Villkoren för utländsk arbetskraft

Skriftlig fråga 2011/12:113 av Andersson, Johan (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-11-09
Anmäld
2011-11-09
Besvarad
2011-11-16
Svar anmält
2011-11-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 november

Fråga

2011/12:113 Villkoren för utländsk arbetskraft

av Johan Andersson (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

I ett flertal artiklar redovisar Östgöta Correspondenten i veckan omänskliga villkor för utländsk arbetskraft inom stenläggningsbranschen i länet.

Ett flertal av de intervjuade personerna har lurats till Sverige med löften om goda förtjänster som sedan helt har uteblivit.

Min fråga till ministern är:

Vilka konkreta förslag avser arbetsmarknadsministern att initiera för att förhindra rovdrift på utländsk arbetskraft i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:113 besvarad av Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

den 16 november

Svar på fråga

2011/12:113 Villkoren för utländsk arbetskraft

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Johan Andersson har frågat mig vilka konkreta förslag jag avser att initiera för att förhindra rovdrift på utländsk arbetskraft i Sverige.

Artiklarna som Johan Andersson hänvisar till handlar om utsatta utländska EU-medborgare. Därför utgår jag i mitt svar från att det är fråga om utländska EU-medborgare som nyttjar sin rätt till fri rörlighet inom unionen.

Arbetstagare ska inte exploateras. Det är regeringens bestämda uppfattning att det ska vara rimliga och rättvisa villkor på svensk arbetsmarknad så att den som arbetar i Sverige ska kunna försörja sig och leva ett bra liv.

Vi har ett regelverk på plats med både kontroller och påföljder. Är det fråga om människohandel för arbetskraftsexploatering eller annan brottslighet är det en fråga för rättsväsendet.

Om det inte är fråga om ett brott, utan om undermåliga arbetsvillkor ska det hanteras inom ramen för den svenska arbetsmarknadsmodellen. Den bygger på ansvarstagande parter som kommer överens om rimliga villkor och som vakar över villkorens efterlevnad. Tillsynen över efterlevnaden av arbetsmiljö- och arbetstidslagstiftningen utövas av Arbetsmiljöverket.

När det gäller ett eventuellt utnyttjande av människor för svartarbete och liknande finns det många andra aktörer som har ett ansvar inom sina respektive områden. Det är till exempel gränspolisen, Skatteverket, Migrationsverket och det är också vi konsumenter. Om en tjänst utförd i Sverige är väldigt billig bör man som konsument ställa sig frågan om priset är rimligt. Om det inte är det, är risken stor att den är producerad under undermåliga och oacceptabla förhållanden.

Rimliga och rättvisa villkor ska gälla för alla arbetstagare på den svenska arbetsmarknaden, såväl utländska som inhemska. Därom ska inte råda någon som helst tvekan. Jag kan därför försäkra att regeringen också fortsättningsvis noggrant kommer att följa utvecklingen på området.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.