Till innehåll på sidan

Ersättning till drabbade av narkolepsi

Svar på skriftlig fråga 2019/20:441 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2019/20:441 av Elisabeth Svantesson (M)
Ersättning till drabbade av narkolepsi

Elisabeth Svantesson har frågat mig om jag avser att skyndsamt verka för att det genomförs en systematisk uppföljning av hur ersättningen till de drabbade av narkolepsi i samband med pandemivaccineringen fungerar.

Inledningsvis vill jag verkligen beklaga den tragedi som har drabbat framför allt de barn som har fått narkolepsi, men också deras familjer som i stor omfattning måste anpassa sina liv.

Det är angeläget att de drabbade barnen får den vård och det stöd som de behöver. Samhället har ett särskilt ansvar att stödja och hjälpa dessa barn och deras föräldrar samt ge ekonomisk ersättning.

Personer som fått narkolepsi, som med övervägande sannolikhet har orsakats genom användning av vaccinet Pandemrix, kan få ersättning för personskada enligt lagen (2016:417) om statlig ersättning till personer som har insjuknat i narkolepsi efter pandemivaccinering. Ersättningen hanteras i första hand av Läkemedelsförsäkringen och i andra hand av staten. Kammarkollegiet har ansvar för att pröva rätten till den statliga ersättningen. Innebörden av denna ordning är att staten tagit ett särskilt ansvar för att personer som fått narkolepsi till följd av Pandemrix inte ska gå utan ersättning till följd av att pengarna från Läkemedelsförsäkringen tagit slut.

Till och med slutet av oktober 2019 hade Läkemedelsförsäkringen mottagit 663 skadeanmälningar. Läkemedelsförsäkringen har bedömt att förutsättningar för ersättning föreligger i 424 ärenden. Försäkringen har till dags dato betalat ut drygt 70 miljoner kr i ersättning till de drabbade. I 192 fall har man bedömt att ersättning ej ska utgå och i 47 fall pågår utredning. Kammarkollegiet har bedömt 130 fall. I 90 av dessa fall har man bedömt att förutsättningar för ersättning föreligger. Av dessa 90 utgörs 11 fall av sådana där den sökande helt nekats ersättning från Läkemedelsförsäkringen.

I nuläget följs arbetet med att hjälpa de narkolepsidrabbade barnen och deras föräldrar i första hand upp genom den dialog som Regeringskansliet har med Narkolepsiföreningen. Narkolepsiföreningen är en intresseförening för personer som drabbades av narkolepsi och deras anhöriga. Föreningen har beviljats ekonomiskt bidrag av staten sedan 2011. Därutöver har Socialdepartementet kontinuerlig kontakt med Läkemedelsförsäkringen och Kammarkollegiet.

Jag kommer att fortsätta att noga följa arbetet med att ge de drabbade barnen den trygga framtid de har rätt till.

Stockholm den 27 november 2019

Lena Hallengren

Skriftlig fråga 2019/20:441 av Elisabeth Svantesson (M) (Besvarad 2019-11-20)

Fråga 2019/20:441 Ersättning till drabbade av narkolepsi

av Elisabeth Svantesson (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Det var inte så här det var tänkt att fungera. Det är förhoppningsvis alla partier som ingick överenskommelsen redan år 2012 fortsatt eniga om. Det är den överenskommelse som handlar om ersättning till den som drabbats av narkolepsi efter pandemivaccinering. För att ytterligare säkerställa detta fattade riksdagen år 2016 beslut om lagen (2016:417) om statlig ersättning till personer som insjuknat i narkolepsi efter pandemivaccinering.

I sitt svar (av den 12 juli) på min fråga på vilket sätt socialministern utvärderar och följer upp hur ersättningarna fungerar för de drabbade svarade ministern att det i nuläget främst sker genom den dialog som Regeringskansliet har med Narkolepsiföreningen. Föräldrar till barn som drabbats av narkolepsi upplever att de inte tas på allvar och att ingenting händer trots att det nu gått tio år.

Den som redan år 2012 på DN Debatt skrev under handslaget om att lösa detta var förutom den borgerliga regeringens dåvarande socialminister Göran Hägglund den socialdemokratiska socialpolitiska talespersonen Lena Hallengren. Det vore klädsamt om socialministern visade lite mer ödmjukhet och vilja att uppfylla sitt löfte till alla dem som drabbats av narkolepsi.

Det är viktigt att slå fast att de som drabbats av narkolepsi i samband med pandemivaccinering förtjänar en trygg framtid. Staten ska ta det yttersta ansvaret för att säkerställa detta. Alla partier som ingick överenskommelsen lovade att följa utfall, uppföljning och utvärdering av hur ersättningen fungerar till de drabbade.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att skyndsamt verka för att det genomförs en systematisk uppföljning av hur ersättningen till drabbade av narkolepsi i samband med pandemivaccinering fungerar?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.