Till innehåll på sidan

Det fiskefria området i Kattegatt

Svar på skriftlig fråga 2014/15:768 besvarad av Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr M2015/3037/Nm

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:768 av Jens Holm (V) Det fiskefria området i Kattegatt

Jens Holm har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att det fiske-fria området i Kattegatt ska omfattas av ett formellt skydd som förbjuder trålfiske och därmed bevarar de unika bottenmiljöerna?

Regeringen prioriterar ett stärkt skydd av marina områden så att etapp-målet om 10 procent skydd till 2020 nås. Det är bl.a. mot denna bak-grund vi har höjt anslagen till både Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten och även gett Havs- och vattenmyndigheten i upp-drag att till maj 2016 ta fram en handlingsplan för marint områdesskydd.

Jens Holm har rätt i att de fiskregleringar som infördes 2009 i Kattegatt för att skydda torsken har varit framgångsrika, vilket är mycket positivt. Torskens huvudsakliga lekområde har dock förflyttats under perioden och torskbeståndet kan ytterliga gynnas med införande av krav på selek-tiva redskap över ett större område i Kattegatt. Svenska och danska myn-digheter arbetar därför med förslag till ändring av fiskeregleringarna för att förbättra och anpassa skyddet av torsken.

Det stämmer också att det under tiden av trålförbud antas ha utvecklas skyddsvärda livsmiljöer i det i dag helt fiskefria området. Regeringen har därför haft en dialog med Havs- och vattenmyndigheten kring att detta måste följas upp.

Havs- och vattenmyndigheten tillsammans med länsstyrelsen i Skåne, vilka är de myndigheter som har ansvar för marint områdesskydd i det aktuella området, arbetar för närvarande med att analysera inventeringar från området för att värdera behov av skyddsåtgärder och ta fram förslag till process för skydd av värdefulla bottenmiljöer. Området har i dag ett bottentrålningsförbud. Om ovannämnda analyser visar att det före-kommer skyddsvärda bottenmiljöer har regeringen för avsikt att vidta åtgärder för att skydda dessa. Bottentrålning är en av de aktiviteter som kan skada skyddsvärda arter och livsmiljöer i skyddade områden och som därför kan behöva regleras. Regeringen arbetar för att fler marina om-råden ska skyddas.  

Stockholm den 4 september 2015

Åsa Romson

Skriftlig fråga 2014/15:768 av Jens Holm (V) (Besvarad 2015-08-20)

Fråga 2014/15:768 Det fiskefria området i Kattegatt

av Jens Holm (V)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Kattegatts torskbestånd har under lång tid varit på mycket kritiska nivåer. Detta föranledde Sverige och Danmark att 2009 inrätta ett område i södra Kattegatt med starka fiskeregleringar. Inom ett kärnområde har här rått totalt fiskeförbud, och i ett större buffertområde har begränsningar i fisket införts. I en del av området har förbud införts för allt oselektivt trålfiske under hela året. Denna reglering gällde initialt i tre år och utvärderades 2012, enligt en artikel i Miljöaktuellt den 13 augusti 2015.

Sedan 2012 har Sverige och Danmark fört diskussioner om ändringar av den nuvarande regleringen. Man har dock inte kunnat enas om alternativa åtgärder för att skydda torsken varför den ursprungliga regleringen ligger kvar. Sverige och Danmark har tillsatt en arbetsgrupp som nu tittar på frågan. Flera länsstyrelser har dock reagerat på att det saknas lokal och regional förankring samt oro för att fiske i området ska tillåtas igen.

Enligt Länsstyrelsen i Skåne har fiskeregleringarna varit framgångsrika och gynnat fiskebestånden i Kattegatt men även gett mervärden för övrig biologisk mångfald i havet då bottenmiljöerna skyddats från fysisk påverkan av bottentrålning. Även Länsstyrelsen i Halland menar att åtgärderna varit effektiva och konstaterar att torsk nu kan fångas vid fiske från land, vilket varit mycket ovanligt i dessa trakter de senaste 15 åren. Denna vinst för havsmiljön som regleringarna medfört riskerar dock att gå förlorade då man från danskt håll vill öppna det skyddade området för kräfttrålning.

Vänsterpartiet ser med oro på att en av de få platserna i Europa som har bottnar som inte förstörts av bottentrålning nu kan gå förlorad. Nagoyamålen om biologisk mångfald innebär att minst 10 procent av havsområdena ska skyddas till 2020, vilket vi i nuläget är långt ifrån att uppfylla. Att inte freda detta område från trålning även i framtiden vore ett stort resursslöseri.

 

Avser klimat- och miljöminister Åsa Romson att vidta åtgärder för att det berörda området ska omfattas av ett formellt skydd som förbjuder trålfiske och därmed bevarar de unika bottenmiljöerna?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.