Västsahara och EU:s Marockoförbindelser

Skriftlig fråga 2008/09:152 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-10-27
Anmäld
2008-10-27
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-11-06
Svar anmält
2008-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 oktober

Fråga

2008/09:152 Västsahara och EU:s Marockoförbindelser

av Ameer Sachet (s)

till statsrådet Ewa Björling (m)

I tidningen Europa Posten 8/2008 kunde vi läsa följande:

Marocko får en speciell status i sin relation till EU, har EU:s utrikesministrar enats om. För Marocko innebär den närmare relationen mer EU-stöd, deltagande i ett antal EU-program och projekt samt att marockanska ministrar kan bjudas in för att vara med i utkanten av vissa EU-ministermöten. EU önskar sig närmare relationer också med övriga Nordafrika och strävar efter att på sikt upprätta frihandel mellan parterna.

Västsahara är ockuperat av Marocko sedan 1975. Ockupationen strider mot internationell rätt och enligt FN är Västsahara Afrikas sista koloni. FN:s säkerhetsråd har i flera resolutioner slagit fast rätten till självbestämmande för Västsahara. Sverige har en lång tradition av att stödja ett fritt Västsahara.

Sedan 1991 finns en FN-styrka på plats för att genomföra en folkomröstning om Västsaharas självständighet. Någon folkomröstning har dock inte ägt rum på grund av Marockos vägran att acceptera ett självständigt Västsahara.

Givetvis ska EU sätta press på Marocko och som ett villkor för frihandel och andra ekonomiska kontakter kräva att ockupationen upphör och att Västsahara får sin självständighet.

På vilka omständigheter och fakta har statsrådet baserat sitt ställningstagande att inom EU inte kräva självständighet för Västsahara som ett villkor för att Marocko ska få en närmare relation med EU?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:152 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 6 november

Svar på fråga

2008/09:152 Västsahara och EU:s Marockoförbindelser

Utrikesminister Carl Bildt

Ameer Sachet har frågat statsrådet Ewa Björling på vilka omständigheter och fakta hon baserat sitt ställningstagande att inom EU inte kräva självständighet för Västsahara som ett villkor för att Marocko ska få en närmare relation med EU. Eftersom samarbetet med Marocko respektive Västsaharakonflikten är mitt ansvarsområde har frågan överlämnats till mig för besvarande.

Den svenska regeringen stöder fullt ut FN:s ansträngningar att nå en politisk lösning på konflikten om Västsahara. Parterna i konflikten måste med stöd av FN själva komma fram till en lösning om områdets framtida status och det måste ske på ett sätt som ger saharierna möjlighet att utöva sin rätt till självbestämmande. Denna rätt behöver enligt folkrätten inte innebära självständighet. Mot den bakgrunden har Sverige heller inte drivit krav på självständighet för Västsahara inom ramen för EU:s fördjupade samarbete med Marocko. Sverige förväntar sig dock att det fördjupade samarbetet med Marocko, som även innehåller en fördjupad politisk dialog, ska stärka möjligheterna att få en dialog kring Västsaharakonflikten.

Den svenska regeringens linje och agerande inom Europeiska unionen, i Förenta nationerna, bilateralt med Marocko och i andra sammanhang när det gäller Västsaharakonflikten utgår från folkrätten och rätten till självbestämmande för folket i Västsahara.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.