Till innehåll på sidan

Arbetsförmedlingens roll i arbetet mot hedersrelaterat förtryck

Svar på skriftlig fråga 2017/18:947 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2017/18:947 av Roger Haddad (L)
Arbetsförmedlingens roll i arbetet mot hedersrelaterat förtryck

Roger Haddad har frågat mig om regeringen och jag är beredd att uppdra åt Arbetsförmedlingen att arbeta förebyggande när det gäller frågan om att förhindra hedersrelaterat förtryck.

Kunskapen om hedersförtryck och starka kollektiva normer har under det senaste decenniet vuxit. Hedersrelaterat våld och förtryck är ett allvarligt samhällsproblem som medför ett stort fysiskt och psykiskt lidande för den som är utsatt.

Regeringen tar det hedersrelaterade våldet och förtrycket på stort allvar. Jämställdhet är inte något som är villkorat, gäller vissa, på särskilda platser eller på vissa tider.

Regeringen har beslutat en 10-årig nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck. Jämställdhet och mänskliga rättigheter är något som gäller alla, överallt, hela tiden.

Vi kommer aldrig acceptera att hedersrelaterat våld och förtryck förekommer. Möjlighet till egenförsörjning är en nyckel till jämställdhet mellan kvinnor och män i arbets- och samhällslivet. Att en kvinna förhindras att ta ett arbete på grund av hedersförtryck kan aldrig vara accepterat.

I syfte att fler utrikes födda kvinnor måste komma i jobb har regeringen bland annat avskaffat vårdnadsbidraget och begränsat föräldrapenningen för personer som kommer till Sverige med barn äldre än ett år. I regeringens budget för 2018 görs ytterligare riktade insatser för utrikes födda kvinnor. Sammanlagt satsas 135 miljoner kronor på åtgärder som handlar om stärkta möjligheter att lära sig svenska, uppsökande och motiverande insatser och att öka kvinnors företagande.

För att nyanlända kvinnor och män tidigt ska få kunskap om samhället har regeringen nyligen gett i uppdrag till Länsstyrelsen i Jönköpings län att se över samhällsorienteringens innehåll och ge ökat utrymme för frågor som handlar om värderingar.

Arbetsförmedlingen har redan i dag i uppdrag att ge nyanlända grundläggande information om svensk arbetsmarknad, bl.a. innebörden av jämställdhet på arbetsmarknaden. Detta ska ske i samarbete med arbetsmarknadens parter.

Arbetsförmedlingen har, tillsammans med flera andra offentliga förvaltningar, tagit fram ett internt utbildningsmaterial för att upptäcka om relationsvåld kan vara en dold orsak till arbetslöshet hos kvinnor.

Arbetsförmedlarna som i sitt dagliga arbete möter kvinnor och män har en viktig roll. Jag följer den här frågan noga och utesluter inte att ytterligare initiativ kan krävas.

Varje individ har rätt att forma sitt eget liv, och varje medborgare har rätt att vara med och forma vårt gemensamma samhälle. Ytterst är det samhällets ansvar att säkerställa detta.

Stockholm den 14 mars 2018

Ylva Johansson

Skriftlig fråga 2017/18:947 av Roger Haddad (L) (Besvarad 2018-03-01)

Fråga 2017/18:947 Arbetsförmedlingens roll i arbetet mot hedersrelaterat förtryck

av Roger Haddad (L)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Frågan om hedersrelaterat förtryck och våld samt behovet av hjälp till de människor – oftast kvinnor och flickor, men även män och pojkar – som drabbas är ständigt aktuell. Trots genomförda lagändringar och kompetenssatsningar finns ett stort behov av fortsatt arbete mot detta samhällsproblem.

Långt ifrån alla fall kommer först till rättsväsendets kännedom. Även andra myndigheter har en viktig roll. Vid mina samtal med företrädare runt om i landet som arbetar förebyggande har jag mött många som efterfrågar inte bara stöd och insatser till skola och socialtjänst utan också insatser från andra myndigheter som i sin vardag kommer i kontakt med personer som kan vara utsatta. En sådan myndighet är Arbetsförmedlingen, som förutom sitt generella uppdrag kring arbetssökande också har ett särskilt uppdrag att arbeta med etablering av nyanlända de första två åren i landet. Arbetsförmedlingens personal kommer således i kontakt med många, och myndigheten har i dagsläget en viktig roll i att få fler att snabbare komma in i arbete, eller studier för dem som saknar tillräcklig kompetens.

Det vore bra om arbetet med att förebygga hedersförtryck också kunde involvera Arbetsförmedlingen, som är en av flera viktiga aktörer för att bryta människors och i synnerhet kvinnors isolering och utanförskap. Ett sådant uppdrag skulle kunna inrikta sig på att upptäcka enskilda som på grund av hedersrelaterade strukturer hindras av sina män eller andra manliga släktingar från att söka sig ut på arbetsmarknaden eller vidare studier.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Är ministern och regeringen beredd att uppdra åt Arbetsförmedlingen att arbeta förebyggande när det gäller frågan om att förhindra hedersrelaterat förtryck?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.