Till innehåll på sidan

Coronapass för rörlighet

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1667 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
S2021/ 01134 S2021/01137 S2021/01140 S2021/01285 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1628 av Sara Gille (SD) Coronapass, fråga 2020/21:1637 av Camilla Waltersson Grönvall (M) Ett brett införande av vaccinationspass, fråga 2020/21:1647 av Lina Nordquist (L) Digitala vaccinationspass och fråga 2020/21:1667 av Marcus Wiechel (SD) Coronapass för rörlighet

Sara Gille har frågat mig om regeringen avser att införa ett liknande vaccinationsintyg som Danmark och Norge beslutat om även i Sverige och hur ett sådant intyg ska införas i samhället.

Lina Nordquist har frågat mig hur regeringen avser att arbeta för att skyndsamt säkerställa tillhandahållandet av digitala vaccinationspass för tjänsteresor.

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att ett digitalt vaccinationspass i Sverige ska användas brett, till exempel vid konsertbesök och idrottsevenemang, i syfte att när smittspridningsläget tillåter, kunna öppna samhället snabbare.

Marcus Wiechel har frågat utrikesministern om man kan förvänta sig att hon, i syfte att främja den internationella rörligheten, kommer verka för en internationell harmonisering av digitala vaccinationspass. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

Jag har valt att besvara samtliga frågor i ett gemensamt svar.

Ett vaccinationsintyg som visar att man är vaccinerad mot covid-19 är efterfrågat och kan komma att krävas t.ex. vid inresa i vissa länder. Internationella processer pågår redan kring tekniska lösningar och standarder för sådana intyg. Alla som vaccineras ska kunna få ett intyg av vaccinatören och för att Sverige ska kunna följa eller medverka i de process som pågår internationellt har regeringen gett Myndigheten för digital förvaltning i uppdrag att projektleda ett arbete med en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för vaccinationsintyg. Samtidigt har Folkhälsomyndigheten och E-hälsomyndigheten fått i uppdrag att samordna det svenska deltagandet kring digitala vaccinationsintyg i Världshälsoorganisationen (WHO) samt på EU-nivå.

Den digitala infrastrukturen för vaccinationsintyg ska i möjligaste mån bygga på befintliga informationsresurser, följa internationella riktlinjer och standarder samt säkerställa att kraven på skydd för den personliga integriteten efterlevs.

Målsättningen är att infrastrukturen för utfärdande av digitala vaccinationsintyg ska vara tillgänglig från och med den 1 juni 2021.

Stockholm den 17 februari 2021

Lena Hallengren

Skriftlig fråga 2020/21:1667 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2021-02-08)

Fråga 2020/21:1667 Coronapass för rörlighet

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sverige bör som ett av världens mest digitaliserade länder ligga i framkant när det kommer till digitala lösningar under pandemin. Sorgligt nog ligger vi dock, trots denna potential, inte alls i framkant avseende användandet av exempelvis smittspårningsapplikationer. Det har avsevärt försvårat vår möjlighet att säkert röra oss fritt i samhället, men digitaliseringens möjligheter slutar inte där.

Digitalisering kan i dag användas på andra sätt för att minska smittspridningen samt öka tryggheten även vid internationella resor. Regeringen har som bekant infört ett inreseförbud för vissa utländska resenärer samt krav på negativt covidtest för andra resenärer. Även om man kan ha synpunkter på att åtgärderna har för många undantag och har införts för sent är det välkommet i syfte att pressa ned smittspridningen. Faktum kvarstår dock att begränsningar av rörligheten drabbar såväl samhället som enskilda individer negativt på ett annat plan. Mot bakgrund av detta är varje åtgärd som syftar till en säker rörlighet av godo, av såväl samhällsekonomiska som sociala skäl.

Vi har sett en sådan öppning genom möjligheten till vaccinationspass. Greklands premiärminister Kyriakos Misotakis krävde exempelvis detta för besökare i januari 2021, och nyligen infördes detta också i vårt södra grannland Danmark. Det är ytterst märkligt att Sverige inte valt att införa den här typen av pass, som mycket väl som i Danmark skulle kunna bli digitalt med en internationell standard.

Utrikesminister Ann Linde önskas svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern, i syfte att främja den internationella rörligheten, verkar för en internationell harmonisering av digitala vaccinationspass?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.