Till innehåll på sidan

Den svenska gamingboomen

Svar på skriftlig fråga 2021/22:308 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ku2021/02222 Kulturdepartementet Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:308 av Michael Rubbestad (SD)
Den svenska gamingboomen

Michael Rubbestad har frågat mig om jag avser att omvärdera mitt tidigare ställningstagande att inte inkludera e-sport i kulturbegreppet eller erkänna e-sport som en officiell sport.

Jag vill återigen tacka frågeställaren för det engagemang han visar för e-sporten, det är ett engagemang som jag till fullo delar. E-sporten samlar många människor, både som fritidssyssla och som yrke och är en levande del av det civila samhället. Spel och spelutveckling är också ett betydelsefullt kulturellt uttryck. För mig är det självklart att e-sporten och spelkulturen inte ska missgynnas av att den inte alltid passar in i gamla strukturer.

Som jag svarade frågeställaren på en liknande fråga den 18 november 2020 är spelutveckling en del av de kulturella och kreativa näringarna. I samma svar klargjorde jag också att vi inte har några officiellt erkända idrotter i Sverige.

Stockholm den 10 november 2021

Amanda Lind

Skriftlig fråga 2021/22:308 av Michael Rubbestad (SD) (Besvarad 2021-10-29)

Fråga 2021/22:308 Den svenska gamingboomen

av Michael Rubbestad (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Den svenska dataspelsindustrin ökade rejält under 2020 och ökade intäkterna med 41 procent till 34,7 miljarder kronor. Den svenska spelbranschen är därmed betydligt större än exempelvis exporten av lastbilar. ”Få branscher i Sverige har gått från 1 till 35 miljarder på ett decennium.” (Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen, 2021).

E-sporten har satt Sverige på kartan och bidrar med allt från arbetstillfällen till skatteintäkter men betraktas trots detta inte som en formell kulturform, till skillnad från exempelvis film och musik. När e-sporten inte erkänns som en officiell idrott och kulturform innebär detta ett stort antal problem och utmaningar, vilket riskerar att leda till att Sverige tappar sin ledande position på området.

Vi har i Sverige inte bara en motsvarighet till Zlatan inom e-sport utan ett flertal. Detta har delvis även att göra med vår väl utbyggda infrastruktur inom bredband och fiber. I andra delar av världen är tillgången till snabbt bredband sämre, och tack vare förutsättningarna här är Sverige ett av de absolut största länderna i världen inom e-sport och producerar en stor andel elitspelare till flera av de största spelen.

Genom att klassa e-sport som en officiell sport som även inkluderas i kulturbegreppet kommer många av de hinder som i dag föreligger att lösa sig per automatik. Bidrag kan då sökas av lokala e-sportföreningar för att de ska kunna bedriva sin verksamhet på samma villkor som den lokala schackklubben. Spel och dobbel inom e-sport skulle kontrolleras i samma utsträckning som spel på fotboll och hockey, stora svenska e-sportevent kan lättare ta emot utländska tävlande som inte blir beroende av ett turist- eller arbetsvisum för att kunna delta och så vidare.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Avser ministern att omvärdera sitt tidigare ställningstagande att inte inkludera e-sport i kulturbegreppet eller erkänna e-sport som en officiell sport?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.