Till innehåll på sidan

Irans ambition att öka anrikningsgraden på landets uran

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1187 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:1187 av Hans Wallmark (M)
Irans ambition att öka anrikningsgraden på landets uran

Hans Wallmark har frågat mig hur jag kommer att agera för att Sverige, ensamt eller tillsammans med övriga EU-länder, ska understryka det stora allvaret i Irans ambition att öka anrikningsgraden på landets uran och frångå NPT:s (icke-spridningsavtalet) tilläggsprotokoll – allt med sammantaget ökad risk för turbulens i regionen

Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) ingicks 2015 mellan Iran och UK, Frankrike, Tyskland (”E3”), USA, Ryssland och Kina i syfte att avveckla de mest spridningskänsliga delarna av Irans kärntekniska program. 2018 drog sig USA ur och 2019 började Iran göra avsteg från JCPOA. Sverige och EU har vid upprepade tillfällen uttryckt växande oro över Irans agerande och uppmanat Iran att återgå till full efterlevnad. Att Iran inlett anrikning till 20% medför stora spridningsrisker. Sverige är starkt engagerat för att bevara överenskommelsen. Sverige och EU har vid upprepade tillfällen beklagat att USA lämnade överenskommelsen och vi vill underlätta för USA att åter ansluta sig till JCPOA.

Sverige verkar primärt genom EU, men jag har täta bilaterala kontakter med E3 och övriga medlemmar av JCPOA, inklusive Irans utrikesminister Zarif. Vi avser ta upp JCPOA snarast med den nya amerikanska administrationen. Vid EU:s utrikesministermöten har jag föreslagit ett EU-sändebud för Gulfen och en EU-delegation i Teheran. Med åtta andra länder har vi anslutit oss till INSTEX (betalningsinstrument som stärker förutsättningar för europeiska länder att fullfölja sina åtaganden enligt JCPOA). Vi är en stor bidragsgivare till Internationella atomenergiorganet IAEA:s stödfond för JCPOA. I Wien agerar vi aktivt som medlem av IAEA:s styrelse.

Stockholm den 13 januari 2021

Ann Linde

Skriftlig fråga 2020/21:1187 av Hans Wallmark (M) (Besvarad 2021-01-07)

Fråga 2020/21:1187 Irans ambition att öka anrikningsgraden på landets uran

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Från Iran meddelas att parlamentet ställt sig bakom en lag som ger presidenten i uppdrag att se till att ansvarig myndighet påbörjar arbetet med att öka anrikningsgraden av landets uran till 20 procent. Kärnenergiorganet IAEA har informerats. Detta står i strid med det internationella avtal som tecknats, JCPOA. Enligt den överenskommelsen från 2015 åtar sig Iran att hålla sig till en anrikningsgrad på högst 3,67 procent. Efter att president Trump meddelade att USA lämnar JCPOA har Iran fattat ensidigt beslut om en ökning till 4,5 procent. Och nu aviseras 20 procent. Detta förutsätter också tillgång till fler kvalificerade centrifuger. Lagen medger även att Iran frånträder det som uppges vara den självpåtagna förpliktelsen att följa icke-spridningsavtalets tilläggsprotokoll (Non-Proliferation Treaty – NPT).

Från IAEA:s sida har tidigare framgått vikten av att Iran följer vad som överenskommits: ”It is essential that Iran fully implements its nuclear-related commitments under the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).” Det är således allvarliga besked från Teheran, inte minst med anledning av att den tillträdande presidenten Joe Biden intagit en mer positiv syn till JCPOA än Donald Trump. Men det förutsätter att det finns en överenskommelse värd namnet att rädda. Beskedet från Iran kan också skapa ytterligare turbulens i regionen, då flera länder i närheten ger uttryck för en välgrundad oro för de risker och hot det iranska kärnvapenprogrammet utgör.

Med anledning av detta önskar jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur kommer ministern att agera för att Sverige, ensamt eller tillsammans med övriga EU-länder, ska understryka det stora allvaret i Irans ambition att öka anrikningsgraden på landets uran och frångå NPT:s tilläggsprotokoll – allt med sammantaget ökad risk för turbulens i regionen?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.