Till innehåll på sidan

Kärnkraften i en ny säkerhetspolitisk strategi

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3151 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2021/08747 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3151 av Helena Antoni (M) Kärnkraften i en ny säkerhetspolitisk strategi

Helena Antoni har frågat statsrådet Mikael Damberg vilka åtgärder han avser vidta för att fånga upp Rysslands ambitioner att använda kärnkraften som maktmedel i den nya säkerhetspolitiska strategin. Frågan har överlämnats till mig.

Mikael Damberg har svarat på en interpellationsfråga av Mattias Bäckström Johansson den 2 februari 2017 (2016/17:280) med bäring på ryska kärnbränsleleveranser och jag besvarade en riksdagsfråga på ämnet av samma ledamot den 19 maj 2021 (2020/21:2820).

Den grundläggande principen är att staten inte pekar ut vilka leverantörer som enskilda bolag - inte heller de statligt ägda - ska använda sig av. Regeringen gör löpande utrikes- och säkerhetspolitiska analyser av alla frågor som rör våra förbindelser med andra länder. Det pågår ett arbete med att ta fram en ny nationell säkerhetsstrategi och målsättningen är att den ska kunna beslutas mot slutet av det här året. Jag kan därför inte föregripa dess slutsatser.

Stockholm den 16 juni 2021

Ann Linde

Skriftlig fråga 2020/21:3151 av Helena Antoni (M) (Besvarad 2021-06-09)

Fråga 2020/21:3151 Kärnkraften i en ny säkerhetspolitisk strategi

av Helena Antoni (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Regeringen arbetar med att ta fram en ny säkerhetspolitisk strategi. Utifrån Rysslands agerande i vårt närområde och Vattenfalls avtal med den ryska energijätten Rosatom finns här aspekter att väga in i en ny säkerhetspolitisk strategi.

Sedan det klargjorts av den tjeckiska säkerhetstjänsten att det var ryska GRU-agenter som genomförde sprängningen i ett vapenlager i Tjeckien, som utöver omfattande skador även ledde till två omkomna, valde den tjeckiska regeringen att vidta åtgärder. Den 18 april meddelade den tjeckiska regeringen att 18 ryska diplomater skulle utvisas. Därutöver meddelade regeringen att det ryska energibolaget Rosatom inte skulle få vara med och lämna anbud på nytt kärnkraftverk. Regeringen angav säkerhetsskäl.

EU-parlamentet har i en resolution i maj manat till stopp av Rosatoms inblandning i kärnkraftverk i EU. Det är detta Rosatom som Vattenfall har avtal med om kärnbränsleleveranser till Ringhals.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg;

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att fånga upp Rysslands ambitioner att använda kärnkraften som maktmedel i den nya säkerhetspolitiska strategin?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.