vidareutveckling av ungdomars förslag

Skriftlig fråga 2001/02:105 av Gunnarsson, Rolf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-10-24
Anmäld
2001-10-30
Besvarad
2001-11-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 oktober

Fråga 2001/02:105

av Rolf Gunnarsson (m) till näringsminister Björn Rosengren om vidareutveckling av ungdomars förslag

I Vansbro kommun har det ordnats en idétävling för elever i klasserna 7, 8 och 9 samt gymnasiet. I fjolårets tävling fick man in 1 070 förslag och det delades ut 88 000 kr i prispengar, pengar som företagen i Vansbro skänkt. Nu har man kommit till stadiet att ungdomarna behöver hjälp att mönsterskydda, patentera och ta fram prototyper av sina förslag. Då saknas pengar. I ett svar från generaldirektören Per-Ola Eriksson sägs att "staten måste vårda idéerna".

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att underlätta för ungdomar att mönsterskydda och patentera arbeten som görs i skolan?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:105 besvarad av

den 1 november

Svar på fråga 2001/02:105 om vidareutveckling av ungdomars förslag

Näringsminister Björn Rosengren

Rolf Gunnarsson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att underlätta för ungdomar att mönsterskydda och patentera arbeten som görs i skolan.

Att främja en hållbar ekonomisk tillväxt och en ökad sysselsättning genom fler och växande företag är målet för regeringens näringspolitik. För att nå målet med näringspolitiken måste dagens ungdomar ges förutsättningar att bli framtidens entreprenörer och innovatörer.

Insatserna måste ske redan under skoltiden för att utveckla och behålla den kreativitet och det entreprenöriella beteende som barn och ungdomar har.

Ett flertal spännande projekt, utöver det i Vansbro som frågeställaren refererar till, pågår inom detta område. Exempel på andra projekt är FIXA 2000, en satsning för att öka intresset för teknik och naturvetenskap. Andra exempel är patentprojekten 1999 och 2000 inom vilka högskolan i Halmstad delade ut pris i form av hjälp med patent- och mönsterskyddsansökningar till ungdomars idéer, Snilleblixtarna, en organisation som stimulerar ungdomar i årskurs 1@5 att bli kreativa och att uppfinna, Ung Innovation, ett treårigt ramprogram initierat av Stiftelsen Innovationscentrum avseende rådgivning och utbildning samt Finn Upp 2000 @ ett uppfinnarprojekt riktat till grundskolans högstadium.

Det är viktigt att ungdomarna har möjlighet att fullfölja sina idéer och i de fall det är lämpligt patent- och/eller mönsterskydda dem. I vissa av projekten är en del av priserna i form av sådana insatser, vilket innebär att idéerna kan följas upp. Då så inte är fallet kan ungdomarna vända sig till Stiftelsen Innovationscentrums rådgivningsverksamhet @ Ung Innovation som kan hjälpa dem med att söka stöd hos bl.a. Stiftelsen Innovationscentrum. Stiftelsen Innovationscentrum kan stödja tekniska och kommersiella utvärderingar i det tidigaste stadiet av projektet. När projektet har kommit i gång kan stiftelsen finansiera kostnader för bl.a. patent-, mönster- och varumärkesskydd, konstruktion, design, prototyp samt för avtal och inledande marknadskontakter.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.