arbetslösa som är sjukskrivna

Svar på skriftlig fråga 2003/04:847 besvarad av

Händelser

Inlämnad
2004-03-05
Anmäld
2004-03-05
Besvarad
2004-03-10
Svar anmält
2004-03-10

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 mars

Svar på fråga 2003/04:847 om arbetslösa som är sjukskrivna

Statsrådet Hans Karlsson

Gudrun Schyman har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av att sjukskrivna som friskförklaras av försäkrings- kassan riskerar att förlora sin sjukpenning.

Sjukpenninggrundande inkomst (SGI) används som ersättningsunderlag vid beräkning av sjukpenning, föräldrapenning med flera dagersättningar som är avsedda att ge den enskilde individen kompensation vid inkomstförlust. SGI tar enligt lagregleringen sikte på framtida inkomster. Endast sådan inkomst beaktas som den försäkrade kan antas komma att tills vidare få av eget arbete under minst sex månader i följd eller av eget årligen återkommande arbete (säsongsarbete).

Normalt sett omfattas den som saknar inkomst inte av sjukpenningförsäkringen. Om inkomstförhållandena förändras för den försäkrade ska också fastställd SGI ändras. Den som inte längre har inkomst omfattas då inte av sjukpenningförsäkringen.

Reglerna om SGI-skyddade tider innebär emellertid att den försäkrade får behålla sitt sjukpenningskydd om vissa förutsättningar är uppfyllda. Till de grupper som omfattas av sådana så kallade SGI-skyddade tider hör @ under vissa omständigheter @ bland andra föräldrar, studerande och arbetslösa.

En arbetslös kan få behålla sin tidigare SGI om han eller hon står till arbetsmarknadens förfogande enligt grunder som utvecklats närmare i förordningen (2000:1418) om tillämpningen av vissa skyddsbestämmelser för sjukpenninggrundande inkomst vid studier eller arbetslöshet.

För att omfattas av skyddsreglerna måste den som är arbetslös vara anmäld som arbetssökande hos den offentliga arbetsförmedlingen och beredd att anta erbjudet arbete i en omfattning som motsvarar fastställd SGI samt aktivt söka arbete. Något krav på att den försäkrade ska vara berättigad till arbetslöshetsersättning finns inte.

En arbetslös som inte längre har rätt till sjukpenning ska således enligt nuvarande regelverk vara anmäld hos arbetsförmedlingen för att ha rätt att kvarstå i SGI. Problem uppstår givetvis om den försäkrade anser att han eller hon fortfarande är arbetsoförmögen. I ett sådant läge är det av största vikt att den enskilde mycket noga informeras om vilka regler som gäller och vilka konsekvenserna blir av att inte följa dessa.

För att undvika att enskilda personer upplever sig komma i kläm mellan olika system är det viktigt att samråd och vid behov samarbete sker mellan berörda myndigheter. Jag vill i sammanhanget påminna om den ökade samverkan i rehabiliteringsfrågor som möjliggjorts genom de förslag regeringen lämnade i prop. 2002/03:2, Vissa socialförsäkringsfrågor m.m. Det är också viktigt att försäkringskassans och arbetsförmedlingens personal är väl insatta i varandras regelverk så att individen kan ges den service hon är berättigad till utifrån de förutsättningar som finns.

I november 2001 tillsatte regeringen en särskild utredare som skulle se över reglerna om bland annat skyddstider för sjukpenninggrundande inkomst (dir. 2001:104 och dir. 2002:118). Utredaren skulle föreslå grundläggande principer för rätten att behålla SGI under tid då förvärvsarbete inte utförs. Utredningen lämnade sitt betänkande i maj 2003. Betänkandet har remissbehandlats.

Betänkandet bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Skriftlig fråga 2003/04:847 av Schyman , Gudrun (v) (undefined 2004-03-05)

den 5 mars

Fråga 2003/04:847

av Gudrun Schyman (v) till statsrådet Hans Karlsson om arbetslösa som är sjukskrivna

Arbetslösa som är sjukskrivna riskerar att helt förlora sin sjukpenning när eller om de, trots läkarintyg, friskförklaras av försäkringskassan. När försäkringskassan har friskförklarat har personen en dag på sig att anmäla sig hos arbetsförmedlingen. Dröjer det mer än en dag blir personen nollklassad av försäkringskassan och förlorar sin sjukpenning och även sin föräldrapenning. Flera kvinnor har råkat ut för detta.

Hela processen @ att bli "administrativt" friskförklarad trots att man är sjuk, att man trots sjukdom tvingas att med ilfart anmäla sig hos arbetsförmedlingen, att få sin berättigade ersättning ifrågasatt eller borttagen @ upplevs självklart av många som myndighetsövergrepp. En förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd, menar att "En vanlig människa har inte en sportslig chans att förstå." (DN den 1 mars 2004).

Jag vill fråga statsrådet Hans Karlsson:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av ovanstående?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.