Till innehåll på sidan

Hantering av afghanska tolkar

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3472 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Fö2021/00 913 Försvarsdepartementet Försvarsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3472 av Markus Wiechel (SD)
Hantering av afghanska tolkar

Markus Wiechel (SD) har frågat mig när Försvarsmakten fick i uppdrag att lokalisera de afghanska tolkarna och hur man har arbetat för att försöka skydda dem.

Med anledning av den försämrade säkerhetsutvecklingen i Afghanistan har Försvarsdepartementet under de senaste fyra veckorna haft en dialog med Försvarsmakten.

Försvarsmakten har genomfört ett brett arbete med inventering av tidigare lokalanställda och en förteckning över före detta lokalanställda överlämnades i mitten av augusti till Sveriges ambassad i Kabul för vidare hantering. Ambassaden, med stöd av Försvarsmakten, har systematiskt gått igenom den information som finns i förteckningen. Jämförelser har gjorts med annan information som inkommit till ambassaden samt till Försvarsmakten. Bedömningen är att kvalitetssäkringsarbetet kommer att fortsätta även efter det att evakueringen är genomförd.

Regeringen beslutade den 19 augusti om ett uppdrag till Försvarsmakten att stödja ambassaden och Migrationsverket med transportresurser. Försvarsmakten har genomfört flygverksamhet med egna flygresurser som stöd till evakuering. Samtidigt har den strategiska transportflygresursen C-17 nyttjats i samarbete med andra länder. Fram till fredagen den 27 augusti när den svenska evakueringsinsatsen avslutades hade 1 100 personer evakuerats.

När det gäller Försvarsmaktens tidigare lokalanställda utförde Migrationsverket under 2013 och 2014 ett arbete tillsammans med Försvarsmakten med att vidarebosätta skyddsbehövande tolkar och andra lokalanställda, i samband med att Natos dåvarande insats ISAF avslutades. Försvarsmakten gav då stöd till ansvariga myndigheter inom ramen för tillämpning av kvotflyktingsystemet.

Efter genomförd säkerhetsprövning lämnade Försvarsmakten underlag till ambassaden i Kabul för vidare hantering. Baserat på dessa underlag fick närmare 70 personer – lokalanställd personal och anhöriga – uppehållstillstånd för vidarebosättning i Sverige. Försvarsmakten vidtog även åtgärder för personer som 2014 jobbade för Försvarsmakten i Afghanistan och som inte fick uppehållstillstånd. Det handlade om stöd till civil återgång, omlokalisering och studier i annat land. Jag kan därmed konstatera att Försvarsmakten även vid den tidpunkten tog ansvar för att ge stöd till de lokalanställda.

Stockholm den 1 september 2021

Peter Hultqvist

Skriftlig fråga 2020/21:3472 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2021-08-18)

Fråga 2020/21:3472 Hantering av afghanska tolkar

av Markus Wiechel (SD)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

För en vecka sedan var det enligt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) grundlagsvidrigt att ta hem de afghanska tolkarna som offrat sig för att tjänstgöra åt svenska soldater, och det handlade dessutom om så många att det närmast hade varit en omöjlig uppgift – kanske uppemot 10 000. Bara dagar senare ändrades allt. Berörda myndigheter, Försvarsmakten och Migrationsverket, hade fått i uppgift att lokalisera tolkarna och ministern påstod att arbetet med detta var i full gång. Frågan är hur sant detta var. Försvarsmakten undrade nämligen vad det var ministern pratade om, eftersom de inte alls hade fått något sådant regeringsuppdrag.

Sedan kom talibanerna att också inta den afghanska huvudstaden Kabul och tolkarna lämnades kvar. Enligt medieuppgifter hade ingen från ambassaden ens ringt dem, och de fick bränna sina id-papper. De ångrar sig och önskade att de tjänstgjort för något annat land i stället, som inte lämnade dem åt sitt öde. Exempelvis Storbritanniens ambassadör stod kvar till sist för att först evakuera sin ambassadpersonal och sedan tolkarna – som kanske är de som har det största hotet riktat mot sig.

Det enda som varit alldeles uppenbart är att regeringen inte har haft någon koll på läget beträffande dessa tolkar. När det börjat brinna har man ändå förhalat nödvändiga beslut till att det kanske är för sent.

Utrikesminister Ann Linde (S) har meddelat att operationen att få ut tolkarna (som förvisso fortfarande inte tycks ha lokaliserats) har försvårats: Talibanerna har nämligen stängt av den del av flygplatsen som de skulle flygas ifrån. För enskilda människor som tjänstgjort för vårt land är detta naturligtvis ett obeskrivligt svek, som kan få fruktansvärda konsekvenser. Vidare kan man fråga sig varför någon skulle vilja tjänstgöra för Sverige i ett sådant läge någonsin igen i framtiden.

Mot bakgrund av ovanstående önskas försvarsminister Peter Hultqvist svara på följande fråga:

 

När fick Försvarsmakten i uppdrag att lokalisera de afghanska tolkarna, och hur har man arbetat för att försöka skydda dem?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.