Vidgade klyftor

Skriftlig fråga 2009/10:64 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-10-08
Anmäld
2009-10-08
Besvarad
2009-10-14
Svar anmält
2009-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 oktober

Fråga

2009/10:64 Vidgade klyftor

av Ameer Sachet (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Statsrådets politik har lett till ökat utanförskap och vidgade klyftor. Det är inte bara fler som blivit arbetslösa och som har får sämre ersättning än tidigare, de arbetslösa och sjuk straffas dessutom med högre skatter genom att de inte får något förvärvsavdrag. Utanförskapet beräknat på det sätt som Moderaterna gjorde i valrörelsen har på tre år ökat med 70 000 personer. Utbetalningarna av försörjningsstöd beräknas öka med 50 procent mellan 2008 och 2012. Genom förändringen av taket fick 187 000 personer sänkt arbetslöshetsersättning, enligt riksdagens utredningstjänst.

Fler och fler tvingas kontakta de sociala myndigheterna i kommunen för att klara sin försörjning. Även kyrkans diakoniverksamhet och olika frivilligorganisationer märker ett ökat tryck. I Stockholm har Frälsningsarméns utdelning av matkassar vid Hornstull fördubblats bara under september månad. Passande nog avser också Stockholms socialborgarråd att avgå till valet för att slippa ta ansvar för krisen.

Avser finansministern att ta några initiativ med anledning av vad som anförts ovan om samfunds och biståndsorganisationers bistånd till behövande?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:64 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 14 oktober

Svar på fråga

2009/10:64 Vidgade klyftor

Finansminister Anders Borg

Ameer Sachet har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta med anledning av vad som anförts om samfunds och biståndsorganisationers bistånd till behövande.

Det växande utanförskapet har under de senaste decennierna lagt grunden för ökade klyftor och orättvisor i samhället. Sedan alliansregeringen tillträdde har flera viktiga steg tagits för att återupprätta full sysselsättning. Drivkrafterna för arbete har blivit starkare, arbetsmarknadspolitiken har reformerats och vägarna tillbaka från sjukskrivning till arbete har blivit fler och bredare. Kostnaden för att anställa personal har sänkts och det har blivit enklare och mer lönsamt att starta och driva företag. När fler arbetar och färre försörjer sig på ersättningar och bidrag minskar gradvis inkomstskillnaderna i samhället.

Den kraftiga internationella lågkonjunkturen har slagit hårt mot den mycket exportberoende svenska ekonomin. Politiken inriktas på att dämpa fallet i sysselsättningen och motverka att arbetslösheten biter sig fast samt skapa långsiktiga förutsättningar för en stark tillväxt och en permanent hög sysselsättning.

Sveriges arbetsmarknadsstöd och socialförsäkringar är väl utbyggda och tänkta som tillfälliga omställningsstöd. De är inte avsedda som permanent försörjning. Att antalet arbetslösa som får ersättning ökar i nuvarande lågkonjunktur tyder på att systemen fungerar som det är tänkt.

Ekonomiskt bistånd från kommunerna är det yttersta skyddsnätet för de personer som inte har något annat sätt att försörja sig. Kyrkans och andra frivilligorganisationers verksamhet har alltid haft en kompletterande roll.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.