Vattenkraftsutredningen

Skriftlig fråga 2015/16:299 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-11-11
Överlämnad
2015-11-12
Anmäld
2015-11-13
Svarsdatum
2015-11-18
Sista svarsdatum
2015-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Det uppskattas att det finns ca 2 000 vattenkraftverk, varav det endast är ca 200 som producerar 10 megawatt eller mer. Ca 1 700 är småskaliga med effekt under 1,5 megawatt, och dessa svarar för 2,6 procent av den årliga vattenkraften.

Ca 3 800 vattenkraftverk och regleringsdammar bedöms sakna tillstånd enligt VF, ÄVL, VL och MB – sannolikt fler. Ca 3 723 har tillstånd enligt dessa lagar (det kan även röra sig om gamla privilegiebrev, urminnes hävd och så vidare.)

Det anges olika siffror för vad en tillståndsprövning kan tänkas kosta, men det är uppenbart att det för småföretagare, föreningar och enskilda kan komma att röra sig om ganska stora belopp.

Den småskaliga vattenkraften kan synas försumbar i den totala elproduktionen i Sverige, men den har desto större betydelse för många av de samhällen där verksamheten bedrivs. I dagens politiska Sverige görs gällande att den småskaliga, förnybara elproduktionen är viktig inte minst för att öka delaktigheten i omställningen till ett koldioxidsnålt energisystem. Detta verkar just nu inte gälla vattenkraften, där bara biologisk mångfald är av betydelse vid länsstyrelsernas tillståndsprövningar. Klimataspekter samt verksamhetens sociala och kulturella betydelse är inte med i bedömningsunderlaget. Nu pågår en utredning, den så kallade Vattenkraftsutredningen.

 

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga klimat- och miljöministern vad som händer med Vattenkraftsutredningen.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:299 besvarad av Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

Dnr M2015/03837/Nm

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:299 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M) Vattenkraftsutredningen

Cecilie Tenfjord-Toftby har frågat mig vad som händer med vatten-kraftsutredningen.

Den förra regeringen tillsatte den så kallade vattenverksamhetsutred-ningen (M 2012:01) för att se över reglerna om vattenverksamheter. Utredningens uppdrag var att ta fram förslag till ändringar som säker-ställer att alla tillståndspliktiga vattenverksamheter har tillstånd i över-ensstämmelse med de miljökrav som ställs i miljöbalken liksom att de lever upp till de krav som följer av Sveriges EU-rättsliga åtaganden i fråga om vattenkvalitet och påverkan på djur- och växtliv. Utredningens för-slag till ändringar skulle samtidigt även eftersträva en väl fungerande markavvattning och en fortsatt hög regler- och produktionskapacitet i den svenska vattenkraftproduktionen. Vattenverksamhetsutredningen har lämnat sitt slutbetänkande till regeringen och utredningens förslag har remitterats. Förslagen bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Regeringen avser att återkomma till riksdagen i frågan.

Stockholm den 18 november 2015

Åsa Romson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.