Till innehåll på sidan

Energiskatt

Svar på skriftlig fråga 2018/19:730 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Fi2019/

02280/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:730 av Per Åsling (C)
Energiskatt

Per Åsling har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att de skattemässiga förutsättningarna både till sjöss och i hamn för batteridriven sjöfart, oavsett vikt, ska bli bättre.

Jag instämmer i att sjöfarten kan vara en del av lösningen för att nå klimatmålen för transportsektorn. Det är samtidigt viktigt att hushålla med gemensamma resurser och att se till att miljöskatternas styrande effekt inte urholkas över tid. Som Per Åsling noterat har dessutom en fartygsflotta med batteridrivna fartyg börjat växa fram även utan att all elanvändning i fartyg ger skattelättnad.

I dag finns en skattenedsättning för el som förbrukas i vissa större fartyg när de ligger i hamn, vilken bl.a. bidrar till minskade utsläpp från dessa fartyg. Regeringen avser, som aviserats i den nationella godstransportstrategin, att ansöka hos kommissionen i syfte att få rådets tillstånd för en förlängning av den nuvarande nedsättningen av energiskatten för tid efter att nuvarande tillstånd löper ut.

Stockholm den 19 juni 2019

Magdalena Andersson

Skriftlig fråga 2018/19:730 av Per Åsling (C) (Besvarad 2019-06-07)

Fråga 2018/19:730 Energiskatt

av Per Åsling (C)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Alliansregeringens proposition 2009/10:144 om bättre skattemässiga förutsättningar för biogas samt för landansluten el till fartyg i hamn gäller från den 1 januari 2011. I den reducerades energiskatten till 0,5 öre per kilowattimme för fartyg som nyttjar landansluten el. Det gäller fartyg större än 400 bruttoton. Lagstiftningen är temporär till 2020. Syftet var helt enkelt att bidra till en mer fossilfri sjöfart där fartygen i stället för olja och diesel går på el vid kaj.

Dagens nedsättning, som alltså endast gäller stora fartyg, innebär att mindre fartyg betalar full energiskatt på el men har tillgång till helt skattebefriad diesel. De olika beskattningarna av diesel och el styr därmed mot en fortsatt användning av fossila drivmedel. Likaså styr beskattningen av landel i hamnar fel. Tvärtemot både alliansregeringens och den nuvarande regeringens intentioner.

Sedan denna lag skrevs har en fartygsflotta med batteridrivna fartyg börjat växa fram. Det betyder att lagen inte gäller laddning av batterier, inte fartyg mindre än 400 bruttoton samt att den sänkta skatten för landström upphör 2020. I dag kan vi notera att det sker en utveckling av mindre batteridrivna fartyg mindre än 400 bruttoton som inte omfattas av lagen.

FN:s klimatpanel offentliggjorde nyligen specialrapporten om 1,5 graders uppvärmning och skillnaderna i konsekvenser vid 1,5 graders global uppvärmning jämfört med 2 graders global uppvärmning. Rapporten visar på angelägenheten i att öka ansträngningarna för ett hållbart samhälle. Riksdagen har beslutat om ett klimatmål för transportsektorn. Målet innebär att växthusgasutsläppen ska minska med minst 70 procent senast 2030. Sjöfarten har ledig kapacitet och kan därmed vara en del av lösningen för att nå målet. Sjöfartsbranschen anstränger sig nu för att ställa om den nationella sjöfarten till 2045 och därigenom visa vägen för den globala sjöfarten.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att de skattemässiga förutsättningarna både till sjöss och i hamn för batteridriven sjöfart, oavsett vikt, ska bli bättre?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.