Visumansökningar på svenska konsulat

Skriftlig fråga 2010/11:104 av Heydari, Shadiye (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-11-24
Anmäld
2010-11-25
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2010-12-06
Svar anmält
2010-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 november

Fråga

2010/11:104 Visumansökningar på svenska konsulat

av Shadiye Heydari (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

I dag kan man bara söka visum till Sverige på svenska ambassader. Då Sverige inte har representation i form av ambassader i alla länder tvingas många människor åka till grannländer för att söka visum. Dessa resor kan vara både dyra, riskfyllda och tidsödande. Med dagens teknik borde det vara möjligt även för konsulaten att kunna ta emot visumansökningar.

Min fråga är därför om utrikesministern är redo att ta initiativ till att se över möjligheterna att ta emot visumansökningar även på svenska konsulat.

Svar på skriftlig fråga 2010/11:104 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 6 december

Svar på fråga

2010/11:104 Visumansökningar på svenska konsulat

Utrikesminister Carl Bildt

Shadiye Heydari har frågat mig om jag är redo att ta initiativ till att se över möjligheterna att ta emot visumansökningar även på svenska konsulat.

Först vill jag säga att Sverige på en del platser har konsulat som tar emot och behandlar viseringsansökningar. Det är Sveriges karriärkonsulat, med utsänd personal från UD. Jag förstår det dock som att Shadiye Heydaris fråga gäller Sveriges honorärkonsulat.

Honorärkonsulaten är inte myndigheter och kan aldrig ges riktigt samma uppgifter som våra ambassader och karriärkonsulat, men de är viktiga kontaktpunkter och representanter för Sverige på platser där vi inte har någon utlandsmyndighet.

Sådana problem med stora avstånd för viseringssökande som Shadiye Heydari tar upp är vi angelägna att försöka lösa så långt det går. Enligt den EU-lag som reglerar viseringsverksamheten – viseringskodexen – ska det i första hand ske genom att Schengenstaterna representerar varandra. Det betyder, när det gäller orter där Sverige inte finns på plats med ambassad eller karriärkonsulat, att vi ska eftersträva att finna en annan Schengenstat som är på plats, och som är villig att representera Sverige och utfärda viseringar för Sveriges räkning. Sverige driver aktivt arbetet med att få till stånd sådan representation, inte minst i den nordiska kretsen. Sverige är i dag representerat av ett annat Schengenland på ett åttiotal orter och Sverige representerar andra Schengenländer på ett femtiotal orter.

Andra möjligheter som finns enligt viseringskodexen är till exempel att viseringsansökningar tas emot och förmedlas vidare till den beslutande myndigheten av honorärkonsulat. I och med den ordning med biometri (fingeravtryck) i viseringsärenden som är på väg att införas är det för närvarande för Sveriges del inte aktuellt att låta viseringsansökningar tas emot av honorärkonsulaten, som inte har den tekniska utrustningen. Jag vill dock inte helt utesluta möjligheten för framtiden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.