Vinter-OS i Kina

Skriftlig fråga 2020/21:1840 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-16
Överlämnad
2021-02-17
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

I januari införde Internationella olympiska kommittén (IOK) en rad sanktioner mot Belarus till följd av det omfattande förtrycket mot oliktänkande. Diktatorn Aleksandr Lukasjenko och hans son har bland annat portats från framtida IOK-evenemang, inklusive de olympiska spelen samtidigt som man uppmanat till bojkott av internationella evenemang i landet. Detta har undertecknad sedan tidigare också lyft med kultur- och demokratiminister Amanda Lind (Ishockey-VM i Belarus, skriftlig fråga 2020/21:887).

Det är inte konstigt att många från idrottens värld reagerar mot auktoritära regimers förtryck, då idrott handlar om just brobyggande mellan olika individer. De olympiska spelen i Berlin 1936 är ett tydligt exempel där idrotten ändå bidrog till det motsatta. Den fruktansvärda naziregimen fick legitimitet, och i efterhand har många ifrågasatt att man kunde acceptera att de fick vara värdland.

Av den anledningen är det i nuläget en aning märkligt att vi inte ser hårdare reaktioner mot de tilltänkta olympiska spelen i Kina – landet där miljontals etniska minoriteter blir inlåsta i politiska fångläger utan föregående rättsprocess. I nutidens största koncentrationsläger ser vi omfattande förtryck i form av tortyr, indoktrinering och tvångssterilisering mot människor enbart baserat på vilken folkgrupp de råkar tillhöra, och vi har fått omfattande rapporter om hur människor mördas som ett resultat av en systematisk organstöld.

Mot bakgrund av de uttalanden vi sett från IOK är det osannolikt att de kommer att ifrågasätta Kinas värdskap för vinter-OS 2022 – trots användandet av koncentrationsläger mot människor som enligt många utsätts för vad som skulle kunna kallas för folkmord. I stället blir det upp till enskilda länder, alternativt idrottare, att agera.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind önskas svara på följande fråga:

 

Avser ministern att agera i syfte att verka för en bojkott av vinter-OS i Kina 2022, och i sådana fall hur avser hon att lyfta denna fråga?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1840 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Ku2021/ 00467 Kulturdepartementet Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1840 av Markus Wiechel (SD)
Vinter-OS i Kina

Markus Wiechel har frågat mig om jag avser att agera i syfte att verka för en bojkott av vinter-OS i Kina 2022, och i sådana fall hur jag avser att lyfta denna fråga.

Regeringen ser allvarligt på situationen för mänskliga rättigheter i Kina. Sverige och EU bedriver därför en aktiv dialog i dessa frågor med företrädare för Kinas regering. Jag anser att en öppen dialog är en viktig förutsättning för att överbrygga konflikter. Idrotten har genom sin världsomspännande verksamhet och förankring en betydelsefull roll för att skapa ömsesidig förståelse mellan människor., samtidigt som man har ett ansvar för att beslut om internationella mästerskap styrs av krav på respekt för mänskliga rättigheter för att inte riskera att användas för att legitimera kränkningar.

Värdskap för internationella idrottsevenemang som olympiska spel är en fråga för idrottsrörelsen själv att besluta om. Jag utgår från att Internationella Olympiska Kommittén i förberedelserna och genomförandet av Vinter-OS 2022 även noga lyfter fram och värderar frågor som rör respekten av mänskliga rättigheter. Likaledes förväntar jag mig att alla internationella idrottsförbund i ökad utsträckning tar hänsyn till respekten av mänskliga


rättigheter när framtida värdskap beslutas. När beslut väl är fattat har jag respekt för att den svenska idrottsrörelsen deltar enligt de spelregler som finns.

Stockholm den 24 februari 2021

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.