Till innehåll på sidan

En trygghetsutredning

Svar på skriftlig fråga 2019/20:383 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


S2019/

04724/FST

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:383 av Carina Ståhl Herrstedt (SD)
En trygghetsutredning

Carina Ståhl Herrstedt har frågat mig om hur jag ser på att tillsätta en trygghetsutredning med syftet att förbättra kvaliteten på funktionshindersomsorgen.

Jag instämmer i vikten av att alla insatser till personer med funktionsnedsättning tillgodoser de behov som finns. Den person som bor och lever i en gruppbostad har rätt till ett boende av god kvalitet och det är verksamhetens ansvar att det också blir så. Socialstyrelsen har också tagit fram föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2002:9) om bostad med särskild service för vuxna. Inspektionen för vård och omsorg utövar därutöver tillsyn inom socialtjänsten samt verksamheter enligt lagen (1993:387) om stöd och service för vissa funktionshindrade. Utifrån den kunskap om de brister som finns har huvudmannen ansvar för att vidta åtgärder som krävs för att boendet ska hålla en god kvalitet.

Stockholm den 20 november 2019

Lena Hallengren

Skriftlig fråga 2019/20:383 av Carina Ståhl Herrstedt (SD) (Besvarad 2019-11-13)

Fråga 2019/20:383 En trygghetsutredning

av Carina Ståhl Herrstedt (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Ekot har gjort en granskning av de anmälningar som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) fattat beslut kring, och antalet anmälningar till IVO ökade med 65 procent mellan 2016 och 2018. Ökningen spås fortsätta under 2019. Sammanlagt anmälde 580 privatpersoner brister som rör gruppboenden förra året; IVO kan inte svara på varför. Att orsakerna till ökningen behöver utredas är därför självklart.

Kommunerna har sedan 2014 tagit över mer av kostnaderna för omsorgen om funktionshindrade. När en individ inte beviljas statlig assistans är den omsorg som återstår den kommunala. I dag får över 80 procent av de som söker assistans avslag. Antalet funktionshindrade med assistansersättning är nu nere på den lägsta nivån på tolv år.

Larmrapporterna duggar tätt från kommuner som är i ekonomisk kris. Kvaliteten på omsorgen riskerar att försämras rejält när regeringen skjuter över kostnader på kommunerna. De som hamnar i kläm är människor som är helt beroende av ett fungerande skyddsnät från samhället för att kunna kommunicera, gå på toaletten och ta på sig kläderna på morgonen.

I dag vittnar funktionsnedsatta, deras anhöriga och personal om en trygghet som gått förlorad både i fråga om omsorg och arbetsvillkor.

Ett rimligt första steg är att tillsätta en trygghetsutredning där huvudsyftet är att förbättra kvaliteten på omsorgen, inte att sänka kostnaderna för den.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ser ministern på att tillsätta en trygghetsutredning med syftet att förbättra kvaliteten på funktionshindersomsorgen?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.