Polismyndigheten i sina regleringsbrev för 2022 fått i uppdrag att intensifiera sitt arbete för att väsentligt öka återvändandet. Myndigheterna har Regeringens fulla stöd i detta arbete.

Vidare har Statskontoret på regeringens uppdrag den 14 januari lämnat förslag på åtgärder som syftar till att effektivisera myndigheternas återvändandearbete. Regeringen analyserar nu Statskontorets rapport och överväger ytterligare åtgärder med anledning av den.

Återvändandearbetets alla olika delar är viktiga för regeringen. Formella avtal kan vara ett verktyg men andra överenskommelser och dialog är minst lika viktigt. Att bilaterala samarbeten ska bygga på ömsesidig respekt för grundläggande folkrättsliga principer är en viktig del i alla regeringens åtaganden.

Initiativ har tagits i syfte att förbättra samarbetet med flera berörda länder, till exempel har jag bjudit in en irakisk delegation att besöka Sverige under våren.

Regeringen har en hög ambition när det gäller ett väl fungerande återvändande och är vid behov beredd att på ett ändamålsenligt vis använda andra politikområden för att skapa bättre förutsättningar för att de som har ett återvändandebeslut lämnar Sverige.

Stockholm den 9 februari 2022

Anders Ygeman

Skriftlig fråga 2021/22:954 av Marléne Lund Kopparklint (M) (Besvarad 2022-01-31)

Fråga 2021/22:954 Krav på ursprungsländer som vägrar ta tillbaka sina medborgare

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I dag är ofta en förutsättning för att en person ska kunna utvisas att mottagarlandet är berett att ta emot sina medborgare. Den som har ett utvisningsbeslut har en skyldighet att lämna landet, men det finns länder som vägrar att ta emot sina egna medborgare. Sverige behöver därför fler avtal med länder där de förbinder sig att ta emot sina egna medborgare.

Sverige bör ställa krav på länder som får svenskt bistånd att samarbeta vid återtagande av sina egna medborgare. Biståndet ska dras in eller minskas för länder som vägrar att ta emot sina egna medborgare.

Vägran är inte acceptabel, och Sverige bör ställa krav på dessa länder och se till att det upprättas fler återtagandeavtal och överenskommelser med ursprungsländer.

Med hänvisning till detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Är statsrådet beredd att se över återtagandeavtal och överenskommelser med länder som inte tar emot sina medborgare som utvisats från Sverige?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.