Till innehåll på sidan

Kommunikationer till och från Holmön

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1005 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:1005 av Helena Lindahl (C)
Kommunikationer till och från Holmön

Helena Lindahl har ställt en fråga till mig om kommunikationerna till och från Holmön.

Frågan är ställd mot bakgrund av den översyn av servicenivån som Trafikverket initierat och som innebär att man från och med vintersäsongen 2020/2021 kommer att upphöra med stakning av skoterled, extra färjeturer vid evenemang samt varmhållning av väntkur.

Inledningsvis vill jag börja med att redogöra för vilket ansvar Trafikverket har när det gäller Holmötrafiken. Regeringen gav 2007 dåvarande Vägverket i uppdrag att vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa en förbindelse till och från Holmön i huvudsaklig överensstämmelse med förhandlingsman Thage G. Petersons uppgörelse. Avtal har tecknats med Umeå kommun, Länsstyrelsen Västerbotten och Region Västerbotten.

Det ankommer på Trafikverket att i dialog med berörda parter se till att kommunikationerna fungerar i enlighet med intentionerna i avtalet från 2007.

Stockholm den 12 januari 2021

Tomas Eneroth

Skriftlig fråga 2020/21:1005 av Helena Lindahl (C) (Besvarad 2020-12-15)

Fråga 2020/21:1005 Kommunikationer till och från Holmön

av Helena Lindahl (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Förra året fick ministern en skriftlig fråga om hur kommunikationen till och från Holmön kunde säkerställas. Svaret från ministern var att han skulle bevaka frågan noggrant. Tyvärr kvarstår problemen för öborna, och en hållbar permanent lösning verkar tyvärr vara långt borta – i alla fall om man läser Trafikverkets beslut, som nyligen skickades på mejl till bland andra Umeå kommun och den arbetsgrupp som för Holmöbornas talan.

Färjetrafiken ska bara bedrivas när det är isfritt, en svävare sätts in när isen är 20 centimeter tjock och däremellan erbjuds helikopter – ett transportalternativ som bara fungerar när det inte är mörkt, dimma eller snöfall. Dessutom införs helikopter först när all annan möjlig trafik stått stilla i fem dagar.

Allt detta omöjliggör boende på ön, i alla fall för människor som jobbar på fastlandet, och det ställer till med enorma problem för företagarna lokalt. Om man som anställd inte vet om man kan dyka upp på sin arbetsplats dagen efter eller, i värsta fall, under flera dagar på grund av dåliga kommunikationer är det illa. Det kan inte heller vara rimligt att den lokala snickaren på ön ska köra skoter för att frakta stora mängder virke – vilket för övrigt inte heller är möjligt när isen är för tunn.

Sammantaget kommer de människor som är i arbetsför ålder och som i dagsläget pendlar till fastlandet behöva flytta. Det blir en nedåtgående spiral för livet och utvecklingen på ön. Sett i ljuset av att regeringens särskilda utredare, Thage G Pettersson, redan 2007 fastslog att Trafikverket ska ha ett helhetsansvar för kommunikationen till och från Holmön så rimmar dagens situation väldigt illa med detta, och den är orimlig.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är med anledning av ovan nämnda:

 

Med tanke på ministerns skarpa uttalande om frågan i fjol, kommer ministern att se till att kommunikationerna till och från Holmön kommer att fungera på ett rimligt sätt, så att människor kan arbetspendla och driva företag på ön året runt?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.