värnpliktigas förtroendeuppdrag

Skriftlig fråga 2000/01:1122 av Jóhannesson, Berit (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-04-26
Anmäld
2001-05-02
Besvarad
2001-05-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 april

Fråga 2000/01:1122

av Berit Jóhannesson (v) till försvarsminister Björn von Sydow om värnpliktigas förtroendeuppdrag

I förra veckan visade Värnpliktsrådet upp åtta konkreta fall där man menar att de värnpliktiga som är förtroendevalda har fått sämre betyg just på grund av sitt uppdrag. Dessutom pekar Värnpliktsrådet på att det bland officerarna finns negativa attityder mot de värnpliktigas medinflytande, då detta kan medföra merarbete och kritik mot den egna utbildningen.

Denna tendens är illavarslande. De förtroendemän som väljs bland värnpliktiga kan jämföras med fackliga representanter på en arbetsplats. Om inte den interna demokratin fungerar hur ska försvaret då kunna försvara vårt lands demokrati? Signaler i form av sämre betyg och negativ attityd till förtroendevalda skadar i förlängningen förtroendet för Försvarsmakten.

Jag vill fråga försvarsminister Björn von Sydow:

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att förändra den negativa inställningen till de värnpliktigas engagemang och förtroendeuppdrag som speglas i Värnpliktsrådets redovisning?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1122 besvarad av

den 2 april

Svar på fråga 2000/01:1122 om värnpliktigas förtroendeuppdrag

Försvarsminister Björn von Sydow

Berit Jóhannesson har frågat mig vad jag avser göra för att förändra den negativa inställningen bland officerare till de totalförsvarspliktigas engagemang och förtroendeuppdrag.

Jag anser att de totalförsvarspliktigas medinflytande har en positiv inverkan på Försvarsmakten då det hjälper till att skapa motiverade och positiva soldater. Det bidrar till en ständig utvecklingsprocess som höjer standarden på utbildningen och därigenom har positiv effekt på totalförsvaret.

Både det formella medinflytande som regleras genom förordningen (1995:808) om medinflytande för totalförsvarspliktiga och det informella medinflytandet är av vikt.

Det är oacceptabelt om det är så att totalförsvarspliktiga har fått sämre betyg och vitsord på grund av sitt engagemang. Därför kommer jag att genom mina medarbetare hålla mig informerad om vad Försvarsmakten vidtar för åtgärder.

Enligt min erfarenhet förstår de flesta officerarna vikten av medinflytande. Det är positivt. Det är vidare viktigt att Försvarsmakten fortsätter att arbeta för att påverka attityder hos anställda för att få dem att förstå att medinflytandet för totalförsvarspliktiga kan användas på ett för utbildningen positivt sätt. Detta sker främst genom utbildningsinsatser för yrkesofficerare.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.