Till innehåll på sidan

Hot mot poliser

Svar på skriftlig fråga 2017/18:131 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2017/18:131 av Beatrice Ask (M) Hot mot poliser

Beatrice Ask har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit och vilka åtgärder jag kommer att vidta för att stoppa utvecklingen där poliser utsätts för attacker.

Ett angrepp mot polisen är ett angrepp mot demokratin. Det är oacceptabelt att attacker riktas mot dem som har till uppgift att upprätthålla ordning och säkerhet och som arbetar för ett tryggt samhälle. För att polisen ska kunna utföra sitt uppdrag på bästa sätt krävs att de har rätt förutsättningar, vad gäller såväl resurser som relevant lagstiftning. Regeringen har vidtagit flera åtgärder i dessa avseenden.

För en tid sedan presenterade regeringen en samlad insats mot organiserad brottslighet, där en rad långsiktiga åtgärder fördes fram. Satsningen har redan resulterat i att ett 30-tal bestämmelser har ändrats. Bland annat har försök, förberedelse och stämpling till grovt och synnerligen grovt vapenbrott kriminaliserats. Dessutom kan ledare för kriminella nätverk nu ställas inför rätta för att de inte har förhindrat allvarliga brott som de har haft kännedom om och möjligheterna att förverka brottsvinster från kriminella har utökats. Regeringen avser också att skärpa straffen för grova vapenbrott och olaglig hantering av explosiva varor.

Regeringen har även föreslagit historiskt stora resurstillskott till Polismyndigheten för att verksamheten ska kunna stärkas och utvecklas. Regeringen har tidigare beslutat och aviserat tillskott till Polismyndigheten på drygt 2,7 miljarder kronor under perioden 2017–2020. Utöver det har regeringen i budgetpropositionen för 2018 föreslagit och aviserat ytterligare tillskott om drygt 7 miljarder kronor till Polismyndigheten de kommande tre åren.

Regeringen har dessutom gett Polismyndigheten i uppdrag att förbättra arbetsmiljön gällande bl. a. den fysiska arbetsmiljön och arbetet mot hot och våld. Utöver detta har regeringen tillsatt den s.k blåljusutredningen i syfte att ge bl.a. polisen ett modernt straffrättsligt skydd.

Det är även viktigt med generella brottsförebyggande insatser. Regeringens brottsförebyggande program, Tillsammans mot brott, riktar sig till en bred målgrupp och även när det gäller denna typ av brottslighet är det viktigt att flera aktörer bidrar i det förebyggande arbetet.

Jag kommer noga att följa utvecklingen och försäkra mig om att polisen står väl rustad för att bekämpa den grova kriminaliteten.


Stockholm den 25 oktober 2017

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2017/18:131 av Beatrice Ask (M) (Besvarad 2017-10-19)

Fråga 2017/18:131 Hot mot poliser

av Beatrice Ask (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I natt (onsdagen den 18 oktober 2017) inträffade en explosion vid Helsingborgs polishus. Någon form av anordning sprängde bort trappan och orsakade stor skada vid ingången till polishuset. Om någon hade funnits i närheten av händelseförloppet hade risken varit stor att personen i fråga hade blivit allvarligt skadad eller avlidit.

Den 12 september 2017 utsattes en polismans fru för ett kidnappningsförsök i Botkyrka. Som tur var lyckades kvinnan fly och kunde sedan berätta för polisen vad som hade hänt. Ingen gärningsman är ännu gripen.

I ett Stockholmsområde exploderade den 6 februari i år en bil som senare visade sig tillhöra en chef inom Uppsalapolisen. 

Det är inte första gången som myndighetspersoner har utsatts för personhot. År 2007 detonerade en sprängladdning utanför en åklagares hus i Trollhättan, och över 800 åklagare fick då stärkt personskydd.

Det här är en utveckling som vi inte under några omständigheter kan acceptera. Polisen fyller en av de grundläggande funktionerna i att upprätthålla demokratin och rättsstaten. Varje dag utsätter de sig för hot och fara; samhället måste därför alltid stå upp för dem och aldrig acceptera en utveckling där poliser eller andra inom rättsväsendet utsätts för den här typen av attacker. En sådan attack är inte bara en attack mot polisen utan mot hela vårt samhälle.

Med anledning av det ovanstående vill jag därför fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder har ministern vidtagit och kommer ministern att vidta för att stoppa den här utvecklingen?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.