Till innehåll på sidan

Försvarsmaktens uppgifter i samband med extraordinära händelser

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1587 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Fö2018/00960/MFI

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1587 av Daniel Bäckström (C) Försvarsmaktens uppgifter i samband med extraordinära händelser

Daniel Bäckström har frågat mig om jag skyndsamt avser att se över regelverk och förordningar som reglerar Försvarsmaktens uppgifter i samband med bränder och andra extraordinära händelser.

Det finns ett tydligt regelverk. Enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor ska Försvarsmakten, precis som alla andra statliga myndigheter, lämna stöd till räddningsinsatser, t.ex. brandbekämpning. Stöd ska lämnas med de lämpliga resurser myndigheten har om räddningsledaren begär det och förutsatt att ett stöd inte allvarligt hindrar myndighetens vanliga verksamhet. Försvarsmakten kan även lämna stöd enligt förordningen (2002:375) om Försvarsmaktens stöd till civil verksamhet. Det kan t.ex. röra sig om stöd som behövs i samband med brandbekämpning, men som inte avser deltagande i själva räddningsinsatsen. Stöd enligt förordningen får endast lämnas om Försvarsmakten har resurser som är lämpliga för uppgiften och det inte allvarligt hindrar myndighetens ordinarie verksamhet eller dess medverkan enligt lagen om skydd mot olyckor.

Stödet från Försvarsmakten i de pågående brandbekämpningsinsatserna är omfattande. Dagligen har cirka 500 personer ur Försvarsmakten deltagit i brandbekämpningsinsatserna, varav flertalet kommer från hemvärnet. I myndighetens stöd ingår bl.a. brandbekämpning med helikoptrar, luftrumsövervakning över brandområdena, transportflyg, fordon, flygdrivmedel, vattentankbilar, utspisning och sjukvård.

Det pågår ett intensivt arbete med att släcka skogsbränderna runt om i Sverige. När väl bränderna är släckta är det viktigt att utvärdera händelserna för att se vad som kan utvecklas i framtiden.

Stockholm den 6 augusti 2018

Peter Hultqvist

Skriftlig fråga 2017/18:1587 av Daniel Bäckström (C) (Besvarad 2018-07-20)

Fråga 2017/18:1587 Försvarsmaktens uppgifter i samband med extraordinära händelser

av Daniel Bäckström (C)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Skogsbränderna härjar runt om i vårt land, och vår samlade krisberedskap prövas hårt. Läget är extremt, på gränsen till katastrofalt, och utom kontroll på många håll. Många enskilda skogsägare, husägare och boende drabbas oerhört. Uthålligheten blir alltmer otillräcklig efter veckor och månader av insatser i skog och mark. Lokalt gör räddningstjänsterna fantastiska insatser med hjälp av frivilliga, hemvärnssoldater och helikopterpiloter.

Sverige är ett litet land sett till befolkning men ett stort land till ytan och därför måste vi med nödvändighet samordna och koordinera tillgängliga resurser optimalt. I dag ska Försvarsmaktens stöd till samhället och andra myndigheter vid behov enbart ske ”inom ramen för Försvarsmaktens befintliga förmåga och resurser”. I klartext så ska Försvarsmakten inte dimensionera för stöd varken till kommuner eller till det civila samhället. Det gäller oaktat om det handlar om allvarliga olyckor eller andra fredstida krissituationer. Försvarsmakten har visserligen kvar uppdraget att stödja de civila delarna av samhället vid en större kris.

Det är viktigt med en samordnad planering som höjer beredskapen på kort och längre sikt. Väderleksprognosen för stora delar av landet innebär fortsatt hög värme och torka utan nederbörd. Nu behövs ett ledarskap som visar handlingskraft och fattar alla nödvändiga beslut som frigör resurser för att bekämpa och förebygga brand.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser ministern att skyndsamt se över regelverk och förordningar som reglerar Försvarsmaktens uppgifter i samband med bränder och andra extraordinära händelser? 

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.