Till innehåll på sidan

Efterlevnad av anmälningsplikt för asylsökande

Svar på skriftlig fråga 2021/22:953 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ju2022/ 00313 Justitiedepartementet Integrations- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:953 av Marléne Lund Kopparklint (M) Efterlevnad av anmälningsplikt för asylsökande

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig vilka åtgärder som jag som statsråd ämnar vidta så att personer som är asylsökande efterlever de regler som finns gällande anmälningsplikt.

Det är oklart vad Marléne Lund Kopparklint menar med regler om anmälningsplikt. Asylsökande har enligt lagen om mottagande av asylsökande m.fl. rätt till bistånd i form av dagersättning och särskilt bidrag. Det finns enligt lagen vissa möjligheter att sätta ned biståndet, exempelvis om den asylsökande försvårar utredningen i ärendet om uppehållstillstånd genom att hålla sig undan. Samma möjlighet finns om en asylsökande efter ett avslagsbeslut avviker och håller sig undan verkställighet. Asylsökande har som huvudregel inte rätt till bistånd när tidsfristen för frivillig avresa har löpt ut eller när ett avlägsnandebeslut har vunnit laga kraft.

En grundläggande förutsättning för en långsiktigt hållbar migrationspolitik som motverkar framväxten av ett skuggsamhälle är att den som har fått avslag på sin asylansökan eller av andra skäl inte får stanna i Sverige återvänder till sitt hemland. Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att förstärka arbetet med återvändande, bl.a. har antalet förvarsplatser fördubblats sedan början av 2016. Vidare gav regeringen i september förra året en särskild utredare i uppdrag att bl.a. se över lagen om mottagande av asylsökande m.fl. för att säkerställa att regelverket är modernt och ändamålsenligt. Uppdraget ska redovisas senast den 16 februari 2023.

Jag är beredd på att vända på varje sten för att komma till rätta med problemen med skuggsamhället.

Stockholm den 9 februari 2022

Anders Ygeman

Skriftlig fråga 2021/22:953 av Marléne Lund Kopparklint (M) (Besvarad 2022-01-31)

Fråga 2021/22:953 Efterlevnad av anmälningsplikt för asylsökande

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Regeringen har tappat kontrollen över skuggsamhället som under flera år vuxit fram i Sverige. Uppgifter pekar på att det kan handla om upp till 50 000 personer. De kommande åren bedöms antalet personer som vistas här utan tillstånd öka med över 40 000. Det här undergräver förtroendet för vår reglerade invandring.

Det finns mycket som skulle ha behövt göras annorlunda för att motverka detta, men det viktigaste är nu att åtgärder för att motverka skuggsamhället vidtas. Det ska inte vara lätt och enkelt att leva och bo i Sverige illegalt och få ta del av bidrag och vara kriminell. När man är asylsökande ska det ställas hårdare krav på en.

En asylsökande ska vara skyldig att vara tillgänglig för Migrationsverket. Den som inte följer sin anmälningsplikt ska förlora sin rätt till dagpenning och boendeersättning.

Med hänvisning till ovan vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta så att personer som är asylsökande efterlever de regler som finns gällande anmälningsplikt?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.